Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Marija Pejčinović Burić, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, το πρωί σήμερα, πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγονται στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της μεταξύ τους συζήτησης, ο κ. Τασούλας και η κυρία Burić προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Τασούλας: «Με ιδιαίτερη χαρά και ακόμη μεγαλύτερη τιμή υποδέχθηκα σήμερα εδώ, στην Αθήνα, την κυρία Μπούριτς, η οποία είναι Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και διακεκριμένη πολιτικός από τη φίλη χώρα Κροατία. Η κυρία Μπούριτς διαχειρίστηκε την υψηλή και υπεύθυνη θέση της στο Συμβούλιο της Ευρώπης περίπου την ίδια περίοδο που έτυχε κι εγώ να αναλάβω την προεδρία της Βουλής των Ελλήνων, και είχαμε την ίδια δυσκολία τις πρώτες στιγμές ξεσπάσματος της πανδημίας.

Η αντιμετώπιση όμως που το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε σχεδόν αμέσως, η θετική και ευρηματική αντιμετώπιση, αποτέλεσε για όλους εμάς ένα κατευθυντήριο σχήμα, το οποίο μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τις πρώτες φάσεις τις εύλογης αμηχανίας, και γι’ αυτή της την ετοιμότητα και οργανωτικότητα οφείλω να τη συγχαρώ.

Αυτή η επινοητικότητα σε ό,τι αφορά την αντίδραση στη κρίση, με την περίφημη στάθμιση μεταξύ της προστασίας της ζωής αλλά ταυτόχρονα και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που είναι ο βασικός λόγος δημιουργίας και ύπαρξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτή η στάθμιση από εδώ και πέρα θα μας ακολουθεί. Γιατί έχουμε την κρίση του περιβάλλοντος, έχουμε την κρίση την υγειονομική, και προφανώς δεν είναι οι μόνες. Εκπαιδευόμαστε γρήγορα και προσαρμοζόμαστε σε παρόμοιες σταθμίσεις.

Θεωρώ ότι η Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο εδώ, στην Αθήνα, θα συμβάλει ώστε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και η Διάσκεψη των Προέδρων του Συμβουλίου της Ευρώπης να προτείνουν χειροπιαστά παραδείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής προς τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις, ώστε αυτές οι νέες προκλήσεις να αντιμετωπίζονται όχι ακολουθώντας τες αλλά ακόμη και προλαμβάνοντάς τες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων διεξάγεται στην Αθήνα με την ευκαιρία και της επετείου των δύο αιώνων από τον πόλεμο της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα κατέκτησε την ανεξαρτησία της ξεκινώντας έναν απελευθερωτικό πόλεμο πριν από 200 χρόνια.

Τώρα η ανεξαρτησία παίρνει και άλλες διαστάσεις, πιο παγκόσμιες, πιο διαλειτουργικές με άλλες χώρες, με άλλα κράτη, και καλούμεθα, υπό τη σκέπη ενός από τους πιο επιφανείς θεσμούς παγκοσμίως, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτή την ανεξαρτησία μπροστά στις νέες προκλήσεις -περιβάλλον, υγειονομικές, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και άλλες- να τις διαφυλάξουμε.

Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα της Διασκέψεώς μας θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα δικαιώσουν την ανάγκη για υποστήριξη αυτής της νέας μορφής ανεξαρτησίας που απειλείται από νέας μορφής υπονομεύσεις».

M. Burić: «Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να εορτάσουμε μαζί σας την επέτειο της ανεξαρτησίας σας, αλλά και γι’ αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβατε να φιλοξενήσετε προέδρους κοινοβουλίων από 47 χώρες σε μια πολύπλευρη, πολυμερή προσέγγιση.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν πολύ σημαντική και υποστήριζε αυτή την πολύπλευρη συνεργασία, η οποία σε καιρούς κρίσης είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς θέματα τα οποία υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Η Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικός παίκτης και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία με την κρίση αυτή.

Σε αυτή τη σύντομη αλλά ουσιαστική διμερή συνάντηση που είχαμε με τον κύριο Πρόεδρο, συζητήσαμε την κρίση και πώς ανταποκρίθηκε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και ποια ήταν η αντίδραση σε πολυμερές επίπεδο. Διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, για τα οποία ήταν σοκ το πρώτο διάστημα της πανδημίας, γιατί η προτεραιότητά τους ήταν να προστατέψουν τη ζωή, τους πολίτες, τη δημόσια υγεία, αλλά ήταν σημαντικό από την άλλη να προστατέψουν και να διατηρήσουν αυτά που είχαν ήδη κατακτήσει: τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικός και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, γιατί αυτά είναι που υιοθέτησαν επείγοντα μέτρα, μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να σώσουν τις ζωές των πολιτών, αλλά από την άλλη και να είναι σίγουρα πως όλα γίνονται αναλογικά με τις περιστάσεις. 

Η Διάσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι εξαιρετικά συμβολική η διεξαγωγή της στην Αθήνα, την πόλη της δημοκρατίας. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε σε αυτή τη Διάσκεψη τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση. Γιατί όπως είπατε κι εσείς, αυτή η πανδημία, αυτή η κρίση, ήταν μια εμπειρία από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, η Διάσκεψη να συζητήσει θέματα όπως είναι η νέα γενιά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καινούρια θέματα τα οποία εξελίσσονται τώρα, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή, και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά μέσα από τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία της δημοκρατίας, την προστασία του κράτους δικαίου.

Για τους λόγους αυτούς, ανυπομονώ να ακούσω τις συζητήσεις που θα γίνουν σε αυτή τη Διάσκεψη και θα είναι πολύ σημαντικά τα μηνύματα που θα δώσει, γιατί θα καθοδηγήσουν το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συνέχεια.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη διοργάνωση, όπως και για τα θέματα που επιλέξατε να συζητηθούν, τα οποία είναι εξαιρετικά επίκαιρα, δεδομένου ότι τονίζουν την ανάγκη και της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και την αντίδραση της κάθε μίας χώρας ξεχωριστά σε τέτοιου είδους κρίσεις».