Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 10η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Το ελληνικό ενδιαφέρον σήμερα θα είναι μεγάλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού ενδεχομένως η συλλογή μεταλλίων της χώρας μας, να μεγαλώσει και να μας δώσει ακόμα περισσότερες χαρές.

Στο πόλο ανδρών η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στην 5η και τελευταία αγωνιστική του Α’ ομίλου για την 4η νίκη της κι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στην τετράδα, ενώ στις 10:00 ξεκινούν τις δικές τους προσπάθειες στα προκριματικά του μεικτού σκιτ σκοποβολής οι Μάκης Μίτας και Εμμανουέλα Κατζουράκη.

Στην ιστιοπλοΐα, ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης μπαίνει στις 13:13 στη 2η μέρα formula kite, ενώ στις 18:05 ξεκινούν για τις κούρσες 7 και 8 στα 470 μεικτού τα αδέρφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης.

Τέλος, στην ιππασία συμμετέχει στα προκριματικά υπερπήδησης εμποδίων γυναικών η Iόλη Μυτιληναίου, με τους αγώνες να ξεκινούν στις 15:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ελληνικές συμμετοχές στη 10η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων:

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

10:30 (ΕΡΤ1) προκριματικά μεικτού σκιτ – Μάκης Μίτας / Εμμανουέλα Κατζουράκη

Οι δύο Έλληνες αθλητές έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν, όμως έμειναν εκτός τελικού στο μικτό σκιτ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Οι Μάκης Μίτας και Εμμανουέλα Κατζουράκη είχαν επίδοση 139/150 και κατέλαβαν την 7η θέση, μένοντας εκτός της τελικής πρώτης τετράδας, που έδινε πρόκριση στον αγώνα για τα μετάλλια.

Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια πέτυχε 67/75, ενώ ο Μίτας ήταν περισσότερο εύστοχος με 72/75 βολές

ΣΤΙΒΟΣ

11:40 (ΕΡΤ2) προκριματικά επί κοντώ γυναικών – Κατερίνα Στεφανίδη (γκρουπ Α), Ελένη Πόλακ (γκρουπ Α), Αριάδνη Αδαμοπούλου (γκρουπ Β) 

Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης έκανε... προπόνηση στον προκριματικό του άλματος επί κοντώ, πήρε την πρόκριση και θα επιχειρήσει να επιστρέψει στο βάθρο μετά από οκτώ χρόνια. Μαζί της και η 23χρονη που πέρασε στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής της.

Η Κατερίνα Στεφανίδη ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο τον αγώνα της. Αφού αρχικά άφησε τα 4 μέτρα και 20 εκατοστά, στη συνέχεια πέρασε με την πρώτη τον πήχη στα 4 μέτρα και 40 εκατοστά. Έπειτα, τον έριξε αρχικά στα 4.55μ., όμως τον πέρασε με τη δεύτερη. Κάπως έτσι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον μεγάλο αγώνα της Τετάρτης (7/8).

 Παράλληλα, η Αριάδνη Αδαμοπούλου πέρασε κι εκείνη με την πρώτη τα δύο πρώτα ύψη. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε στα 4.55μ., ένα ύψος που δεν κατάφερε να το υπερβεί. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν αποκλείστηκε. Ο λόγος είναι η ισοβαθμία εννέα αθλητριών που προέκυψε στην 12η θέση. Κάπως έτσι, η 23χρονη Ελληνίδα και άλλες οκτώ που σταμάτησαν στα 4.40μ. πήραν το εισιτήριο για έναν τελικό που θα έχει 20 (!) συμμετοχές. Τέλος, η Ελένη Πόλακ πέρασε με την πρώτη από τα 4.20μ., όμως είχε τρεις αποτυχημένες στα 4.40μ. και τελείωσε πρόωρα τον αγώνα της./

 

13:50 (ΕΡΤ2) ρεπεσάζ 200μ γυναικών: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (1η σειρά) 

H Ελληνίδα πρωταθλήτρια μέσω... ρεπεσάζ προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200μ, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου δεν κατάφερε να περάσει πρώτη και να πάρει την απευθείας πρόκριση για τον τελικό των 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πέρασε ως 3η τη γραμμή του φίνις, σε 22.99 στην 1η επαναληπτική σειρά και μέσω ρεπεσάζ πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του αθλήματος.

