Μεταμεσονύχτιο θρίλερ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας» επί της αρχής και επί των άρθρων. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά. Λόγω του προχωρημένου της ώρας (μετά τις 2 το πρωί) η ψήφισή του επί του συνόλου, αναβλήθηκε για νέα συνεδρίαση.
Οι εντυπωσιακές σε όγκο κινητοποιήσεις των υγειονομικών δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν το πολυνομοσχέδιο (
πατήστε εδώ για να δείτε όλο το νομοσχέδιο).
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού Υγείας (και νοσοκομειακού γιατρού) κ. Τιμοσίδη, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο «ως την μεγαλύτερη παρέμβαση για την Υγεία με την δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ενιαίου οργανισμού μετά από 28 χρόνια χαμένων ευκαιριών». Ο υπουργός κ. Λοβέρδος δήλωσε υπερήφανος διότι «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.
Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος και μίλησε «για «πάρτι» διαφθοράς. Ο κ. Τιμοσίδης έκανε λόγο για ένα διαβρωμένο σύστημα που επέτρεψε να παρεισφρύσουν η παραοικονομία, η σπάταλη και η διαφθορά. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα ήθελε να ήταν καλύτερες οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι αλλαγές αυτές, παρόλα αυτά, είπε, σήμερα θέτει τις βάσεις και από αύριο θα ελεγχθεί η εφαρμογή του νόμου, ενώ στην πρώτη οικονομική ανάσα για τη χώρα θα επενδύσουμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία όπως πρέπει.
Για την υλοποίηση των αλλαγών στην υγεία, ο υπουργός κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.
Ωστόσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοθέτημα δέχθηκε κριτική. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά «χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων». Κάλεσε, δε, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.
Η κριτική της αντιπολίτευσης
Ως προς την αντιπολίτευση: Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο, αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.
Η ΝΔ
Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μία θεωρητική καρικατούρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης» .Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής και ζητεί την απόσυρσή του, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου, εκχωρεί την αρμοδιότητα του δημοσίου για τις προμήθειες υγείας σε ιδιώτες, κόβει στο μισό τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφήνει πολλά ζητήματα που πρέπει να οριστούν από υπουργικές αποφάσεις και κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα από 45 ως 145 ευρώ το μήνα. Υπογράμμισε ότι «δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη».
«Οι γιατροί δεν είναι καταληψίες, είναι δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται κοντά στους αρρώστους» είπε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.