Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Τα μέτρα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με ους επικεφαλής της τρόικας στις 9 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο «ψαλίδι» θα πέσει στα δώρα που φαίνεται ότι καταργούνται για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
Το
βασικό σενάριο προβλέπει εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ από προοδευτική μέση μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, άλλα 269 εκατ. ευρώ από εξορθολογισμό μισθολογικού κόστους εκτός ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων και 69 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ.
Όσον αφορά στις περικοπές στα
ειδικά μισθολόγια, το σενάριο προβλέπει αναδρομική περικοπή από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους μάχιμους ένστολους για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να μην υποστούν μειώσεις τουλάχιστον για φέτος.
Η εξοικονόμηση από την πρόσθετη εργασιακή
εφεδρεία υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ, μέσω διαθεσιμότητας και συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, το μέτρο μπορεί να επηρεάσει μέχρι 40.000 υπαλλήλους.
Το πακέτο περικοπών που αφορά στις
συντάξεις ανέρχεται στο σύνολό του στα 3,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (2,3 δισ. ευρώ) να αφορά την προοδευτική μείωση σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με ανώτατο πλαφόν. Επιπλέον μείωση δαπανών προβλέπεται από τον «εξορθολογισμό των εφάπαξ».
Το μαχαίρι στα
κοινωνικά επιδόματα φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω των αναπροσαρμογών των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και τον περιορισμό του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, την κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας κ.ά.
Οι περικοπές στην
Υγεία ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς και της συνεισφορά υγείας του ΟΓΑ.
Στο μέτωπο των
ΔΕΚΟ σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει μείωση των λειτουργικών δαπανών, πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων και μείωση επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό.