Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη, για την πανώλη των αιγοπροβάτων

 

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

                                                                                                                                     30.7.2024

Τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η έλλειψη προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι μειωμένοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών ζωονόσων, όπως η ευλογιά των προβάτων, η γρίπη των πτηνών, ο καταρροϊκός πυρετός, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οζώδης νόσος των βοοειδών και πρόσφατα η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Τρεις μήνες νωρίτερα, οι κτηνίατροι του δημοσίου τομέα είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι η υποστελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών θα προκαλέσει σύντομα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι η κάλυψη της χώρας σε κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους είναι εξαιρετικά χαμηλή. Και βέβαια η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να επιστρατεύσει κτηνιάτρους χωρίς να τους παρέχει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι ενδεικτική της κυβερνητικής αμέλειας και ολιγωρίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου και λαθραία διακίνηση ζώων, με ζώα να περνούν τα σύνορα χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο και με μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων. Αυτά τα γεγονότα συνέβαλαν στην εμφάνιση και εξάπλωση της πανώλης, με τις ευθύνες να βαραίνουν την οργανωμένη πολιτεία και τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΑΑΤ.

Τα κρούσματα της πανώλης στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, την Αττική, αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των ζωονόσων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Παρόλο που το συγκεκριμένο νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αποτελεί αιτία καταστροφής της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τα ποσά που δίνονται στους κτηνοτρόφους ως αποζημίωση για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων είναι πολύ χαμηλά και ανεπαρκή. Σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου ούτε την απώλεια εισοδήματος, αφήνοντας τις κτηνοτροφικές οικογένειες σε μια απελπιστική κατάσταση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί απλώς την κατάσταση και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα πριν το πρόβλημα γίνει ανεξέλεγκτο. Πρέπει άμεσα και συνεργασία με την ΕΕ να παρουσιάσει σοβαρά μέτρα επίλυσης του προβλήματος και διασφάλισης της κτηνοτροφικής παραγωγής στην χώρα. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να αποτρέψει φαινόμενα μαζικής μείωσης της παραγωγής κρέατος, γάλακτος και τυριού, παράλληλα με την πιθανή αύξηση των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων αυτών και βέβαια με πιθανή μείωση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων.

Και βέβαια θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της, προκειμένου να αποζημιώσει έγκαιρα και έγκυρα τους χειμαζόμενους κτηνοτρόφους, που με τις πολιτικές της εδώ και 5 χρόνια τους έχει φέρει στα όρια της ύπαρξής τους. Σε αυτό τον αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με όλες του τι δυνάμεις, εντός και εκτός της Βουλής στέκεται αταλάντευτα και με συνέπεια στο πλευρό των κτηνοτρόφων στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και προοπτική.

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