Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΣ: Επείγον «παιδομάζωμα» λόγω... Παναγιώταρου

Το παιδομάζωμα επί τουρκοκρατίας το έκαναν οι Τούρκοι προκειμένου να μαζέψουν παιδιά (κυρίως χριστιανών) για να υπηρετήσουν το σουλτάνο (το γνωστότερο Σώμα, οι Γενίτσαροι). Στη σημερινή εποχή, το «devşirme» (ελληνιστί «παιδομάζωμα»), το έκανε άμεσα ο καταγόμενος εκ Ξάνθης Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος ζητεί να μάθει τον ακριβή αριθμό των Ελληνόπουλων αλλά και των αλλοδαπών (και μάλιστα ανά χώρα προέλευσης) νηπίων που έχουν επιλεγεί και απορροφηθεί στους παιδικούς σταθμούς.

Ο υπουργός μπορεί να αρνήθηκε να δώσει αριθμό και να υποστηρίζει ότι δε ζήτησε από κανέναν αριθμό αλλοδαπών νηπίων που βρίσκονται στους παιδικούς, ωστόσο, έδωσε ποστοστά από τα παιδιά που έχουν απορροφηθεί μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς. Σύμφωνα με το ποσοστά από τα συνολικά 47.883 παιδιά, 719 παιδιά προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. (ποσοστό 1,5%) και τα 1.341 από τρίτες χώρες (ποσοστό 2,8%).

Πιο άμεσα δε γίνεται...
Και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε άμεσα: 1 Οκτωβρίου κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», 1 Οκτωβρίου με την ένδειξη «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ - να σταλεί & με FAX»(Αριθ. Πρωτ.: οικ. 37288) απέστειλε τη σχετική επιστολή στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας μέχρι την επομένη τα στοιχεία, καθώς η συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή; Στις 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά την κατάθεσή της.
Ουδέν νεότερο για τα... μπικικίνια
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως εδώ και περίπου τρεις μήνες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Γιάννη Κουράκου για τους μισθούς των υπάλληλων και των συνεργατών των εποπτευομένων από το υπουργείο Εσωτερικών οργανισμών και φορέων, λέγοντας:
«Όσον αφορά σε μέρος του τέταρτου ερωτήματος, το οποίο έχει μερικώς απαντηθεί προς το παρόν, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων των υπαλλήλων καθώς και των εξωτερικών τακτικών ή έκτακτων συνεργατών, οι οποίοι έλαβαν με οποιονδήποτε τρόπο οποιασδήποτε μορφής οικονομική απολαβή και, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία».
Να σημειωθεί πως η «διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων των υπαλλήλων» και το «μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία» προκάλεσε και δεύτερη ερώτηση του βουλευτή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ο οποίος επανήλθε στο θέμα.
Αντιδράσεις για το
έγγραφο Στυλιανίδη για τους παιδικούς

Το έγγραφο Στυλιανίδη για τους παιδικούς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες και είναι χαρακτηριστικό πως το Νομικό Πρόσωπο των παιδικών σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας αποφάσισε να μη στείλει τα στοιχεία. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πολίτες εν δράσει»Αλίκη Ξανθάκη, με ανοιχτή της επιστολή, επιτίθεται στον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον κατηγορεί πως βοηθά «στην μετατροπή μιας ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνίας σε ένα φασιστικό καθεστώς που στοχοποιεί τους αδύναμους και ανεπιθύμητος, ώστε εύκολα να γίνονται στόχος του όχλου, ταγμάτων εφόδου ή μιας οργανωμένης ναζιστικής επιχείρησης εξόντωσης» και του γνωστοποιεί πως:
«Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας) δεν θα ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για παροχή στοιχείων».
Του υπενθυμίζει, μάλιστα, πως «σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2) οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν».
Καλεί, τέλος, τους συναδέλφους της «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στους Δήμους όλης της χώρας να πράξουν το ίδιο» και απαιτεί από τον υπουργό να ανταποκριθεί ως «Πολιτεία στις οικονομικές σας υποχρεώσεις (σ.σ.: λόγω περικοπών), σεβόμενοι παράλληλα το Σύνταγμα της χώρας μας και τα δικαιώματα των πολιτών της και όλων των κατοίκων της».
Στυλιανίδης: Δεν ζήτησα αριθμό
αλλοδαπών παιδιών αλλά ποσοστό

Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, με σημερινή του ανακοίνωση, διευκρινίζει πως «σε καμία περίπτωση δε ζητήθηκαν ούτε πρόκειται να ζητηθούν τα στοιχεία των παιδιών αυτών παρά μόνο το ποσοστό Ελλήνων, Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών».
Επίσης, επισημαίνεται πως στην απάντηση στις 4 Οκτωβρίου, «ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ξεκαθάρισε:
  1. Η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, μια ανοιχτή δημοκρατία.
  2. Με βάση το εφαρμοζόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στατιστικά, τα παιδιά που συμμετέχουν είναι κατά 96% Έλληνες πολίτες, 2% πολίτες της Ε.Ε. και 2% πολίτες άλλων χωρών
  3. Ζητήθηκε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αποτυπωθεί στατιστικά, και μόνο, το ποσοστό Ελλήνων και αλλοδαπών και στα υπόλοιπα παιδιά που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για λόγους ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας».
Η επιστολή Στυλιανίδη για τους παιδικούς
Ωστόσο, στο έγγραφο που έχει στα χέρια της η aftodioikisi.gr, ζητείται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να αποστείλουν το αργότερο μέχρι την 2-10-2012 συγκεντρωτικούς πίνακες «ανά δήμο χωρικής σας αρμοδιότητας, με τον αριθμό των ημεδαπών και αλλοδαπών που επιλέγηκαν να καλύψουν τις θέσεις των αντίστοιχων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη χώρα προέλευσης των αλλοδαπών, προκειμένου να ενημερώσουμε εμπρόθεσμα την Εθνική Αντιπροσωπεία».
Η απάντηση Στυλιανίδη
σε Παναγιώταρο στη Βουλή

Η απάντηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή δε δόθηκε με αριθμούς αλλά με ποσοστά, από τα οποία άμεσα βγαίνει και ο αριθμός των αλλοδαπών νηπίων στους παιδικούς. Όπως είπε:
«Έχουμε ζητήσει από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να γίνει σχετική καταγραφή για να μπορέσουμε να σας δώσουμε τα πλήρη στοιχεία και στην πρώτη κατηγορία. Σ' αυτούς τουλάχιστον που συμμετέχουν μέσα από το πρόγραμμα φαίνεται ότι το 95,7% των εξυπηρετουμένων είναι Έλληνες πολίτες δηλαδή 45.823 σε απόλυτα νούμερα, το 1,5% είναι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2,8% είναι πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι το ποσοστό αυτό δεν δικαιολογεί ούτε νευρικότητα, ούτε ανησυχία. Τώρα όσον αφορά στην άλλη κατηγορία έχουμε ζητήσει από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, επειδή μέχρι τώρα δεν ετηρείτο μια τέτοια λίστα από ποιες χώρες είναι όλοι οι συμμετέχοντες, να μας απογράψουν τις περιπτώσεις για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και την Εθνική Αντιπροσωπεία».
Με λίγα λόγια, στο 100% των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους παιδικούς μέσω ΕΣΠΑ (ήτοι 47.883 παιδιά), τα 719 παιδιά προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. (ποσοστό 1,5%) και τα 1.341 από τρίτες χώρες (ποσοστό 2,8%).
Λίγο μετά την ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημείωσε πως «ξεκαθάρισα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι η ιθαγένεια επ' ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής» και πως τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή «είναι για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα». Επέμεινε, δε, πως «έχει γίνει μια επιστολή στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να ενημερωθούν, εφόσον το ζητεί η εθνική αντιπροσωπεία, σε τι ποσοστό είναι αλλοδαποί από πολίτες της Ε.Ε. και τι όχι» και ξεκαθάρισε πως «σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ζητήθηκαν τα ακριβή στοιχεία για το κάθε παιδί, δηλαδή προσωπικά δεδομένα».

aftodioikisi.gr