Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ναύπακτος: Με κατάνυξη η συνάντηση των Επιταφίων στο Ενετικό λιμάνι

 Ναύπακτος: Με κατάνυξη η συνάντηση των Επιταφίων στο Ενετικό λιμάνι 

Ο κρότος και ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο λιμάνι της Ναυπάκτου αποτυπώνει το σπάσιμο των Πυλών του Άδη με την κάθοδο του Ιησού. Σύμφωνα με το έθιμο, στο Ενετικό λιμάνι της πόλης ανάβουν οι δάδες στις πολεμίστρες,τα φαναράκια μέσα στο νερό και ένας φλεγόμενος αιωρούμενος σταυρός στην είσοδο του λιμανιού.

Τα φώτα σβήνουν και ανάβουν οι φωτιές των ψαράδων στο κάστρο χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ψάλλονται εκκλησιαστικοί ύμνοι.Η πομπή των Επιταφίων των δύο κεντρικών Ενοριών, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, θα καταλήξει στο Λιμάνι της πόλης.

Φέτος, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό έργο του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Xορωδία της Πάτρας “CANTELENA” υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού. Μουσική συνοδεία: Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής. Στην αφήγηση και την απαγγελία θα είναι ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.