Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ : Μία " «Φόνισσα» τριγυρίζει στο Δερβένι (Δημοτικός θερινός Κινηματογράφος του Δερβενίου)


 

Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Αυγούστου | 21:30

Η Φόνισσα 

Δραματική | 2023, Διάρκεια: 97'

Η ιστορία που εκτυλίσσεται σ'ελληνικό νησί γύρω στο 1900, παρακολουθεί τη Φραγκογιαννού, μια χήρα που ξέρει από βότανα και γιατρικά, πικραμένη, κακοποιημένη και βίαια χειραγωγημένη σε όλη της τη ζωή, ως κόρη, μάνα και γιαγιά. Έχοντας μάθει από την αμείλικτη μάνα της, η Φραγκογιαννού, όταν ξεγεννά κορίτσια, μ' ένα νεύμα συγκατάθεσης του πατέρα, τα «τακτοποιεί», τα θανατώνει, ελευθερώνει τα «λεχούδια»: για να μην γίνουν βάρος στην οικογένειά τους με το απαιτητό της προίκας σε μια πάμφτωχη κοινωνία. Για να μην υποστούν, ως γυναίκες, τη βία και την κακοποίηση που η ίδια γνώρισε και που, έτσι κι αλλιώς, της πήρε τη ζωή.

Η «Φόνισσα», το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη, ένα αριστούργημα λόγου και μηνυμάτων, αλλά και τόσο, δυστυχώς, φρικτά επίκαιρο σε μια εποχή όπου η γυναικεία υποτέλεια και η γυναικοκτονία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο με τον πιο ζοφερό τρόπο. Πολύ έξυπνα η σκηνοθέτης το τονίζει, άλλωστε, στην αρχή της ταινίας, με το απόσπασμα του Ελύτη από το βιβλίο του για τον Παπαδιαμάντη, «Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του. Δεν θα έχει αλλάξει εκείνο, αλλά το μυαλό μας».

Έξι βραβεία στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος