Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πανσέληνος Μαΐου: Μαγευτικές εικόνες με το «φεγγάρι των λουλουδιών» από το Παλαμήδι

 Πανσέληνος Μαΐου: Μαγευτικές εικόνες με το «φεγγάρι των λουλουδιών» από το Παλαμήδι 

Η πανσέληνος του Μαΐου ή αλλιώς το «φεγγάρι των Λουλουδιών», φωτίζει απόψε (23/5/24) τον ουρανό και το θέαμα που προσφέρει είναι εντυπωσιακό. 


Οι εικόνες που έρχονται από το Ναύπλιο και τις argolikeseidhseis, με την πανσέληνο στο Μεσαιωνικό κάστρο, είναι εντυπωσιακές. Το φεγγάρι «αιωρείται» πάνω από το Παλαμήδι προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Η πανσέληνος του Μαΐου ονομάστηκε «φεγγάρι των λουλουδιών» καθώς είναι ο μήνας που ανθίζουν πολλά λουλούδια. Η πανσέληνος αυτή, είναι επίσης γνωστή και ως «Φεγγάρι του Γάλακτος», «Φεγγάρι της Μητέρας», «Λαμπερό Φεγγάρι» και «Φεγγάρι του Λαγού»…


 

Ευρωεκλογές: Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους οι πέντε υποψήφιοι της Κομισιόν – Κυριάρχησαν η Ευρωπαϊκή άμυνα και ακροδεξιά «Ασπίδα» αεράμυνας όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε η νυν πρόεδρος, φον ντερ Λάιεν.

https://www.newsbeast.gr/image/s1010x643/fill/webp/file/files/1/2024/05/europe-elections1.jpg?gravity=center 

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε το debate ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των ευρωεκλογών 2024, όπου η νυν πρόεδρος, φον ντερ Λάιεν επέμεινε σε πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την ασφάλεια.

H τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, τo επονομαζόμενο «Eurovision Debate», ολοκληρώθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο, παρουσία 900 ατόμων. Το ντιμπέιτ έγινε πρώτη φορά με τη συμμετοχή πολιτών, ενώ έγινε απευθείας σύνδεση με 8 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα.

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια / Προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς της χθεσινής κλήρωσης .

 

Δέκα χιλιάδες λόγους για να γιορτάζει κάθε μήνα έχει ένας τυχερός παίκτης του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς στην κλήρωση της Τετάρτης. Ο μεγάλος νικητής, ο οποίος κατέθεσε το δελτίο του σε κατάστημα ΟΠΑΠ του Ευόσμου, θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για την επόμενη 10ετία.

Μητσοτάκης από Αργος: «Να αποκρούσουμε το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα»

   

Στο Αργος βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την περιοδεία του εν όψει ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες, μιλώντας και για τα ανοιχτά πανεπιστήμια.

«Ξέρω το άγχος και τις δυσκολίες, αλλά να ξέρετε ότι η ΝΔ ενισχύει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Οταν δουν τους κόπους τους να εξαργυρώνονται με την είσοδο σε μια σχολή για την οποία πολέμησαν σκληρά, να ξέρουν πως τος περιμένουν καλές υποδομές, με καλούς καθηγητές όπου δεν θα κάνουν κουμάντο κάτι γκρουπούσκουλα με βαριοπούλες σε πανεπιστήμια ανοιχτά που θα πρυτανεύει η ελευθερία της έκφρασης και όχι η τυραννία του φόβου. Στηρίζουμε το δημόσιο ασχέτως αν επιτρέψαμε να δημιουργηθούν και μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο κερδισμένο θα είναι από αυτή τη κίνηση το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Στις 17-18 Αυγούστου η πρεμιέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της σεζόν 2024-25

 6226420 

Το διήμερο 17-18/8 θα κάνει πρεμιέρα, εκτός απροόπτου, το πρωτάθλημα της Super League 1 της περιόδου 2024-25. 

Τα μέλη του ΔΣ της Λίγκας κατά την σημερινή συνεδρίαση εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε πρεμιέρα στα μέσα Αυγούστου στη Super League 1. 

Στο νέο πρωτάθλημα συμμετέχουν οι παρακάτω ομάδες: ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρης, Λαμία, Πανσερραϊκός, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, Ατρόμητος, Βόλος, Λεβαδειακός, Καλλιθέα.  

Απονομή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 - 2023: Στην Μαρία Λαϊνά και την Ρέα Γαλανάκη το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων / Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η τελετή.

 https://i1.prth.gr/images/1168x656/_webp/files/2024-05-23/galanaki-laina-arthrou.jpg 

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για τα έτη 2022 - 2023

Τιμώμενα πρόσωπα είναι η σπουδαία ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο, και η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη στις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού απονέμει με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων ως αναγνώριση για το σύνολο της προσφοράς τους. 

Sotiris_Dimitriou 

Στο μεταξύ, ο Σωτήρης Δημητρίου με το έργο του «Ουρανός απ' άλλους τόπους» και η Ισμήνη Καρυωτάκη με το έργο της «Φυγόδικος δεν ήμουν» απέσπασαν το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα ενώ τα Κρατικά Βραβεία Διηγήματος Νουβέλας πήγαν στον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, για το έργο του «Το όνομά σου» και στην Νάσια Διονυσίου για το «Τι είναι ένας κάμπος». Στην κατηγορία της Ποίησης διακρίθηκαν ο Θανάση Χατζόπουλο για το έργο του «Υπό κατασκευήν σημαίες» και ο Σταύρος Ζαφειρίου, για το «Πράσινος ουρανός, μπλε χορτάρι».


Τα βραβεία αναλυτικά

Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες επιτέθηκαν σε παιδιά σε παραλία - Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα

 https://i1.prth.gr/images/1168x656/_webp/files/2024-05-23/arthrou-thal-anemoni.jpg 

Περιστατικά με επιθέσεις θαλάσσιων ανεμώνων σε παιδιά έχουν καταγραφεί στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου. Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται, ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το Mega, υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, σ' ένα από τα παιδιά προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.  

Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες

Μια δεύτερη Γη εντόπισαν οι επιστήμονες της NASA αλλά είναι 40 έτη φωτός μακριά

  

Σε μία νέα ανακάλυψη προχώρησε η NASA που έκανε γνωστό ότι εντόπισε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, 40 έτη φωτός μακριά, μέρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει στο μέλλον την ανθρώπινη ζωή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται «Gliese 12b», είναι ελαφρώς μικρότερος από τον πλανήτη μας και έχει εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφάνειας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν τώρα να αναλύσουν τον