 

20:00 (ΕΡΤ2) τελικός άλματος επί κοντώ ανδρών: Εμμανουήλ Καραλής

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 5.90μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι στον τελικό του άλματος επί κοντώ. 

Aυτό είναι το 6ο ως τώρα μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας στο Παρίσι και το 31ο μετάλλιο που παίρνει ο ελληνικός στίβος στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και 128ο συνολικά.

Ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς με άλμα στα 5.95μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο παγκόσμιος ρέκορμτμαν Άρμαντ Ντουπλάντις πέρασε τα 6.00μ., εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο και πιθανότατα θα συνεχίσει για το δικό του ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ.


21:45 (ΕΡΤ2) ημιτελικά 200μ γυναικών: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου 

Λίγες ώρες μετά τον αγώνα της στα ρεπεσάζ και την ονειρική της πρόκριση, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου τερμάτισε στην 8η θέση στον ημιτελικό των 200 μέτρων στη γαλλική πρωτεύουσα και ολοκλήρωσε την πρώτη της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η 21χρονη αθλήτρια άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Μπορεί η Ελληνίδα πρωταθλήτρια να έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, σε μία κούρσα με μεγάλα ονόματα η Αμερικανίδα Γκάμπι Τόμας, που τερμάτισε σε 21.86 και η Ντίνα Άσερ Σμιθ από την Μεγάλη Βρετανία, που έκανε 22.31. Η Εμμανουηλίδου τερμάτισε στην τελευταία θέση με 23.18, ενώ πριν από μερικές ώρες είχε κάνει 22.99.

 

ΙΠΠΑΣΙΑ

15:00 (Ertsports1) προκριματικά υπερπήδησης εμποδίων γυναικών – Ιόλη Μυτιληναίου

Η Ιόλη Μυτιληναίου αποκλείστηκε από τον τελικό υπερπήδησης εμποδίων στο Ολυμπιακό τουρνουά ιππασίας στο Παρίσι, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες.

Η Ελληνίδα αναβάτρια, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της ήταν στην 47η θέση (το αγώνισμα βρίσκεται σε εξέλιξη) έχοντας 12 βαθμούς ποινής και 72.32 βαθμολογία.

 

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

16:10 (ΕΡΤ3) Α’ Όμιλος, 5η αγωνιστική ανδρών Ελλάδα – Ιταλία

Μεγάλη νίκη με 9-8 επί της Ιταλίας πέτυχε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, στην «αυλαία» της Α΄ φάσης του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού. Με κορυφαίους τον Στέλιο Αργυρόπουλο (τέσσερα γκολ) και τον Μάνο Ζερδεβά (14 αποκρούσεις), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφάλισε μίνιμουμ τη δεύτερη θέση του Α΄ ομίλου, περιμένοντας πλέον ήττα της Κροατίας από τις ΗΠΑ (έστω και στα πέναλτι) για να πάρει την πρωτιά. Αν οι «ασημένιοι» Ολυμπιονίκες του Τόκιο τερματίσουν στην κορυφή του γκρουπ, θα αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά τη Σερβία, ενώ αν πάρουν τη δεύτερη θέση θα παίξουν με την Ουγγαρία.

Οπως συμβαίνει συνήθως στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, το παιχνίδι ήταν «κλειστό», με πολλά δυνατά μαρκαρίσμαστα και αποβολές. Η εθνική στο ξεκίνημα δεν είχε καλά ποσοστά στον παίκτη παραπάνω, αλλά βρήκε λύσεις από την περιφέρεια, ενώ οι Ιταλοί εκμεταλλεύθηκαν καλύτερα τις κερδισμένες ποινές, αλλά δυσκολεύονταν να απειλήσουν στα ίσια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία εύθραυστη ισορροπία, με την ελληνική ομάδα να κλείνει το ημίχρονο προηγούμενη 6-5, χάρη σε τρία γκολ του Στέλιου Αργυρόπουλου.

