Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 7η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Το Πρόγραμμα της Παρασκευής 2 Αυγούστου για την Team Hellas με τις ώρες να είναι Ελλάδος:

Σκοποβολή

10:00 Ευθύμιος Μίτας – Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης– skeet


Ο Μάκης Μίτας ολοκλήρωσε τη σημερινή προσπάθειά του με 73/75 βολές (25/25, 24/25 και 24/25) και βρίσκεται στην όγδοη θέση του προκριματικού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο (3/8, 10:00), με τους πρώτους έξι της κατάταξης να παίρνουν το «εισιτήριο» για τον απογευματινό τελικό (3/8, 16:30).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προκριματικό του σκητ υπάρχει και δεύτερη ελληνική συμμετοχή, με τον Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη να κατατάσσεται 12ος μετά το πρώτο σκέλος του προκριματικού με 72/75 βολές (25/25, 23/25 και 24/25).

Για την ιστορία, την πρώτη εξάδα του προκριματικού μετά το τέλος του σημερινού σκέλους συνθέτουν οι Βίνσεντ Χάνκοκ (ΗΠΑ, 75/75), Κόνερ Λιν Πρινς (ΗΠΑ, 74/75), Μενγκ Γιουάν Λι (Κινεζική Ταϊπέι, 74/75), Ερίκ Ντελονέ (Γαλλία, 74/75), Ταμάρο Κασάντρο (Ιταλία, 74/75) και Σβεν Κόρτε (Γερμανία, 73/75).

13:00 Άννα Κορακάκη – 25μ. Πιστόλι (Rapid)

 Εκτός τελικού στα 25μ. πιστόλι γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» έμεινε η Άννα Κορακάκη.Η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα του προκριματικού, η οποία χάριζε το «εισιτήριο» για τον τελικό. Η Κορακάκη σημείωσε επίδοση 570/600 βολές και κατετάγη 34η μεταξύ των 40 αθλητριών που έλαβαν μέρος στον προκριματικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βερόνικα Μαγιόρ, η οποία κατετάγη πρώτη στον προκριματικό, είχε 592/600 βολές, επίδοση με την οποία ισοφάρισε το ρεκόρ σε προκριματικό Ολυμπιακών Αγώνων.

Για την ιστορία, τα «εισιτήρια» για τον αυριανό (3/8, 10:30) τελικό των 25μ. πιστόλι γυναικών πήραν οι Βερόνικα Μαγιόρ (Ουγγαρία, 592/600), Μανού Μπχάκερ (Ινδία, 590/600), Χανιγέ Ροσταμιγιάν (588/600), Τχου Βινχ Τρινχ (587/600), Ναν Ζάο (586/600), Τζιν Γιανγκ (Νότια Κορέα, 586/600), Καμίλ Γεντρζεγέφσκι (Γαλλία, 585/600) και Κέιτλιν Μόργκαν Άμπελν (585/600).

Στίβος

11:10 (ΕΡΤ2) Μιχαήλ Αναστασάκης – Σφυροβολία

Ο Μιχάλης Αναστασάκης είχε καλύτερη ρίψη στα 70 μέτρα και 13 εκατοστά στον προκριματικό της σφυροβολίας. Οι δύο από τις τρεις προσπάθειές του ήταν άκυρες, ενώ η συγκεκριμένη επίδοση δεν ήταν αρκετή για να πάρει την πρόκριση στον τελικό. Κάπως έτσι, ολοκλήρωσε πρόωρα την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

11:15 (ΕΡΤ2) Τατιάνα Γκούσιν – Ύψος , Παναγιώτα Δόση – Ύψος

Η Τατιάνα Γκούσιν ζει την κορυφαία στιγμή της καριέρας της, καθώς προκρίθηκε στον τελικό του άλματος εις ύψος των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Παρίσι. Η Ελληνίδα άλτρια, υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια το 1,83μ και το 1,88μ, ενώ απέτυχε στο πρώτο της άλμα στα 1,92 μέτρα. Όμως στη συνέχεια, η Γκούσιν πέρασε το συγκεκριμένο ύψος και συνέχισε στα 1,95 μέτρα, όπου είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Ωστόσο, το επιτυχημένο άλμα στα 1,92 μέτρα ήταν ικανό να δώσει την πρόκριση στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια. 

H Παναγιώτα Δόση έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες για να περάσει το 1.83 (το όριο πρόκρισης ήταν ένα μέτρο και 97 εκατοστά) και μοιραία, τέθηκε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που σίγουρα δεν περίμενε ούτε η ίδια.

