Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κατά την ψηφοφορία, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα και την κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία του ΚΚΕ, που αφορούσε την τακτοποίηση του προσωπικού των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, στις ιδιωτικές τράπεζες που αναλαμβάνουν τα υγιή τους χαρτοφυλάκια.
Η τροπολογία του ΚΚΕ, είχε γίνει αρχικώς δεκτή εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, μαζί με τροπολογία του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή των εργαζομένων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις, από προσαυξήσεις επί ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το δημόσιο. Αργότερα, ωστόσο, η Άννα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε πως οι τροπολογίες απορρίπτονται λόγω άρνησης του πρωθυπουργού.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των μικρότερων κομμάτων, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Ξυνίδης, απέδωσε την άρνηση του κ. Παπαδήμου στην πάγια εντολή να μην γίνονται δεκτές τροπολογίες, άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Μπατζελή, αμφισβήτησε ότι δόθηκε εντολή εκ μέρους του κου Παπαδήμου για την απόρριψη των τροπολογιών και ζήτησε να προσέλθει στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών να παράσχει διευκρινίσεις. «Εφόσον μπορούσε να εφαρμοστεί, εμείς θα μπορούσαμε να την στηρίξουμε» ανέφερε για την τροπολογία του ΚΚΕ, ο Κώστας Μουσουρούλης της ΝΔ.
Από το ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το εκπληκτικό επιχείρημα ότι δεν περνάνε τροπολογίες μη σχετικές με το νομοσχέδιο, την στιγμή που έχει ψηφιστεί τροπολογία 40 σελίδων του υπουργείου Παιδείας».
Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος απουσίαζε, προσήλθε εκ νέου στη συνεδρίαση και διευκρίνισε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε δώσει εντολή να υιοθετούνται μονάχα τροπολογίες που σχετίζονται με επείγουσες ανάγκες, ή που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των υπουργείων πριν κλείσει η Βουλή. «Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος απείχε επί μακρόν από την συνεδρίαση, επειδή εργάζεται εντατικά, «καθώς θέλουμε να δώσουμε μια απάντηση στο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος».
«Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα -εκτός και αν έχουμε πρωθυπουργό βασιλέα» απάντησε ο Θ. Παφίλης, ενώ ο Α. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ., χαρακτήρισε τα δύο κυβερνητικά κόμματα «Ηρακλειδείς του ψέματος. Δεν νομοθετεί ο πρωθυπουργός, αλλά η Βουλή και η Βουλή έχει εκφραστεί», παρατήρησε.
Εκτός από την τροπολογία του ΚΚΕ, καταψηφίστηκε το άρθρο που αφορά το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέμεινε να παραμείνει ο έλεγχός του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητούσε συμβιβασμό με τα Επιμελητήρια που διεκδικούσαν για λογαριασμό τους τον έλεγχό του.
eklogika.gr