Η αλήθεια είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και διστακτική στην αρχή, ανακάλυψε ότι το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο επικοινωνίας με το σύγχρονο πιστό και πλέον το έχει αγαπήσει. Στις μέρες μας ηλεκτρονικές σελίδες διαθέτουν ενορίες, μοναστήρια, Μητροπόλεις, η Ελλαδική Εκκλησία, τα ανά τον κόσμο Πατριαρχεία, μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Πέρα όμως από τις επίσημες σελίδες, εκατοντάδες - εάν όχι χιλιάδες – ιερείς και
μοναχοί διαθέτουν προσωπικούς λογαριασμούς στα social media, για να επικοινωνούν με το ποίμνιό τους, αλλά και μεταξύ τους.
Μια από τις πλέον γνωστές μοναχή στον κόσμο του διαδικτύου είναι η Γερόντισσα Σωφρονία, ηγουμένη του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στην Ακράτα.
Μάλιστα, το ελληνικό Vice, της έκανε ειδικό αφιέρωμα.
Η Γερόντισσα Σωφρονία, γεννημένη το 1967, έγινε μοναχή στα 23 της, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη Φιλοσοφική Σχολή. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, επέλεξε να κατοικήσει και να ανακαινίσει την Μονή της Αγίας Τριάδας στην Ακράτα.
Μαζί με την ανακαίνιση του μοναστηριού, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη σελίδα που είχε η Μονή στο facebook.
Ήταν, εξάλλου, γνωστή η κλίση της προς τη νέα τεχνολογία. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τον Μάιο του 2018 για την κουρά της μοναχής Σωφρονίας σε ηγουμένη, αναφερόταν πως:
«Η γερόντισσα προσπαθεί να πλησιάσει τον σύγχρονο άνθρωπο μέσω των πονημάτων της αλλά και του σύγχρονου τρόπου επικοινωνίας της Εκκλησίας με τους πιστούς. Διατηρεί ιστολόγιο και σελίδες πνευματικής οικοδομής με σκοπό τη γνωριμία της ξεχασμένης ιστορικής Μονής με το χριστεπώνυμο πλήρωμα αλλά και την ανακούφιση των πιστών από τα ποικίλα προβλήματά τους».
Σήμερα, η μοναχή Σωφρονία, έχει γίνει γνωστή σε όλο το πανελλήνιο, καθώς οι σελίδες που διαχειρίζεται στο facebook, έχουν χιλιάδες φίλους και ακολούθους. Πρόκειται για τις σελίδες στο facebook, Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακράτας και Αρχονταρίκι Ιεράς Μονής.
Η ίδια τις χαρακτηρίζει ως πνευματικές σελίδες και μέσω αυτών επικοινωνεί με δεκάδες πιστούς δημιουργώντας έτσι μία νέα μορφή σύγχρονου προσκυνήματος.
Με αυτόν τον τρόπο φέρνει πιο κοντά τον κόσμο στον πνευματικό δρόμο και για το πετύχει, ανεβάζει μηνύματα και βίντεο χριστιανικού ενδιαφέροντος.
Βασική της έννοια είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου και για το λόγο αυτό έχει συγγράψει και βιβλία, τα οποία διατίθενται μέσω των ιστοσελίδων της Μονής.
Παράλληλα, ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από τα εργόχειρα της Μονής, που μπορεί κανείς να παραγγείλει.
Να σημειωθεί ότι στη Μονή της Αγίας Τριάδας Ακράτας υπάρχουν δύο δόκιμες μοναχές, οι οποίες βρήκαν τη Μονή και τη γερόντισσα μέσω του Διαδικτύου και μετά από αυτή τη συνάντηση αποφάσισαν να αφιερωθούν στη μοναστική ζωή.
Βγενόπουλος Φάνης / thebest.gr