Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Γ. Ψυχογιός: Ένα πιο δίκαιο τουριστικό μοντέλο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των προοδευτικών δυνάμεων


 

12/07/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού

 

- Στηρίζουμε τους ανθρώπους που επιχειρούν όλη την ημέρα στη φωτιά στην Κορινθία.Είναι πολλές οι ελλείψεις σε νερό, πρόληψη και στελέχωση στην αντιπυρική προστασία και τις είχαμε εντοπίσει έγκαιρα.

- Είναι προφανής η έλλειψη στόχευσης σε ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επαγγελμάτων και σχολών και έντονη η ανησυχία για υποβάθμιση των επαγγελμάτων των ξεναγών και ανεπάρκεια στην ενίσχυση των τουριστικών σχολών. Μόνοι κερδισμένοι θα βγουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ και σχολών.

- Αποδοκιμάζουμε την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων στην αντιμετώπιση των διαρκών αιτημάτων των φοιτητών των ΑΣΤΕ. Η αναβάθμιση των πόρων και του πτυχίου τους, καθώς και η προσαρμογή των μαθημάτων στις νέες τάσεις είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και προτεραιότητα. Επίσης, η πρόσληψη μόνιμων καθηγητών και η επίλυση του κτιριακού προβλήματος είναι ουσιώδη θέματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης σε αυτά.

- Oι ξεναγοί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και πρέπει να τους παρέχονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις και αναγνώριση για το έργο τους. Η πρόταση να περιοριστεί ο ρόλος του ξεναγού σε έναν απλό εργαζόμενο μιας χρήσης αποτελεί αδικία και υποβάθμιση της σημασίας τους στον τομέα του τουρισμού και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των touroperators.

- Είναι επιτακτική η ανάγκη για δίκαιους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,συμμόρφωση προς τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνεχή και ουσιαστικό διάλογοκαι συνεργασία μεταξύ φορέων και κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσεων.

- Εμείς θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ολιστική πρόταση για τον τουρισμό, που θα απευθύνουμε και στις άλλεςαριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο να προσφέρουμε ελπίδα και να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική προοπτική για το μέλλον.

- Η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη Γαλλία και στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε ελπιδοφόρες εξελίξεις, με συνεργασίες που αντιμετωπίζουν ανισότητες και αποκλεισμούς. 

Γιώργος Ψυχογιός