Ο Μπρούνι με το τρίτο του προσωπικό τέρμα ισοφάρισε στις αρχές της τρίτης περιόδου και μετά οι επιθέσεις… σίγησαν. Οι παίκτες των δύο ομάδων έδειχναν κουρασμένοι και χωρίς ιδέες, ο Νικόζια (που αντικατέστησε στον ημίχρονο τον Ντελ Λούνγκο) απέκρουσε πέναλτι του Αργυρόπουλου και αμέσως μετά οι «σετεμπέλο» κέρδισαν πέναλτι, αλλά ο Ντι Φούλβιο έστειλε τη μπάλα άουτ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε «άσφαιρο» σε ολόκληρο το οκτάλεπτο, αλλά η τελευταία περίοδος ξεκίνησε από το… μηδέν (6-6).

Χάρη σε πέναλτι που κέρδισε με τρομερή ενέργεια στα 2μ. ο Κάκαρης, ο Γενηδουνιάς «ξεκόλλησε» την εθνική μετά από περίπου δέκα λεπτά, αλλά ο Κοντέμι «απάντησε» άμεσα. Η «γαλανόλευκη» ξαναπήρε προβάδισμα με τον Αργυρόπουλο, ο Ιόκι Γκράτα ισοφάρισε, αλλά ο Φουντούλης αξιοποίησε τον παίκτη παραπάνω, 2΄53΄΄ πριν τη λήξη, για το 9-8. Από εκεί και πέρα η Ιταλία κέρδισε δύο αποβολές, αλλά μία φορά τα μπλοκ και μία φορά ο Ζερδεβάς προστάτευσαν το προβάδισμα. Στην τελευταία επίθεση βγήκε μπροστά και ο Νικόζια, αλλά ο Ζερδεβάς είπε «όχι» στον Ντι Φούλβιο, για να ακολουθήσει σουτ του Ιόκι Γκράτα στο δοκάρι.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 0-1, 3-2

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 1, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας, Αργυρόπουλος 4, Παπανικολάου, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος, Τζωρτζάτος

ΙΤΑΛΙΑ (Σάντρο Καμπάνια): Ντελ Λούνγκο, Ντι Φούλβιο, Βελότο, Τζιανάτσα, Φοντέλι, Κοντέμι 3, Ρεντζούτο, Ετσενίκε 1, Πρεσούτι, Μπρούνι 3, Ντι Σόμα, Ιόκι Γκράτα 1, Νικόζια

 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

13:13 2η μέρα formula kite: Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης (κούρσες 5 έως 8) 

Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε τις σημερινές (5/8) προσπάθειές του στο kite ανδρών της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ανέβηκε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης με 33 βαθμούς ποινής, καθώς «πέταξε» την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του.

Στο μεταξύ, ο Ντένις Τάραντιν, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο, κατετάγη 16ος στην πέμπτη ιστιοδρομία και υποχώρησε στην δέκατη θέση της γενικής με 33 βαθμούς ποινής, αφού «πέταξε» την πέμπτη κούρσα ως τη χειρότερή του.

Για την ιστορία, ο Ιταλός Ρικάρντο Πιανόζι ήταν ο νικητής στην πέμπτη κούρσα, ενώ ακολούθησαν ο Γερμανός Γιάνις Μάους και ο Μαξιμίλιαν Μέντερ από τη Σιγκαπούρη. Ο Μέντερ είναι επικεφαλής στη γενική κατάταξη με 11 βαθμούς ποινής, όσους έχει και ο Σλοβένος Τόνι Βόντισεκ, ενώ ακολουθεί ο Αυστριακός Βαλεντίν Μπόντους με 12 βαθμούς ποινής