Στις 16 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Ας αποτελέσει,
λοιπόν, η μόδα της γλουτένης εφαλτήριο για αρτιότερη και ουσιαστικότερη
ενημέρωση όλων για τη νόσο αυτή.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια (ή κατά πολλούς κατάσταση) στην οποία η
κατανάλωση δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και βρώμης)
προκαλεί
βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (εντερικού
βλεννογόνου). Παραμένει αδιευκρίνιστος ο μηχανισμός με τον οποίο αυτοί
οι σπόροι, αβλαβείς για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, βλάπτουν το
εντερικό βλεννογόνο των ατόμων με κοιλιοκάκη.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο υπεύθυνος τοξικός παράγοντας που περιέχεται στα
ανωτέρω δημητριακά είναι η γλουτένη, η οποία συνίσταται από ένα μείγμα
συγκεκριμένων πρωτεϊνών που ονομάζονται γλιαδίνες.
....................