Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Τι είναι η κοιλιοκάκη και τι η γλουτένη;


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAk0-aDdLt5Q7_bvxw7fAHEOOrtiJz-wSAM7RANk_3k_1wuVSOM1ijHg8TeW6Z7suDEvxzibdmQjaPCf0N2YGZAWdl7nb_5KTQr8XzPKfGaMbzSuIhyphenhyphen_XIcicW_HPruKma6L5SLry7fzM/s600/boy-with-celiac-disease.jpg
Στις 16 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Ας αποτελέσει, λοιπόν, η μόδα της γλουτένης εφαλτήριο για αρτιότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση όλων για τη νόσο αυτή.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια (ή κατά πολλούς κατάσταση) στην οποία η κατανάλωση δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και βρώμης) προκαλεί
βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (εντερικού βλεννογόνου). Παραμένει αδιευκρίνιστος ο μηχανισμός με τον οποίο αυτοί οι σπόροι, αβλαβείς για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, βλάπτουν το εντερικό βλεννογόνο των ατόμων με κοιλιοκάκη.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο υπεύθυνος τοξικός παράγοντας που περιέχεται στα ανωτέρω δημητριακά είναι η γλουτένη, η οποία συνίσταται από ένα μείγμα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που ονομάζονται γλιαδίνες. ....................