Καθώς ο καιρός ξεκίνησε να συνειδητοποιεί ότι ο χειμώνας πλησιάζει επικίνδυνα, η πολιτική σκηνή στην Ευρώπη είπε να ενσωματωθεί στο «κλίμα», και μάλλον βρίσκεται στην ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Και μάλλον μόνο με μπόρα θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τη κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, με τον Ματέο Σαλβίνι να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση του δεν κάνει χάρες σε Σόρος και Γιούνκερ.
Η υποχώρηση μάλλον δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο του ηγέτη της Lega Nord, αλλά ούτε και στης Κομισιόν, η οποία απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό. Στο μεταξύ, ο Μοσκοβισί προσπαθεί να σβήσει (;) τις εστίες φωτιάςμεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση προβλημάτων από την Ιταλία.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει βέβαια και αυτό τα δικά του πύρινα μέτωπα και είναι σίγουρα πολλά. Από τη μια λοιπόν η κλιματική αλλαγή και το πόσιμο νερό, και από την άλλη η μετανάστευση και οι ευρωπαϊκές εκλογές εν μέσω πιθανής οικονομικής ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη EURACTIV.
Στην Κύπρο, η κατάσταση επιδεινώνεται, με την τουρκική πλευρά να μην επιδεικνύει καμία διάθεση συνεργασίας, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις Τσαβούσογλου για εύρεση εναλλακτικής λύσης στο ζήτημα.
Αλλά και αναφορικά με την Ελλάδα, τα τουρκικά παιχνίδια πολέμου συνεχίζονται. Και παρά το ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίεςκαι το Δίκαιο της θάλασσας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διαμήνυσε ότι η χώρα δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση ή τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο.
Στη Γερμανία, η οικονομία ανακάμπτει αλλά η Μέρκελ «βλέπει» κατηφόρα στον ορίζοντα. Αποδυναμωμένη οδεύει λοιπόν στις εκλογές στην Έσση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Die Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς δήλωσε για τις εκλογές ότι πρόκειται για ψηφοφορία με εξαιρετική σημασία σε κομματικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
Στα Σκόπια, μπορεί ο Ζάεφ τη Δευτέρα να είχε βρει τους 80 για το Σύνταγμα αλλά ο Ιβάνοφ κάνει λόγο για επιβαλλόμενη λύση και αφήνει υπαινιγμούς για δωροδοκία Σκοπιανών νομοθετών. Τα φώτα τώρα πέφτουν στα δύο αλβανικά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ευκαιρία ώστε και η Αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.
Στα λίγα θετικά της εβδομάδας, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ, αλλά αποκτά επίσης όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές. Ήδη δε η Επιτροπή ανακοίνωσε την εναρξη 38 πρότζεκτ μεταξύ των οποίων και τέσσερα με ελληνική συμμετοχή για την ανάπτυξη νέων ριζικά καινοτόμων μελλοντικών τεχνολογιών.
Τελικά, η ερώτηση είναι μία: μήπως έχει ήδη ξεκινήσει η καταιγίδα;
|
Καλό Σαββατοκύριακο,
Σοφία Ελανίδου |