Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Φωτιές σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία: Μηνύματα από το 112, εκκενώνονται περιοχές – Μάχη για να μην επεκταθούν τα «μέτωπα»

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το πρωί της Παρασκευής (21.6.2024) πολλές φωτιές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση της Πυροσβεστικής είναι άμεση και οι πυρκαγιές περιορίζονται γρήγορα πριν προλάβουν να ενισχυθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

Η Αττική βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο ανώτατο, δηλαδή στο 5. Την ίδια ώρα ο κίνδυνος φωτιάς είναι πολύ υψηλός για πέντε περιφέρειες της χώρας με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός.  

Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η πυροσβεστική είναι στην Αργολίδα και στην Αρκαδία.

Στην Αργολίδα, η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Λυρκεία και καίει αργοτοδασική έκταση. Για τη φωτιά ενεργοποιήθηκε και μήνυμα του 112. 

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣ 🆘 Δασική πυρκαγιά 🔥στην περιοχή #Δούκα_Βρύση #Αργολίδας ❗ Παραμείνετε σε ετοιμότητα ‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ℹ️ bit.ly/429cngB @pyrosvestiki @hellenicpolice

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα, ενώ από αέρος δρουν 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος. 

Στην Αρκαδία, η φωτιά καίει αργοτοδασική έκταση στην Μεγαλόπολη και στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 44 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Για την φωτιά στη Μεγαλόπολη ήχησε και το 112 για τους κατοίκους του Χωρέμη, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιγοστή

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας 🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Χωρέμη #Αρκαδίας απομακρυνθείτε προς #Βελιγοστή ‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και από το πρωί όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.  

Εστίες φωτιές, «ξεφυτρώνουν» από νωρίς σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία. Αρχικά η πρώτη φωτιά ξέσπασε κοντά στο χωρίο Μερόπη ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε νέα εστία πυρκαγιάς κοντά στο Διαβολίτσι.

Πριν λίγα λεπτά ήρθε μια νέα πυρκαγιά κοντά στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και στην τοπική κοινωνία αν πρόκειται για σύμπτωση ή για «ανθρώπινο χέρι» που προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές.

Πάντως, μέχρι στιγμής, χάρις την άμεση επέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι φωτιές πριν προλάβουν και πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι κοντά στο Κορυφάσιο του δήμου Πύλου Νέστορος ενώ λίγη ώρα αργότερα μια νέα εστία ξέσπασε στο Πετροχώρι σε κοντινή απόσταση.

 Ήδη στην περιοχή σπεύδουν 7 οχήματα και 14 πυροσβέστες ενώ να σημειωθεί ότι πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν κατά τόπους ακόμα και τα 7 μποφόρ, ενώ η Μεσσηνία βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο Πυρκαγιάς σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου – κατάσταση συναγερμού Νο4

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική θέτοντας τον νομό σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), πλην των Κυθήρων.

Την ίδια ώρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) ισχύει για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.