Συνθέτης πολλών και αγαπημένων επιτυχιών, ο Γιάννης Σπανός κλείνει φέτος πενήντα πέντε χρόνια γόνιμης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι. Μια πλούσια διαδρομή, που ξεκίνησε από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που τον καθιέρωσε σε έναν από τους κύριους δημιουργούς του Νέου Κύματος, συνεχίστηκε στην περίφημη «Οδό Αριστοτέλους», που «περπάτησε» μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και στην πολυακουσμένη «Κίτρινη Πόλη» του, ενώ με το καλοτάξιδο «Σπασμένο καράβι» του άνοιξε πανιά για απάνεμα λιμάνια.
Από αυτούς και άλλους σταθμούς αυτής της σημαντικής πορείας θα περάσει η μία και μοναδική συναυλία που διοργανώνει για πρώτη φορά προς τιμήν του συνθέτη το Ελληνικό Φεστιβάλ, στις 12 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Τα «Τραγούδια μιας ζωής», όπως είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας θα αναλάβουν να μας θυμίσουν οι: Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Γιοβάννα, Δώρος Δημοσθένους, Ελένη Δήμου, Κώστας Καράλης, Μανώλης Μητσιάς και Τάνια Τσανακλίδου.
Διακριτικός, χαμηλών τόνων, συνθέτης της καλής εποχής του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Σπανός έχει χαρίσει τα τραγούδια του σε κορυφαίους Ελληνες τραγουδιστές. Στο Κιάτο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου προτίμησε να ζει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς θέλησε να αποφύγει τους συχνά απάνθρωπους ρυθμούς της μεγαλούπολης, ο Γιάννης Σπανός παρατηρεί όσα συμβαίνουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, εξακολουθεί να γράφει τραγούδια, αρκετά από τα οποία δίνει σε νεότερους και ταλαντούχους ερμηνευτές. Τις τρεις προηγούμενες φορές που είχε ζητήσει το Ηρώδειο δεν του το είχαν παραχωρήσει, χωρίς κανείς να γνωρίζει για ποιους λόγους.
Σήμερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Η μόνη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του είχε πραγματοποιηθεί το 2010 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για τα 50 χρόνια παρουσίας του στο τραγούδι.
Προικισμένος με ένα διακριτό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, ο Γιάννης Σπανός ενσωμάτωσε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Στο Κιάτο Κορινθίας όπου γεννήθηκε, ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και τη μουσική. Συνέχισε σε αυτούς τους δρόμους στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και παράλληλα φοίτησε για ένα χρόνο στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Η αγάπη του για τη μουσική τον «έκλεψε» από το επάγγελμα του δικηγόρου και το 1959, οπότε και έφυγε για το Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τα νέα ρεύματα της μουσικής.
Στο Παρίσι εργάστηκε σαν πιανίστας στις μπουάτ της αριστερής όχθης και σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται γνωστός ως συνθέτης υπογράφοντας τραγούδια που ερμήνευσαν προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής όπως οι Ζυλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκενσμπούργκ.
Παρισινές μπουάτ
Από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας επέστρεψε στην Αθήνα. Ηχογράφησε το πρώτο του ελληνικό τραγούδι – «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά– και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Νέου Κύματος. Εκτοτε, συνέθεσε για το ραδιόφωνο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Μελοποίησε Γάλλους και Ελληνες ποιητές, συνεργάστηκε με τους μεγάλους στιχουργούς και ερμηνευτές.
Ορόσημα στην πορεία του θεωρούνται οι τρεις «Ανθολογίες», στις οποίες μελοποίησε Ελληνες ποιητές, κύκλος που συμπληρώνεται με ένα ακόμα μελοποιημένο του έργο, «Πλησιάζοντας τον Καβάφη». Το 1969 γράφει το «Μια Κυριακή» που ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στις αρχές του ’70 ο Γιάννης Σπανός έβγαλε το γνήσιο λαϊκό ταλέντο που έκρυβε μέσα του. Ετσι χάραξε μια μοναδική πορεία μέσα από αξιόλογες συνεργασίες με τους Σταμάτη Κόκκοτα, Βίκυ Μοσχολιού, Μανόλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Μαρινέλλα, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Αλέκα Κανελλίδου, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Μανόλη Λιδάκη κ.ά.
Εγραψε μουσική για τις κινηματογραφικές ταινίες «Ερωτική Συμφωνία», «Εκείνο το καλοκαίρι», «Σκιές στην άμμο», «Αναζήτηση» κ.ά. Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Αλέκο Σακελλάριο, την Ελλη Λαμπέτη, τον Κώστα Καρρά κ.ά.
Η μουσική από την κινηματογραφική ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι» είναι από τις καλύτερες δουλειές του, ενώ τα τραγούδια από τη θεατρική παράσταση «Γλυκιά Ιρμα» με την Ελλη Λαμπέτη έγραψαν ιστορία.
Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Ελληνες στιχουργούς καθώς και οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες μας.
Info: Γιάννης Σπανός «Τα τραγούδια μιας ζωής». Συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα 13 σολίστ. Ενορχηστρώσεις, πιάνο: Γιώργος Παγιάτης. Κυριακή 12 Ιουλίου (21.00).
Εισιτήρια: 5-35 ευρώ. Από τα εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39 εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Online: www.greekfestival.gr Τηλεφωνικά: 210.3272000 Από τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Public, Ιανός και τα Reload Stores.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