Οι συμμετέχουσες του τελικού είναι οι εξής:

Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία)
Ελέανορ Πάτερσον (Αυστραλία)
Κριστίνα Χόνσελ (Γερμανία)
Ελενα Κουλιτσένκο (Κύπρος)
Ναουάλ Μενικέρ (Γαλλία)
Βαλντιλέϊα Μάρτινς (Βραζιλία)
Αντζελίνα Τόπιτς (Σερβία)
Νίκολα Ολισλάγκερς (Αυστραλία)
Ιρίνα Γκερασένκο (Ουκρανία)
Σάφινα Σαντουσλάγεβα (Ουζμπεκιστάν)
Τατιάνα Γκούσιν (Ελλάδα)
Μπουσέ Σαβασάν (Τουρκία)
Βάσθι Κάνιγχαμ (ΗΠΑ)

12:35 (ΕΡΤ2) Χρήστος Φραντζεσκάκης – Σφυροβολία

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της σφυροβολίας, μετά από έναν εξαιρετικό προκριματικό αγώνα με ρίψη στα 75 μέτρα και 53 εκατοστά. Σημαντική επιτυχία για τον Έλληνα, αποτελεί η πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από εξαιρετική εμφάνιση, ο έμπειρος σφυροβόλος, ο οποίος αγωνίσθηκε στον δεύτερο προκριματικό όμιλο, είχε καλύτερη βολή στα και είχε καλύτερη βολή στα 75 μέτρα και 53 εκατοστά, ενώ το όριο πρόκρισης ήταν τα 77 μέτρα. 

Στην πρώτη προσπάθεια, ο Φραντζεσκάκης έστειλε την σφύρα του στα 75,53μ, ενώ ακολούθησαν δύο ρίψεις στα 73,94μ και στα 74,21 μέτρα.

Οι συμμετέχοντες του τελικού:

Ρόουαν Χάμιλτον (Καναδάς)
Μιχάϊλο Κοκχάν (Ουκρανία)
Γιαν Σοσινάντ (Γαλλία)
Τόμας Μάρνταλ (Νορβηγία)
Βόϊτσεκ Νοβίτσκι (Πολωνία)
Ιθαν Κάτζμπεργκ (Καναδάς)
Ρούντι Ουίνκλερ (ΗΠΑ)
Μπενς Χάλαζ (Ουγγαρία)
Εϊβιντ Χένρικσεν (Νορβηγία)
Πάβελ Φάϊντεκ (Πολωνία)
Χρήστος Φραντζεσκάκης (Ελλάδα)
Μέρλιν Χούμελ (Γερμανία)

 

12:50 (ΕΡΤ2) Πολυνίκη Εμμανουηλίδου – 100μ.

Η 21χρονη σπρίντερ έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια στον προκριματικό του αγωνίσματός της, όμως δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου αποκλείσθηκε από την συνέχεια των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η Ελληνίδα δρομέας τερμάτισε 4η στην 7η προκριματική σειρά με επίδοση 11 δευτερόλεπτα και 25 εκατοστά, που δεν ήταν αρκετή για να την φέρει στην επόμενη φάση του αγωνίσματος.

 

Κωπηλασία

12:42 (ΕΡΤ1) Ευαγγελία Αναστασιάδου / Χριστίνα Μπούρμπου -Δίκωπος – Τελικός 

Την έκτη θέση κατέλαβαν οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου στη δίκωπο γυναικών, στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με χρόνο 7:13.30. Ο συναγωνισμός ήταν υψηλός και οι Ελληνίδες κωπηλάτριες έμειναν από νωρίς πίσω και δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρυθμό, μένοντας στην τελευταία θέση του τελικού. Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή της Χριστίνας Μπούρμπου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Τόκιο αγωνίστηκε στο ίδιο αγώνισμα, τη δίκωπο γυναικών, έχοντας όμως συναθλήτρια τότε την Μαρία Κυρίδου, για να αναδειχτούν 5ες. Στο Τόκιο ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κωπηλασία μετείχε στο αγώνισμα της δικώπου γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι ήταν η 2η παρουσία ελληνικού πληρώματος στη δίκωπο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πρώτη συμμετοχή της Αναστασιάδου στο μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» του πλανήτη. Το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο γυναικών στο Παρίσι κατέκτησαν οι Ολλανδές Ύμκε Κλέβερινγκ και Βερονίκ Μέεστρ με χρόνο 6:58.67. Το ασημένιο μετάλλιο οι Ρουμάνες Ιωάννα Βριντσεάνου και Ροξάνα Άνγχελ με χρόνο 7:02.97, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αυστραλές Τζες Μόρισον και Άναμπελ ΜακΙντάιαρ με επίδοση 7:03.54.

13:02 (ΕΡΤ1) Πέτρος Γκαιδατζής / Αντώνης Παπακωνσταντίνου – διπλό σκιφ Ελαφρών Βαρών

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, το 3ο κατά σειρά μετάλλιο της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Έλληνες κωπηλάτες κατάφεραν να χαρίσουν το 5o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, μετά από τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ.

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, στον τελικό, στο Παρίσι, πέρασαν 3οι τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν… σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς στο φίνος, πίσω από τους πρώτους Ιρλανδούς. Οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής πέρασαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 6:13.44, ενώ οι ασημένιοι Ιταλοί Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες έφεραν χρόνο 6:13.33. Οι Έλληνες κωπηλάτες απώλεσαν το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ιρλανδοί Φιντάν ΜακΚάρθι και Πολ Ο’Ντόνοβαν με επίδοση 6:10.99, οι οποίοι ήταν «χρυσοί» στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

13:22 (ΕΡΤ1) Μιλένα Κοντού / Ζωή Φίτσιου – διπλό σκιφ Ελαφρών Βαρών

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών από τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία.

Από το 2004, στους έξι τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, λοιπόν, η ελληνική κωπηλαδσία μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια μέχρι στιγμής (σ.σ. αύριο, 3/8 αγωνίζεται στον τελικό του σκιφ ο «χρυσός» στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος). Έχουν προηγηθεί δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004 στην Αθήνα, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ και το χάλκινο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή σήμερα (2/8/2024) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παρίσι (2024).

Κολύμβηση

13:02 (ΕΡΤ3) Δράκου / Ντουντουνάκη / Χρήστου / Ντούμας – Μικτή σκυταλοδρομία

Τη 13η θέση κατέλαβε η ελληνική τετράδα στη μικτή σκυταλοδρομία 4χ100μ μικτή ομαδική. Η ομάδα μας κολύμπησε στη πρώτη διαδρομή της δεύτερης σειράς και τερμάτισε 8η με 3:46.40.

Ξεκίνησε στο ύπτιο ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης μας στα 200μ ύπτιο Απόστολος Χρήστου, που σημείωσε επίδοση 52.83 και ήταν δεύτερος.

Συνέχισε στο πρόσθιο ο «βενιαμίν» της αποστολής, ο 16χρονος πρωταθλητής εφήβων Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας που (με χρόνο 1:00.34) κράτησε τη δεύτερη θέση. Στη πεταλούδα ήταν η Άννα Ντουντουνάκη (57.85), έδωσε πέμπτη στη Νόρα Δράκου που κολύμπησε το ελεύθερο (55.38).

Η οκτάδα έκλεισε με 3:44.25 που έκανε η Ιαπωνία, καλύτερη όλων η ομάδα των ΗΠΑ με 3:40.98.

21:30 (ΕΡΤ3) Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ. Ελεύθερο

Στη δεύτερη συμμετοχή του σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κριστιάν Γκολομέεβ πραγματοποίησε άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση, που αποτελεί παράσημο στην πλούσια καριέρα του, όμως για λεπτομέρειες δεν κατάφερε να ανέβει ούτε αυτή τη φορά στο βάθρο, καθώς κατέλαβε την 5η θέση, όπως συνέβη και το 2021 στο Τόκιο.

Τα 50 μέτρα ελεύθερο μπορούν να χαρακτηριστούν και ως η κούρσα της… μιας ανάσας. Είναι χαρακτηριστικό πως 39 εκατοστά του δευτερολέπτου χώρισαν τον πρώτο από τον όγδοο στους Αγώνες του Παρισιού, όπου όλοι οι αθλητές ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και τερμάτισαν σε λιγότερο από 22 δευτερόλεπτα.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστραλός Κάμερον ΜακΙβόι με 21.25, ενώ το ασημένιο ο Βρετανός Μπέντζαμιν Πράουντ (21.30). Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γάλλος Φλόρεντ Μαναουντού, που τερμάτισε σε 21.56, με τον Κριστιάν Γκολομέεβ να μένει πίσω του για τρία εκατοστά του δευτερολέπτου, καταλαμβάνοντας την 5η θέση με 21.59. Τέταρτος ο Τζος Λιεντό από τον Καναδά με 21.58, ενώ ο Αμερικανός κάτοχος του τίτλου, Κάλεμπ Ντρέσελ, περιορίστηκε στην έκτη θέση.

 

Ιστιοπλοΐα

13:05 Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης – 470

Την 13η θέση κατέλαβαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης στην πρώτη ιστιοδρομία της μεικτής κατηγορίας 470 για την ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024", τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης με 13 βαθμούς ποινής.

Για την ιστορία, στην πρώτη κούρσα των 470 επικράτησαν οι Κέιτζου Οκάντα και Μίχο Γιοσιόκα από την Ιαπωνία, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσαν οι Βίτα Χίθκοτ/Κρις Γκραμπ από τη Μεγάλη Βρετανία και οι Έλενα Μπέρτα/Μπρούνο Φέστο από την Ιταλία. Οι Οκάντα/Γιοσιόκα προηγούνται στη γενική κατάταξη με 1 βαθμό ποινής, οι Χίθκοτ/Γκραμπ ακολουθούν με 2 β.π., ενώ οι Μπέρτα/Φέστο έχουν 3 βαθμούς ποινής.

Καλαθοσφαίριση

14.30 (ΕΡΤ1) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 

Σκληρές ήταν οι άμυνες στο πρώτο δίλεπτο της αναμέτρησης, με τις δύο ομάδες να σκοράρουν από μόλις ένα καλάθι. Η Ελλάδα ξεκίνησε καλά από την περιφέρεια και με τρίποντα των Γουόκαπ και Καλάθη έκανε το 8-2. Τα “καγκουρό” άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση και με τους Λαντέιλ και Μιλς να σκοράρουν μείωσαν στους 2, 11-9. Ο Αντετοκούνμπο έκανε… όργια και με τέσσερις διαδοχικούς πόντους έδωσε αέρα 6 πόντων στην Ελλάδα, 15-9. Ο “Greek Freak” έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ και η… γαλανόλευκη συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο για το 21-14 στο 6′. H Αυστραλία με ΜακΒέι, Μιλς και Γκίντι να σκοράρουν έτρεξε ένα επιμέρους 6-2, μειώνοντας σε 23-20 στο 9′. Με δύο βολές του Τολιόπουλου και τρεις του Γκίντι, το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 25-24 υπέρ της Ελλάδας.

Με ένα γρήγορο 11-0 ξεκίνησε το παιχνίδι η Ελλάδα με τρίποντο του Μήτογλου και πόντους των Τολιόπουλου, Γιάννη και Γουόκαπ για το 36-24. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη ήταν ασταμάτητη και με νέο τρίποντο του Γουόκαπ,, έφτασε την διαφορά στους 15, 39-24. Τα “καγκουρό” προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση και με τους Κέι και Λαντέιλ να σκοράρουν από κοντά μείωσαν στους 11, 39-28. Με την αύρα του “Greek Freak” που είχε φτάσει στους 13 πόντους και τον Ντίνο Μήτογλου να οργιάζει η Ελλάδα έκανε το 46-30. Η “Επίσημη Αγαπημένη” πραγματοποιούσε τεράστια εμφάνιση, εκτοξεύοντας την διαφορά στους 17, 50-33. Παρά το γεγονός πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε στο πάγκο για να ξεκουραστεί τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, η Εθνική κράτησε την διαφορά και πήγε στα αποδυτήρια στο συν 17, 53-36. 

Η Ελλάδα δεν κράτησε τον ίδιο ρυθμό στην επίθεση στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, αλλά την καλή της άμυνα και μετά από πέντε λεπτά είχε δεχτεί μόλις 7 πόντους για το 59-43. Τα “καγκουρό” προσπάθησαν να κάνουν την αντεπίθεση τους και με κύριο εκφραστή τον Λαντέιλ που σημείωσε συνεχόμενα καλάθια, μείωσαν στους 12, 59-47. Ο Χαραλαμπόπουλος με τρίποντο ξεκόλλησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για το 62-47, αλλά η απάντηση ήταν άμεση για την Αυστραλία με τρίποντο του Ντελαβεντόβα για το 62-50. Η “Επίσημη Αγαπημένη” στην τελευταία της επίθεση δεν μπόρεσε να βρει σκορ με τον Τολιόπουλο, με το 62-50 να είναι το σκορ του δεκαλέπτου.

H Αυστραλία μπήκε αποφασισμένη να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι το τέλος και με ένα 5-0 σερί μείωσε στους 7, 62-55. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το… όπλο του από την περίμετρο για το 65-55 δίνοντας και πάλι ανάσα στην “γαλανόλευκη”. Οι “κίτρινοι” παρόλο που η Εθνική δεν έχανε το μεγάλο για τα δεδομένα προβάδισμα της, με Ντάνιελς και ΜακΓκνέι μείωσε στους 7, 69-62, στο 33′. O Μιλς με νέο τρίποντο έκανε το 69-65. Η Ελλάδα είχε ασύλληπτα ζητήματα στην επίθεση και η Αυστραλία με Λαντέιλ και Μιλς μείωσε στους 2, 71-69. Ο Τολιόπουλος έβαλε τεράστιο τρίποντο για το 74-69, δύο λεπτά για το τέλος του αγώνα. Η “Επίσημη Αγαπημένη” βρήκε νέο τρίποντο με τον Γουόκαπ και έκανε το 77-70. Τελικώς η Ελλάδα κατάφερε να πάρει τη νίκη με 77-71 και πλέον αναμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να δει αν θα προκριθεί στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

TΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-25, 36-53, 50-62, 71-77

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Γκούρτζιαν): Ντάνιελς 11 (2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 1/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Γκίντι 9 (1/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/5 βολές, 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 λάθη), Μιλς 13 (2/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3 ριμπάουντ), Γκριν, Ντελαβεντόβα 3 (1), Έξουμ 6 (2/9 σουτ, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Λάνταλ 17 (7/10 δίποντα, 3/8 βολές, 8 ριμπάουντ), Κέι 6 (3/7 δίποντα), ΜακΒέι 3 (1), Μάγκνεϊ 3, Ριθ

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 18 (3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λαρεντζάκης, Μωραΐτης, Τολιόπουλος 13 (4/6 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 2/2 βολές), Καλάθης 7 (2/5 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 2 (7 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Παπανικολάου 1 (0/6 σουτ, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Αντετοκούνμπο 20 (7/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μήτογλου 13 (5/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ)

Υδατοσφαίριση Γυναικών

16.30 (ΕΡΤ3) ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 

Η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση στο κρίσιμο ματς των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” και έχασε 12-8 από την Ιταλία, γνωρίζοντας την τρίτη ήττα της σε ισάριθμα παιχνίδια του Β΄ ομίλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ακόμη ελπίδες πρόκρισης, αλλά θα χρειαστεί να νικήσει την Κυριακή (4/8, 21:05) τη Γαλλία και να ελπίζει ότι θα “επιβιώσει” σε κάποια διπλή ή τριπλή ισοβαθμία, ώστε να πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα.

Η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μαρκάρισμα της Βαλέρια Παλμιέρι, η οποία είχε δύο γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι στα πρώτα 2΄40΄΄. Όταν η μεγαλόσωμη φουνταριστή αποσύρθηκε, η κατάσταση βελτιώθηκε και η εθνική ισοφάρισε 3-3, όμως το σουτ της Μπιανκόνι στα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης περιόδου έδωσε ξανά προβάδισμα στη “σετερόζα”, που έκτοτε δεν το ξαναέχασε.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε δύο ευκαιρίες στην αρχή του δευτέρου οκταλέπτου με αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά απέτυχε να ισοφαρίσει, ενώ στα ίσια δεν μπορούσε καν να φτάσει σε θέση βολής. Η Ιταλία, αντίθετα, αξιοποίησε τις δικές της ευκαιρίες, είχε 2/2 με παίκτρια παραπάνω και ξέφυγε 6-3, διατηρώντας απαραβίαστη την εστία της στη δεύτερη περίοδο.

Η Χρυσή Διαμαντοπούλου, που αντικατέστησε στο β΄ ημίχρονο την Ιωάννα Σταματοπούλου, σταμάτησε εντυπωσιακά την Μπιανκόνι σε κόντρα και η Βάσω Πλευρίτου έδωσε “ανάσα” στην εθνική, σκοράροντας μετά από περίπου έντεκα λεπτά. Όμως η Μπετίνι απάντησε άμεσα και οι παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου συνέχισαν να έχουν κάκιστες επιλογές στην επίθεση και βρέθηκαν στο -4 (4-8), από γκολ της Μαρλέτα. Χωρίς καμία ψυχολογία, η εθνική δεν κατάφερε να ξαναμπεί ποτέ στο ματς και μάλιστα έχασε με διαφορά τεσσάρων τερμάτων, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 3-4, 0-2, 2-2, 3-4

ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 3, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου

ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Σίλιπο): Κοντορέλι, Ταμπάνι, Γκαλάρντι, Αβένιο, Τζουστίνι, Μπετίνι 2, Πικότσι, Μπιανκόνι 2, Παλμιέρι 4, Μαρλέτα 2, Κοκιέρε, Βιακάβα 2, Μπανκέλι.