Δεν θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στην προγραμματισμένη ξενάγηση στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, η αναβολή ερμηνεύεται ως έμπρακτη ένδειξη της δυσαρέσκειας της Αθήνας αναφορικά με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας», την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία ήταν παρόντες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Κυβέρνηση: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε επισήμως την ενόχληση της κυβέρνησης για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν υπάρχει θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και απάντησε: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις τους Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».
Μέσω κύκλων ήρθαν οι… εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την παρουσία του πλάι πλάι με τους εκπροσώπους του Αττίλα στην Κύπρο κατά την τελετή εγκαινίων για το «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του για την απόφαση να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού ουρανοξύστη, παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις που του έκαναν διά της διπλωματικής οδού, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υποστηρίζει αρχικά ότι όταν δέχθηκε την επίσημη πρόσκληση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας, ο ίδιος δεν γνώριζε ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι… (σ.σ. εννοώντας τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ).
Η πρόσκληση έγινε δεκτή, εξηγούσαν κύκλοι του Αρχιεπισκόπου, γιατί αυτή είναι η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ίδιος ο κ. Ελπιδοφόρος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς να αποσαφηνίζεται, πάντως, αν για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με το Φανάρι.
Η γραμμή ωστόσο είναι αυτή – σημειώνεται – , να είναι, δηλαδή, παρούσα η Αρχιεπισκοπή σε φόρουμ όπου παρίσταται η πολιτική ηγεσία για εθνικούς λόγους και προστασίας του θεσμικού ρόλου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Διαχρονικά, εξάλλου, υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τίθεται υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως έκανε με το θέμα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Πόλης, όταν δέχθηκε επικρίσεις από μερίδα τού τουρκικού Τύπου, και βέβαια έχει πρωτοστατήσει για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και τη διεθνοποίηση του ζητήματος.