Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ισπανία - Ιταλία 1-0: Πρώτη και (πολύ) καλύτερη

 Η Ισπανία ήταν πολύ ανώτερη και θα μπορούσε να επικρατήσει με μεγαλύτερο σκορ από το 1-0 της πολύ κακής Ιταλίας και μάλιστα με αυτογκόλ του Καλαφιόρι στο 55'. Απόλυτη κυριαρχία για τους Ισπανούς που είχαν και δοκάρι με τον τρομερό Γουίλιαμς. Πήραν σίγουρα την πρώτη θέση και άφησαν τους Ιταλούς να περιμένουν το ματς με την Κροατία, στο οποίο πηγαίνουν για δύο αποτελέσματα.

Στο γήπεδο της Σάλκε η Ισπανία είχε φούρια στο ξεκίνημα με τον Νίκο Γουίλιαμς και ευκαιρία μόλις στο 2' σε κεφαλιά του Πέδρι που «έβγαλε» ο Ντοναρούμα. Νέα σημαντική στιγμή για την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε στο 10' με την κοντινή κεφαλιά του Γουίλιαμς να περνά λίγο άουτ. Ενώ στο 24' ήταν η σειρά του Μοράτα μετά την προσπάθεια του Γιαμάλ να φτάσει κοντά στην εστία, αλλά ο Ντοναρούμα αντέδρασε. Και στο 25' μια οβίδα του Ρουίθ πάλι εξουδετερώθηκε από τον Ιταλό γκολκίπερ. Η επόμενη φάση ήταν στο 41' με τους ίδιους πρωταγωνιστές, με τους παίκτες του Σπαλέτι να είναι πολύ μαζεμένοι, εξαφανισμένοι επιθετικά και το πρώτο μέρος να έχει μονόπλευρη εικόνα. Αλλά όχι γκολ για την Ισπανία. 

Δύο αλλαγές έκανε ο Σπαλέτι με το ξεκίνημα της επανάληψης και μάλιστα ο Κριστάντε πήρε κίτρινη στο πρώτο μαρκάρισμα πάνω στον Ρόδρι. Ο Πέδρι επιχείρησε δύο φορές στο 52' και στο 53', αστοχώντας την πρώτη φορά και σουτάροντας πάνω στον Ντοναρούμα τη δεύτερη.

Κι αφού οι Ισπανοί δεν έβαζαν αυτοί το γκολ στον Ντοναρούμα, το έκαναν οι αντίπαλοι μόνοι τους. Στο 55' η σέντρα του Γουίλιαμς βρήκε λίγο σε Μοράτα και Ντοναρούμα για να κοντράρει στον Ρικάρντο Καλαφιόρι που αιφνιδιάστηκε και είδε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Στο 58' ο Ντοναρούμα απέκρουσε το σουτ του Μοράτα και στο 60' το εξαιρετικό σουτ του Γιαμάλ έφυγε λίγο άουτ.

H Ιταλία πήγε να ανεβεί για λίγο, αλλά η Ισπανία είχε δοκάρι σε έξοχη προσπάθεια του Γουίλιαμς στο 70. Ο Ντε Λα Φουέντε φρέσκαρε την ομάδα του προς το τέλος, αλλά η Ισπανία σταμάτησε να επιτίθεται και η Ιταλία το πάλεψε να βρει μια φάση. Ο Αγιόθε πάντως παραλίγο να σκοράρει στις καθυστερήσεις, αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις! Η Ιταλία στις καθυστερήσεις πίεσε με στατικές φάσεις, αλλά δεν μπόρεσε. Και θα ήταν πολύ άδικο.

Διαιτητής ήταν ο Σλάβκο Βίντσιτς από την Σλοβενία.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Πέδρι (71' Μπαένα), Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (90'+4' Μερίνο), Γιαμάλ (71' Φεράν Τόρες), Μοράτα (78' Αγιόθε), Γουίλιαμς (78' Οϊαρθάμπαλ)

ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46' Κριστάντε), Φρατέζι (46' Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (82' Ρασπαντόρι), Κιέζα (64' Τζακάνι), Σκαμάκα (64' Ρετέγκι) 

Τα αποτελέσματα, το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Β’ Ομίλου:

Σάββατο 15 Ιουνίου

Ισπανία – Κροατία 3-0
Ιταλία – Αλβανία 2-1

Τετάρτη 19 Ιουνίου

Κροατία – Αλβανία 2-2

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Ισπανία – Ιταλία 1-0

Δευτέρα 24 Ιουνίου

22:00 Αλβανία – Ισπανία (ΕΡΤ3)
22:00 Κροατία – Ιταλία (ΕΡΤ1)

1.Iσπανία 6β. (4-0)
2.Ιταλία 3β. (2-2)
3.Αλβανία 1β. (3-4)
4.Κροατία 1β. (2-5)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.