Η Ημέρα της Ευρώπης μπορεί να γιορτάστηκε μάλλον σε χαμηλούς τόνους φέτος, όμως η Ευρώπη παραμένει εδώ και αναζητά το νέο της όραμα, ίσως με κατεύθυνση την ομοσπονδία. Αυτό το νέο όραμα αναζητά και η Κομισιόν στη νέα διαβούλευση που καλεί τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ παράλληλα έθεσε σε κυκλοφορία 5 ταινίες μικρού μήκους για τα δικαιώματα και τα οφέλη των ευρωπαίων πολιτών.
Στο δικό του όραμα πάλι, ο Μακρόν ζητά από τη Μέρκελ να τον ακολουθήσει στις Μεταρρυθμίσεις που προτείνει για την ΕΕ, την ίδια ώρα που παλεύει να απαλλάξει τη Γαλλία από τον «εθισμό» της στο δημόσιο χρήμα. Πάντως η Μέρκελ θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει, αφού ήδη το CDU/CSU απορρίπτει τις περισσότερες από τις προτάσεις του.
Πάντως
η επανεκλογή Όρμπαν δε θα βοηθήσει την όποια πρόοδο της ευρωπαϊκής
ατζέντας, καθώς ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρωθυπουργός βάζει μπροστά την Χριστιανική κουλτούρα της Ουγγαρίας και σηκώνει πάλι τους τόνους εναντίον των μεταναστών.
Το
μεταναστευτικό ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα στην ατζέντα καθώς οι
τουρκικές προκλήσεις δε μένουν πλέον σε λεκτικό επίπεδο αλλά φαίνεται να
επηρεάζουν και τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται ξανά.
Κάτι
που μάλλον ενισχύεται από την τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
που φαίνεται να αποσταθεροποιείται και πάλι. Ο Ασάντ στέλνει μηνύματα προς Τουρκία και Δύση, ενώ μιλά για συμμαχία με Ιράν και Ρωσία, την ίδια ώρα που Ρωσία και Ερντογάν θεωρούν λάθος την απόφαση του Τραμπ
να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Πούτιν και Μέρκελ
θα συναντηθούν στις 18 Μαΐου και μάλλον το Ιράν –όπως και τα ενεργειακά
ζητήματα- θα είναι στο επίκεντρο.
Ευρώπη και ΗΠΑ απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ θεωρεί απαράδεκτες τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος των Ευρωπαίων. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι οι δασμοί που έχει επιβάλλει ο Τραμπ σε τρίτες χώρες δημιουργούν απόνερα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι
οικονομίες που περιμένουν να δουν τελικά τι μορφή θα έχει ο
προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020, μετά τις πρώτες αντιδράσεις της
προηγούμενης εβδομάδας όπου όλοι διαμαρτύρονταν για όλα, ενόψει της
διαπραγμάτευσης που μόλις άρχισε. Η Γαλλία προτείνει συμμαχία για να σωθεί η ΚΑΠ, ενώ η Πολωνία θεωρεί την πρόταση «παράθυρο ευκαιρίας»
για διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα καίγεται για το νέο ΕΣΠΑ και η η
πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, Καρίμα Ντελι, δηλώνει από την Ήπειρο πόσο σημαντική είναι η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η εβδομάδα κλείνει με το μέτωπο του Brexit όπου η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ απειλεί εμφύλιο στις τάξεις της Βρετανικής Κυβέρνησης και την Ιταλία που ακόμα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αν και τώρα Λέγκα και 5 Αστέρια λένε ότι είναι κοντά.
Καλό Σαββατοκύριακο, Νίκος Λαμπρόπουλος