Το ενδεχόμενο να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το ΣΔΟΕ να μην δέχεται και, άρα, να μην ερευνά ανώνυμες καταγγελίες κατά δημόσιων λειτουργών για περιπτώσεις διαφθοράς, εξετάζει η κυβέρνηση μετά το «τσουνάμι» από λίστες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, σχετικό αίτημα πρόκειται να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της
aftodioikisi.gr, το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης (στις 12 το μεσημέρι) των εκπροσώπων των δημάρχων με τον υπουργό Δικαιοσύνης
Αντώνη Ρουπακιώτη, μετά και τη δημοσιοποίηση της «λίστας των 105» νυν και πρώην αιρετών που ελέγχονται για μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να προωθηθεί άμεσα και σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υιοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες κατά δημοσίων λειτουργών (οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα).
Σκοπός της ρύθμισης, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ; «
Αφενός να σταματήσει ο διασυρμός και η διαπόμπευση των προσώπων και αφετέρου να επιτραπεί στο ΣΔΟΕ να επιτελεί ανεμπόδιστα το ρόλο του για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και τη διεύρυνση των δημοσίων εσόδων».
Συμφωνία και από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ
Μάλιστα, σύμφωμα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα της ΚΕΔΕ υποστηρίζει και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ
Στυλιανός Στασινόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των δημάρχων
προέτρεψε τους αιρετούς να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τους ελέγχους ανωνύμων καταγγελιών από τις Αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε πως:
α) το 90% των καταγγελιών κατά αιρετών είναι ανώνυμες,
β) ο ίδιος δεν έδωσε καμία λίστα σε κανέναν και
γ) η «λίστα των 105» αποτελεί «ανακύκλωση» της
«λίστας Τριανταφυλλόπουλου» χωρίς τα πολιτικά πρόσωπα.
Μάλιστα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δημάρχων ότι αν και έχει ζητήσει ΕΔΕ για τη διαρροή της «λίστας Τριανταφυλλόπουλου» εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετικό πόρισμα.
ΚΕΔΕ: Άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων
Να σημειωθεί πως επιπλέον η ΚΕΔΕ από τον Αντώνη Ρουπακιώτη θα ζητήσει ό,τι ζήτησε και από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ: «
την άμεση διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον έλεγχο αιρετών και τη δημοσίευση των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών εάν υπάρχουν».