Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 13η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Η δράση των αθλητών μας στους 33ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζεται την Πέμπτη (8/8), με δύο συμμετοχές στην πάλη και στην υδατοσφαίριση γυναικών.

Στο άθλημα της πάλης, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ θα κυνηγήσει τη διάκριση στα 86κ ελευθέρας ανδρών, ξεκινώντας από τη φάση των “16”, ενώ στο πόλο η Εθνική γυναικών ρίχνεται στην πισίνα για να κοντραριστεί με την Ουγγαρία σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών

Πάλη

13:30 (ΕΡΤ3) Φάση των 16 86κ ελευθέρας ανδρών – Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στη γαλλική πρωτεύουσα o Nταουρέν Κουρουγκλίεβ. Ο έμπειρος παλαιστής που έχει καταγωγή από τη Ρωσία και από το 2023 αγωνίζεται με τα ελληνικά χρώματα, πήρε εμφατικά την πρόκριση για τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς έκανε μία επιβλητική εμφάνιση στη φάση των “16”.

Ο δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλητής Ευρώπης επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί απέναντι στον Ίθαν Άντριαν Ράμος από το Πουέρτο Ρίκο και δεν… ίδρωσε για να πάρει το εισιτήριο για τους “8” στην κατηγορία των 86 κιλών. Ο αθλητής της Ελλάδας χρειάστηκε 4 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα για να πάρει τη νίκη με 11-0. Μάλιστα, από τον πρώτο γύρο έδειξε τις διαθέσεις του, καθώς είχε προηγηθεί με 7-0 και η συνέχεια έμοιαζε με τυπική υπόθεση.

Αντίπαλος του Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στα προημιτελικά θα είναι ο Ιρανός Χασάν Γιαζντανιχαράτι, ασημένιος Ολυμπιονίκης του Τόκιο, ο οποίος έκανε επίδειξη δύναμης, επικρατώντας 10-0 του Αυστραλού, Αλεξάντερ Λόρενς, στον αγώνα που ολοκλήρωσε τη φάση των “16”


14:20 (ΕΡΤ3) Προημιτελικά 86κ ελευθέρας ανδρών – Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ μπήκε ως αουτσάιντερ στους “8”, γιατί ο Ιρανός αντίπαλός του έχει αναδειχθεί έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ασημένιος Ολυμπιονίκης στο Τόκιο. Παρ’ όλα αυτά ο 32χρονος παλαιστής, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, τα έδωσε όλα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό απέναντι στο φαβορί, που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά της Ολυμπιάδας του Παρισιού, στην κατηγορία των 86 κιλών της ελευθέρας πάλης ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει τον Μάιλς Αμίν από το Σαν Μαρίνο.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης προηγήθηκε με 4-1 νωρίς στην αναμέτρηση, όμως ο Γιαζντανιχαράτι κατάφερε να φθάσει στην ανατροπή και να περάσει μπροστά στο σκορ με 6-4, πριν το φινάλε του πρώτου γύρου. Στη συνέχεια, ο πρωταθλητής Ευρώπης, που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας, δεν είχε απάντηση απέναντι στον Ιρανό, ο οποίος πήρε τη νίκη με 9-4 και μαζί την πρόκριση στους “4”. Πάντως, αν ο Γιαζντανιχαράτι περάσει στον τελικό του αγωνίσματος, τότε ο Κουρουγκλίεβ θα έχει αύριο (9/8) την ευκαιρία να διεκδικήσει το ένα από τα δύο χάλκινα μετάλλια στους αγώνες ρεπεσάζ.

Πόλο γυναικών

19:00 (ΕΡΤ1) αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8: Ελλάδα – Ουγγαρία. 

Ακόμη μία ήττα γνώρισε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αν και ξεκίνησε καλά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 12-9 από την Ουγγαρία σε αγώνα κατάταξης και πλέον θα διεκδικήσει το πρωί του Σαββάτου (10/8, 10:00) την έβδομη θέση, με αντίπαλο τον Καναδά. 

Σημειώνεται ότι στον πάγκο της εθνικής κάθησε ο Φώντας Λεμπέσης, καθώς τόσο η Αλεξία Καμμένου, όσο και ο άμεσος συνεργάτης της, Τάσος Πιρπιρής, αποβλήθηκαν στον προημιτελικό με την Αυστραλία.

Σε ένα ματς όπου καταλογίζονταν συνεχώς αποβολές, η εθνική ξεκίνησε με ποσοστά, μέτρια μεν (3/7), αλλά σαφώς καλύτερα από το… αποκαρδιωτικό 0/5 της Ουγγαρίας. Ετσι η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 4-1 στα μέσα του δεύτερου οκταλέπτου, όμως οι Μαγυάρες κάποια στιγμή βρήκαν λύσεις με τη Βάλι και με σερί 3-0 ισοφάρισαν 4-4. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε ισόπαλο, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει ήδη χάσει με τρεις ποινές τη Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Στην τρίτη περίοδο το ματς “άνοιξε”, με το μεγάλο αστέρι της Ουγγαρίας, Ρίτα Κέστελι, να βρίσκει δύο πανομοιότυπα γκολ (με απευθείας φάουλ έξω από τα 6μ.) και να δίνει προβάδισμα 7-6 στην ομάδα της. Η εθνική είχε κάποιες καλές επιλογές στην παίκτρια παραπάνω και έμεινε ζωντανή, όμως από την τρίτη ποινή της Ελευθερίας Πλευρίτου, η Γκάρντα “έγραψε” το 8-7. Ενώ όμως υπήρχαν προϋποθέσεις για να παλέψει ως το τέλος, η ελληνική ομάδα στο τελευταίο οκτάλεπτο φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις και οι Μαγυάρες αύξησαν τη διαφορά και “καθάρισαν” το παιχνίδι.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 2-1, 2-3, 3-4, 2-4

ΕΛΛΑΔΑ (Φώντας Λεμπέσης): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου 2, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Ασημάκη 1, Πάτρα, Νίνου 2, Β. Πλευρίτου 1, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ατίλα Μίχοκ): Μαγκιάρι, Σίλαγκι 1, Βάλι 3, Κούρουτς-Γκουρισάτι, Μαϊέ, Παρκς 1, Χόρβατ, Κέστελι 4, Λαϊμέτερ, Ριμπάνσκα 1, Φάραγκο, Γκάρντα 2, Νέσμελι