Όταν μια ιδέα είναι καταπληκτική και μάλιστα αρέσει στον πολυτάλαντο καλλιτέχνη Νίκο Καλογερόπουλο δεν θέλει πολύ για να γίνει πράξη, παρά μόνο να ξεπεραστούν οι τυπικές διαδικασίες και να αρχίσει η υλοποίησή της.
Κάπως έτσι έγινε και με τον χώρο του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία, ο οποίος πλέον μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού από το Νίκο Καλογερόπουλο και την στήριξη πολλών φίλων του και πολιτών της περιοχής. Είναι μια έκταση περίπου 4 στρεμμάτων που βρίσκεται δυτικά των σιδηροδρομικών γραμμών, μέσα στην οποία υπάρχει και ένα παλιό κτήριο του ΟΣΕ. Από χθες ξεκίνησε ο καθαρισμός και η διαμόρφωση του χώρου.
Πρόκειται για ένα χώρο που αν και δίπλα στο κέντρο της πόλης είχε εγκαταλειφθεί στην μοίρα του και η φθορά του χρόνου πάνω στα κτήρια ήταν μοιραία. Ετσι από προσωρινή στέγη περαστικών μεταναστών, πλέον θα γίνει ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού με την δυνατότητα ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να γίνει ένας πολυχώρος πολιτισμού που θα περιλαμβάνει μουσική, θεατρική σκηνή, κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, μόνιμο χώρο προώθησης μεσσηνιακών προϊόντων, αναψυκτήριο και μεζεδοπωλείο. Εκτός από την αποκατάσταση του κτηρίου θα γίνει και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, προκειμένου να διαμορφωθεί σε υπαίθριο καλλιτεχνικό στέκι, το οποίο θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της αστικής κουλτούρας, στην καλλιέργεια της αισθητικής και της εργονομίας του αστικού τοπίου καθώς και στην αναβάθμιση της περιοχής.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η εγκατάσταση παλαιών αντικειμένων-βαγονιών με σκοπό: Την βελτίωση της αισθητικής του χώρου. Την ανάδειξη της εξέλιξης και ιστορίας του ελληνικού σιδηροδρόμου ιδιαίτερα στον τερματικό σταθμό (Κυπαρισσία) του παλαιού ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου. Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως: εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίας, ιστορικών κειμηλίων, ζωγραφικής, τοπικών προϊόντων κ.λπ.
Ανάμεσα στις μπουλντόζες και τα φορτηγά που καθάριζαν το χώρο συναντήσαμε χθες το Νίκο Καλογερόπουλο, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά κάθε κίνηση. Μαζί του ήταν και η τοπογράφος Μπέσυ Πλέτσα που είχε την ιδέα για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου και την δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού και η τοπογράφος Γεωργία Ελευθεριάδη -και οι δύο μαζί έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση όλων των τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν.
Χαρακτηριστικά ο Νίκος Καλογερόπουλος μας είπε: «Φτιάχνουμε ένα χώρο πολιτισμού που λείπει από την περιοχή, έναν πολυχώρο. Ξεκίνησε από μια ιδέα της Μπέσυς και οδηγηθήκαμε σε αυτό το χώρο που είναι ο πλέον κατάλληλος και θα είναι αποκλειστικά πολιτισμού, δεν θα του λείπει τίποτα. Θα ονομάζεται «Τρενοτεχνείον Ο Σταθμός» και σχεδιάζουμε να κάνουμε τα εγκαίνιά μας στις 21 Ιουνίου. Βασικός μου συνεργάτης σε αυτό εκτός από την Μπέσυ είναι η Γεωργία Ελευθεριάδη, την οποία και ευχαριστώ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέκο Τσολονδρέ που μας βοηθά στην διαμόρφωση του χώρου με τα μηχανήματά του, φυσικά να ευχαριστήσω το δήμο και τα παιδιά που δούλεψαν εδώ, όπως και τον κ. Ιωαννίδη από την ΓΑΙΟΣΕ που ενέκρινε και μας έδωσε το χώρο, αφού κατάλαβε τι θέλουμε να κάνουμε εδώ, όπως και μια μεγάλη ομάδα πολιτών που είναι στον πλευρό μας και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».