ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η ψηφιακή επανάσταση η οποία καλπάζει κάθε μέρα και περισσότερο, έχει για τη δημοκρατία τις θετικές πλευρές, έχει και τις προκλήσεις τις οποίες είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε». Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Digital Technologies and the Stakes for Representative Democracy», το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, «η τεχνολογία βασικά αφήνει ανέπαφο τον πυρήνα της πολιτικής», ωστόσο, σημείωσε, ότι «η ψηφιακή ανάμιξη στην πολιτική, είναι για να χειροτερέψει μία κακή εικόνα που υπάρχει, όχι όμως για να ανατρέψει μία θετική πραγματικότητα».
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ζούμε σε μία εποχή γεμάτη κρίσεις, στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε «τη χειραγώγηση των πληροφοριών και το ψευδές αφήγημα, τα οποία είναι πια έντονα μέσα στη ζωή μας, όχι μόνο τοπικά αλλά και γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά». Για να προσθέσει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σύντομα (το 2023) ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα επιχειρεί να βάλει σε τάξη όλους αυτούς τους διαδικτυακούς “συντρόφους” μας, να βάλει σε τάξη τη ρητορική μίσους, να βάλει σε τάξη τους αλγόριθμους, να βάλει σε τάξη τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων».
Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι «η τεχνολογία έχει δώσει απέραντο πεδίο στην εξάπλωση των fake news», ωστόσο τόνισε ότι «η βασική άμυνα –δυστυχώς ή ευτυχώς– είναι η παιδεία και το επίπεδο των πολιτών». «Εάν λοιπόν οι κυρίαρχοι πολίτες, τελικά, δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασχοληθούν με την επέλαση όλων αυτών των πληροφοριών και να τις αντιμετωπίσουν κριτικά, τότε καμία ευρωπαϊκή οδηγία, κανένα τριήμερο συνέδριο στην Αθήνα ή στο Ναύπλιο, κανένα workshop, καμία διατριβή διδακτορική, δεν θα αποτρέψει αυτό που μέχρι τώρα αποτρέπεται», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 10 και 11 Ιουνίου στην αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με μία συνεδρία στον χώρο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με την επίδειξη ταυτότητας, ενώ το συνέδριο θα μεταδίδεται μέσω του WebEx, καθώς και του Web2Tv της τηλεόρασης της Βουλής. Οι εργασίες θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.
Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου. Μέλη της επιτροπής είναι οι κ.κ. Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, καθηγητής, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Eschel Alpermann, επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικής και Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Marion Guillart, μόνιμη αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Θεόδωρος Καραπιπέρης, πρώην επικεφαλής της Μονάδας Διερεύνησης Επιστημονικών Προοπτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, María López Moreno de Cala, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας, Bruno Dias Pinheiro, μόνιμος αντιπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), Giovanni Rizzoni, επικεφαλής της Ερευνητικής Υπηρεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας και ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης