Με τους χαιρετισμούς του Γ. Πατούλη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. To ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία με δεδομένο ότι είναι ανοικτά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν σε ειδικές θεματικές ενότητες ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του κράτους και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι αλλά και η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.Τις εργασίες παρακολουθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα.
Παρόντες είναι και πραγματοποίησαν ομιλίες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται live
Πατούλης: Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη
“Μέσα από αυτό το συνέδριο όλοι αναμένουμε, μετά από τη λήξη του, να έχουν δοθεί οι δυνατότητες να αποτυπώσουμε τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως να έχουμε βρει τον δρόμο εκείνο, που θα δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση για να πάμε μπροστά” ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι το συνέδριο μπορεί να μιλήσει με τρόπους αναπτυξιακούς, με λύσεις βέλτιστης πρακτικής, που σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη έχουν δημιουργηθεί. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο, να υπάρξει μια αλλαγή στη στατικότητα που έχουν νιώσει όλοι και να δοθεί νέα ώθηση, ένα μήνυμα ελπίδας.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στους δήμους της χώρας ανέφερε ότι καμία απόφαση που θα ληφθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι και κάλεσε εκπρόσωπό τους να χαιρετίσει τις εργασίες του συνεδρίου.
Τζιτζικώστας: Έρχονται νέες περικοπές στην Τοπική Αυτοδίοικηση
Τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ψήφισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, κατά τον χαιρετισμό του.
Αναφερόμενος στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για νέες περικοπές και νέα κυβερνητική επιδρομή στους δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ για την επικείμενη και πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είπε ότι «περισσότερα ερωτήματα γεννά, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας διερωτήθηκε: «Σκοπεύει να φέρει αρμοδιότητες και τους απαραίτητους αντίστοιχους πόρους στις περιφέρειες και τους δήμους; Σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα της ουσιαστικής οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας και της διοικητικής ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης; Θα προχωρήσει στη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι περιφέρειες και οι δήμοι και να μην κρέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;».
Εξέφρασε, άλλωστε, τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος που θα γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχει ιδιαίτερο θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και πρότεινε να διεξαχθεί το 2017 ένα κοινό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Μπουτάρης: Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Κεντρικής Διοίκησης
Για “τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση, μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες της χώρας” έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης”.
“Ο καθημερινός μας μόχθος χρειάζεται στήριξη από την κεντρική διοίκηση, την οποία συχνά δεν τη βρίσκει. Αντίθετα, συναντούμε πλήθος προσκόμματα. Αρχίζοντας από τις περικοπές των πόρων, περνώντας στην ασφυκτική εξάρτηση από το κράτος και καταλήγοντας στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών”, είπε ο κ.Μπουτάρης.
“Δεν είμαι, φυσικά, αφελής. Κάθε εξουσία κρύβει τον κίνδυνο της κατάχρησής της. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όχι, όμως, οι 14 που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας. Οι έλεγχοι θα πρέπει να απλοποιηθούν και να ασκούνται από αξιόπιστο φορέα. Να είναι σοβαροί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί” πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι “θέμα ζωής και θανάτου η ριζική μεταρρύθμιση που θα κάνει την αυτοδιοίκηση το αφεντικό των δήμων και των πόλεων. Κοντεύουμε να καταντήσουμε απλοί διαχειριστές των προβλημάτων”.
Επίσης, ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι να καταλήξει στις θέσεις της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και να τις καταθέσει στην κοινωνία και στον διάλογο που ανοίγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του “Καλλικράτη”.
Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε ακόμη η ΚΕΔΕ “να ξεφύγει από τον κομματικό έλεγχο”, ενώ για τα μνημόνια των τελευταίων ετών είπε πως “όλα τα λεφτά του κόσμου θα παν χαμένα, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι”.
Κυρίζογλου: Έχουμε προτάσεις για μεταρρύθμιση
Επτά χρόνια μετά τη διθυραμβική καθιέρωση του Καλλικράτη, ο ιδρυτικός νόμος έγινε αγνώριστος απο τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, διορθώσεις, αντικαταστάσεις και συπληρώσεις των διατάξεών του, με δεκάδες διατάγματα και αποφάσεις, που θα ενεργοποιούσαν υποτίθεται άλλες πτυχές του,δεν εκδόθηκαν ποτέ, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Η κρίση, πρόσθεσε, καταρράκωσε τα δημοτικά έσοδα, η τρομακτική μείωση τους, συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017.
Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Οι δήμοι τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τις πλέον εκτεταμένες περικοπές πόρων και την πλέον δραματική μείωση εσόδων από κάθε άλλη περιοχή, κλάδο ή φορέα του δημόσιου τομέα.
Ειδικά για τα παρακρατηθέντα είπε ότι η μη απόδοση μέχρι τώρα της τελευταίας δόσης των 214 εκατ. Ευρώ από τα μέχρι 31/12/2008, παρακρατηθέντα έσοδα των ΟΤΑ, προκαλεί ασφυξία στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Η αποστέρηση των ετήσιων δόσεων των παρακρατηθέντων –τόνισε- από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς των ετών 2017, κ.ε, σημαίνει ότι τα ήδη πενιχρά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα υποστούν περαιτέρω μείωση. Γι’ αυτό είναι αδήριτη η ανάγκη αναζήτησης και ανάκτησης των πόρων, που προέρχονται από τη νέα γενιά των μετά από το 2009, μέχρι σήμερα παρακρατηθέντων δημοτικών εσόδων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είπε στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, έχει προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση, που οφείλει να εισακούσει η κρατική διοίκηση, οι οποίες θεμελιώνονται στην άριστη γνώση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Οι δημότες οι κάτοικοι, αλλά και φιλοξενούμενοι προσφυγικοί πληθυσμοί, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα στα οποία , λύση μπορεί να δώσει κατά κανόνα, μόνο ο οικείος δήμος.
Γ. Καμίνης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τους 60.000 πρόσφυγες
“Το προσφυγικό θέλει μεγάλη σοβαρότητα κι ευθύνη και να λειτουργήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, συντονισμένα με την υπόλοιπη Ευρώπη”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο “Ι.Βελλίδης” στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καμίνης εξέφρασε τον προβληματισμό του και να ανέφερε ότι “ανά πάσα στιγμή, θεωρητικά μπορεί να ανοίξει η στρόφιγγα από τη γειτονική χώρα (Τουρκία) και να έρχονται άνθρωποι σωρηδόν. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πως η χώρα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τους 60.000”.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στις προσλήψεις προσωπικού στους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουμε προσωπικό. Το υπάρχον -που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλής ποιότητας- να μπορέσουμε να το εκπαιδεύσουμε κατάλληλα και να το επιμορφώσουμε”.
Παράλληλα, όμως εξέφρασε την άποψη πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις και σε αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. “Στους υπαλλήλους που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων να μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις να χάνουν τη δουλειά τους, γιατί αυτό που προέχει είναι να παρέχουμε σοβαρές υπηρεσίες στον πολίτη” κατέληξε.
Τσαγκάρης: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και η δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαγκάρης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, ζήτησε να υπάρξουν αποφάσεις προς όφελος των εργαζομένων και τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους.
Απευθυνόμενος στην ΚΕΔΕ ζήτησε να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ κατέθεσε και υπόμνημα με τα σχετικά αιτήματα.