Μπορεί στο μέλλον τα ρολόγια να αλλάξουν, μπορεί και όχι. Αυτό όμως που θα αλλάξει είναι η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και οι καρέκλες ήδη αρχίζουν και «μετακινούνται».
Για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βέβαια το ρολόι σταμάτησε στο παρελθόν,
καθώς ο λόγος του στο State of the Union μάλλον αφορούσε μια Ευρώπη που
«τρέχει να προλάβει».
Πάντως, η έντονη αυτή εβδομάδα στο Στρασβούργο χάρισε ιστορικές στιγμές. Στα ελληνικά νερά, ένα από αυτά ήταν η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στο πλάι του στάθηκαν ο Ούντο Μπούλμαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ντομπρόβσκις.
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε όμως και ο Γιούνκερ,
στον κατά τα άλλα πασπαρτού λόγο του για τις προκλήσεις που
αντιμετωπίζει η Ευρώπη, κλείνοντας το μάτι στην ανάγκη εύρεσης λύσεων σε
όλα (γίνεται;) πριν από τις εκλογές του 2019 και ειδικά στον
προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027.
Βέβαια, με την απορία έμειναν όσοι ανέμεναν από τον Πρόεδρο να αναφερθεί στην συμβολή της Συνοχής
και στο ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στη διαχείριση του
ευρωπαϊκού εγχειρήματος και ειδικά στο μεταναστευτικό. Προς το παρόν, το
λόγο για τη Συνοχή πήρε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζοντας ότι η
απορρόφηση των πόρων δεν πρέπει να καταστεί αυτοσκοπός. Πάντως, τα θετικά νέα είναι ότι την περίοδο 2007-2013 η χώρα πέτυχε ποσοστό απορρόφησης 100% των ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνεχίζοντας σταθερά και στην τρέχουσα περίοδο.
Στο
μεταναστευτικό, η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει κοινό μέτωπο. Στην
Τσεχία, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις σε συνέντευξη του άφησε να
εννοηθεί ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να βοηθά τους «παράνομους» μετανάστες. Στην Ιταλία, ο Κόντε δήλωσε ότι στην υπόθεση Diciotti η Ευρώπη δεν έδειξε αλληλεγγύη. Στη Γερμανία, αποστάσεις πήρε η Μέρκελ από τον Ζεεχόφερ για το προσφυγικό, καλώντας την Ευρώπη να αντιμετωπίσει συλλογικά το ζήτημα, και επηρεάζοντας -μάλλον- την τελική συμφωνία με την Ιταλία
στην οποία κατέληξε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Στο μεταξύ,
βέβαια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δυνατότητα της Τουρκίας να φιλοξενεί
πρόσφυγες έχει εξαντληθεί.
Τα νέα όμως δεν είναι τόσο καλά ούτε και για την Ουγγαρία, κατά της οποίας εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του Άρθρου 7 για παραβίαση του κράτους δικαίου. Στο πλάι της στάθηκε ήδη η Πολωνία, αλλά ο Βέμπερ φαίνεται πως βρίσκεται σε δίλημμα αναφορικά με το αν θα παραμείνει η χώρα μέλος του ΕΛΚ ή όχι. Πάντως, τις προηγούμενες μέρες συστράτευση στο ΕΚ πρότεινε στον Όρμπαν ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης Στράχε.
Τέλος,
στα Σκόπια το κλίμα βράζει το ίδιο. Δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, ο
Ζάεφ μίλησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας ότι «η πίστη μας στην Ευρώπη οδήγησε στη συμφωνία με την Ελλάδα». Συμφωνία που τις προηγούμενες μέρες χαρακτήρισε σαν «πόνο στο στήθος», με τον Ντιμιτρόφ να δηλώνει ότι «η μυθολογία θυσιάζεται για την πραγματικότητα». Στο μεταξύ, ο Κούρτς κάλεσε το λαό της χώρας να στηρίξει την αλλαγή του ονόματος ως άνοιγμα «στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά το VMRO κάλεσε σε ψήφο κατά συνείδηση.
Η αυλαία των (ευρω)εκλογών μόλις άνοιξε…
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου