Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Κεφαλονιά: Λιτάνευση του σκηνώματος του Αγ. Γερασίμου

 

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε και φέτος στην περιοχή Ομαλά Κεφαλληνίας για να παρακολουθήσει την μεταφορά του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου, από την μικρή στην μεγάλη εκκλησία, ως είθισται.

Σήμερα το πρωί 15 Αυγούστου 2024 τελέστηκε παράκληση στον καθολικό ναό της Ιεράς Μονής του προστάτη της νήσου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, πλαισιωμένος από δεκάδες ιερείς από όλο το νησί.

Στην συνέχεια ακολούθησε μικρά λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου του μοναστηριού με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ακολουθήσει πολυαρχιερατικός εσπερινός.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την λαμπρή λιτάνευση του Αγίου Γερασίμου.

Λίγα λόγια για την μονή

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στους πρόποδες του Αίνου, κτισμένη πάνω σε παλιά μονή του έτους 1200 μ.Χ. (εποχή των Σταυροφοριών), κοντά στο χωριό Φραγκάτα.

Η μονή ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον 16ο αιώνα παραχωρήθηκε από τον Ιερέα Γεώργιο Βάλσαμο στον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος και εγκαταστάθηκε εκεί το 1561. Ο Άγιος ίδρυσε το μοναστήρι το οποίο ήταν αφιερωμένο στην παναγία, πέθανε το 1597 και αγίασε το 1622.

Έκτοτε ο Άγιος Γεράσιμος θεωρείται ο προστάτης της Κεφαλονιάς και το λείψανο του φυλάσσεται στο μοναστήρι, σε μια ασημένια λάρνακα.

Στη Μονή του Αγίου Γερασίμου υπάρχει και το ασκητήριό του, το οποίο σήμερα είναι επισκέψιμο. Επίσης, στη Μονή φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου.