Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 8 μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Ελλάδας στο Παρίσι

 Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 8 μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Ελλάδας στο Παρίσι 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισίου φτάνουν στο τέλος τους, με την κορυφαία αθλητική δραστηριότητα του πλανήτη να ανανεώνει το ραντεβού της για την επόμενη 4ετία και το Λος Άντζελες. Με 8 μετάλλια οι ελληνικές συμμετοχές ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένες, με τη χώρα μας να έχει την 3η καλύτερη επίδοση της στον 21ο αιώνα. 

Μετά την Αθήνα το 2004 (16 μετάλλια) και το Σίδνεϊ το 2000 (13 μετάλλια), το Παρίσι με 8 παρουσίες στο βάθρο είναι η 4η πιο πετυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας εκείνη της Ατλάντα το 1996. Πρώτη και καλύτερη φυσικά παραμένει η αξεπέραστη επίδοση με 47 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το μακρινό 1896.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε σχέση με το Τόκιο, η χώρα μας συγκέντρωσε διπλάσια μετάλλια, με τον αριθμό να μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν υπήρχε λίγη παραπάνω τύχη. Από τα 8 μετάλλια, τη μερίδα του δέοντος έχουν τα χάλκινα με 6, ενώ υπήρξε 1 ασημένιο και 1 χρυσό.

Αναλυτικά η λίστα:

Χρυσό

Μίλτος Τεντόγλου -στίβος (μήκος)

Ασημένιο

Απόστολος Χρήστου -κολύμβηση (200μ πρόσθιο)

Χάλκινο

Λευτέρης Πετρούνιας -ενόργανη γυμναστική (κρίκοι)

Εμμανουήλ Καραλής -στίβος (επί κοντώ)

 Θεόδωρος Τσελίδης -τζούντο (90κ.)

Νταουρέν Κουρουγκλίεφ -πάλη (86κ ελευθέρα)

Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών) 

Φίτσιου/Κοντού -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών)

Φυσικά στόχος για το Λος Άντζελες είναι η χώρα μας να έχει μια ανάλογη παρουσία και γιατί όχι να ξεπεράσει τη φετινή της επίδοση.