Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά η σοβαρότητα που έχει επιδείξει στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποτελούν εγγύηση σταθερότητας.
Γι’ αυτό και την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεό της, από A- σε Α, με σταθερή προοπτική.
Ο οίκος επικαλείται τη «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και την «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα».
«Η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αδιάλειπτο ρυθμό», κατά «σχεδόν 7% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015», ένα ποσοστό το οποίο «είναι το πιο υψηλό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Όπως επίσης αναφέρθηκε, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ανερχόταν στο 96,6% στα τέλη της περασμένης χρονιάς, υποχωρώντας αισθητά από το ιστορικό υψηλό του, το 120% του 2012.
Και όλα δείχνουν (σύμφωνα πάντα με τον Fitch) o λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην Ιρλανδία μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 70% ως το 2024.
Όλοι θυμόμαστε τη δυσχερή θέση στην οποία είχε βρεθεί η Ιρλανδία.
Και όμως. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ιρλανδία κατάφερε και το χρέος της να μειώσει και την ανεργία να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να υπάρξει και αύξηση της κατανάλωσης.
Μάλιστα, οι οίκοι αναθεωρούν ήδη τις προβλέψεις τους και τις βελτιώνουν και όσον αφορά στη μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και ως προς την ανάπτυξη, που προβλέπεται για φέτος στο 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,4%.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Φεβρουαρίου, με το κεντροδεξιό κόμμα του Έντα Κένι να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες στη δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι αισιοδοξούν.
Μια αισιοδοξία που βασίζεται στις τελευταίες επιτυχίες της χώρας.
Σημειώστε ότι στις 29 Μαΐου, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει κάποιες από τις περικοπές μισθών που είχαν επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω της οικονομικής κρίσης και της εισόδου στη χώρα στα μνημόνια (το 2008 οι περικοπές στους μισθούς των Ιρλανδών δημοσίων υπαλλήλων ήταν 15% κατά μέσο όρο).
Ήδη, από τις 12 Μαρτίου 2015 (πριν έναν μόλις χρόνο δηλαδή) η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήταν η μέρα που το Δουβλίνο, έχοντας καλύψει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 22,5 δις ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ χάρη σε φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, βγήκε στις αγορές αντλώντας 1 δις ευρώ με επιτόκιο 1,3%, με όρους δηλαδή πολύ ευνοϊκότερους από το πακέτο στήριξης του 2010.
Κάντε τώρα τις συγκρίσεις: Η Ιρλανδία αύξησε το ΑΕΠ της (δηλαδή τον τζίρο της χώρας) κατά επτά μονάδες και στην Ελλάδα το ΑΕΠ μειώθηκε κατά επτά μονάδες.
Η Ιρλανδία αποπλήρωσε το ΔΝΤ και το ξεφορτώθηκε, η Ελλάδα περιορίζεται σε λεονταρισμούς του τύπου «να φύγει το ΔΝΤ», την ίδια ώρα που το εκλιπαρεί να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα.
Η Ιρλανδία μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ενίσχυσε την ιδιωτική οικονομία και τώρα είναι σε θέση να επιστρέψει χρήματα στους δημοσίους υπαλλήλους της προερχόμενα από τους φόρους που καταβάλλει η ιδιωτική οικονομία. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκότωσε την ιδιωτική οικονομία, επέβαλε τα capital controls και οδήγησε στην απόλυτη ακινησία και φτωχοποίηση ολόκληρη τη χώρα.
Οπότε, ας μην αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…
elzoni.gr