Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Ουάσινγκτον – Τι θα συζητήσουν

 Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Ουάσινγκτον – Τι θα συζητήσουν 

Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ,προχωρώντας σε μια επισκόπηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης και επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν μαζί στην αίθουσα της συνάντησής τους, στη διαδρομη συζήτησαν και δεν θα υπάρξουν χαιρετισμοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το Λουτράκι και η Περαχώρα

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το Λουτράκι και η Περαχώρα 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έχει κηρυχθεί η δημοτική κοινότητα Λουτρακίου – Περαχώρας, του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Την κήρυξη έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του αρμόδιου Υπουργείου, Βασίλης Παπαγεωργίου, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων.

Η κήρυξη θα ισχύσει για έναν μήνα, μέχρι και τις 5 Αυγούστου 2024, δηλαδή.

Μετά το τέλος αυτού του χρόνου, θα γίνει, δίχως άλλο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Η κήρυξη, γίνεται για να αποφευχθούν καθυστερήσεις σε έργα αποκατάστασης δρόμων που έχουν πληγεί απ’ τις κατολισθήσεις.

Νίκος Γκατζογιάννης: 40 χρόνια μετά την «Ελένη» κι ακόμα περιμένουμε μία συγγνώμη για τον Εμφύλιο

Ο διάσηµος Ελληνοαμερικανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας µιλά για τον Εµφύλιο, τη δικτατορία, τη Μεταπολίτευση, τον Καραµανλή, τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη

 

 katzogiannis-william

Γράφει ο Βασίλης Τσακίρογλου

Το 1984 η «Ελένη» δίχαζε, για µία ακόµη από τις αµέτρητες φορές, την Ελλάδα. Και για µία ακόµη φορά ήταν τα εµφύλια πάθη που έρχονταν και πάλι στην επιφάνεια. Το βιβλίο, προϊόν πολυετούς έρευνας και βασισµένο σε εκατοντάδες πρωτότυπες και εξακριβωµένες µαρτυρίες, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ελένης Γκατζογιάννη από το χωριό Λια της Ηπείρου. Της Ελένης, µιας απλής λαϊκής γυναίκας που έµελλε να γίνει οικουµενικός θρύλος χάρη στην τεράστια επιτυχία του βιβλίου που έγραψε για εκείνη και την τραγική µοίρα της ο γιος της Νίκος Γκατζογιάννης.

Τον Αύγουστο του 1948 η Ελένη στα 41 της χρόνια δικάστηκε, καταδικάστηκε, βασανίστηκε άγρια και εκτελέστηκε από τους αντάρτες του ∆ηµοκρατικού Στρατού. Το ένοπλο σκέλος του ΚΚΕ τής επέβαλε τη θανατική ποινή επειδή εκείνη οργάνωσε τη φυγάδευση των τεσσάρων θυγατέρων της και του 9χρονου Νικόλα, του µικρότερου από τα πέντε παιδιά της. Εκείνη προτίµησε έναν φριχτό θάνατο από το να αφήσει τα παιδιά της να απαχθούν από τους κοµµουνιστές αντάρτες, αλλά η θυσία της έγινε χρέος ζωής, ιδιαίτερα για τον Νίκο Γκατζογιάννη. ∆ραπετεύοντας από την Ελλάδα του Εµφυλίου βρέθηκε στις ΗΠΑ. Και ενώ αρχικά δεν ήξερε ούτε µία λέξη στα αγγλικά, το 1963 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζον Κένεντι αυτοπροσώπως, ως ο καλύτερος νέος -αγγλόφωνος φυσικά- δηµοσιογράφος.