Καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Π. Λαφαζάνη, ότι δεν προχωρά την ενεργειακή ενοποίηση θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω ιδεοληψιών, έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Μαρία Σπυράκη.
Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαρία Σπυράκη υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί βασικές παραμέτρους της στρατηγικής για την ενιαία αγορά ενέργειας, όπως η μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η αύξηση της συμμετοχής ιδιωτών μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ τόνισε παράλληλα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην ΕΕ σε αντίθεση με την σχετική κοινοτική απόφαση και αρκείται σε σχέδια επί χάρτου για τονTurkish Stream , ενώ δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Σήμερα, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο απαραίτητο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ , λόγω ιδεοληπτικών τροπολογιών της Aριστεράς. Είναι αυτές οι ίδιες ιδεοληψίες που οδηγούν την κυβέρνηση στη χώρα μου την Ελλάδα, να αυξάνει την εξάρτηση από έναν και μοναδικό πάροχο τη Ρωσία υπονομεύοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ακραίας αριστερής ιδεολογίας του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη.
Αλήθεια τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, για την προμήθεια αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές αν δεν προχωρήσει ο αγωγός ΤΑΡ και συνεχιστεί το παιχνίδι με τον Τurkish Stream για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν κονδύλια;
Τι συνεπάγεται για την ενιαία αγορά ενέργειας και τελικά για την ενεργειακή ασφάλεια η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η άρνηση να αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να πληρώσει εντέλει τις οφειλές στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας. Το ψήφισμα είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η ενεργειακή ασφάλεια. Είναι όμως προϋπόθεση, κυβερνήσεις κρατών μελών όπως η ελληνική που δεν εργάζονται για την Ενιαία Αγορά Ενέργειας να συμμορφωθούν σε αυτή την κατεύθυνση».