Η μείωση «κάρπωσης» των τρυγονιών, η δήλωση του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός μέσω κινητού και η απαλλαγή των από τα τέλη που αφορούν το Δημόσιο σε ό,τι αφορά την έκδοση άδειας είναι τα τρία νέα στοιχεία που προβλέπονται στη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος της περιόδου 2021 -2022.
Το μεγάλο θέμα και γι’ αυτή την περίοδο είναι οι μετακινήσεις των κυνηγών λόγω του κορονοϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα μέτρο απαγόρευσης. Ολα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας για την περίοδο 20 Αυγούστου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οπως προκύπτει από τις κυνηγετικές οργανώσεις, φέτος για πρώτη φορά δεν υπήρξαν προβλήματα μεταξύ υπουργείου και κυνηγών, καθώς καταγράφηκε ένα πολύ καλό επίπεδο διαλόγου και συνεννόησης.
Τι λένε οι κυνηγοί
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) δηλώνει ικανοποιημένη ως προς την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόφαση η οποία «σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου».
H νέα ρυθμιστική περιέχει τη μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.
Η ΚΣΕ στέκεται ιδιαίτερα και στο ότι στη νέα ρυθμιστική έγιναν αποδεκτές διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.
Οι απαγορεύσεις
Εκτός αυτών, οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απαγορεύσεις στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας συνεχίζουν να ισχύουν, ενώ υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων θηραμάτων, όπως π.χ. των αγριοκούνελων.
Πάντως, αυτή την κυνηγετική περίοδο, λόγω της πανδημίας αναμένεται μικρότερος αριθμός ξένων κυνηγών που έφταναν στη χώρα μας για κυνήγι και οι οποίοι πολλές φορές προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν δήλωναν τον πραγματικό αριθμό των θηραμάτων, ειδικά των πτηνών.
«Η νέα ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, για την περίοδο 2021 -2022, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Οπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προαναγγείλει η ΚΣΕ, η νέα ρυθμιστική περιέχει αναγκαίες διευθετήσεις ως προς το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.
Φυσικά, η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.
Εξαιρετικά σημαντικό για την ΚΣΕ είναι επίσης ότι τόσο ο υπουργός Κ. Σκρέκας όσο και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς αποδέχτηκαν διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.
Ετσι, σε μια καθ’ όλα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθέναν ξεχωριστά, οι κυνηγετικές οργανώσεις και η θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και προστασία της άγριας ζωής.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων, εκπληρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κυνηγετικού κόσμου να υπάρξει από πλευράς του “Πράσινου Ταμείου” η αναγκαία “ανταποδοτικότητα” ως προς τις εισφορές που δεκαετίες τώρα καταβάλλει ο κόσμος των κυνηγών.
H ΚΣΕ εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή χρονιά και τους διαβεβαιώνει ότι όλοι οι αναγνωρισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να συμβάλουν στην ταχεία και ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών, αμέσως μόλις η νέα ρυθμιστική απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Οριο
Το μεγάλο ερωτηματικό στη φετινή ρυθμιστική ήταν το κυνήγι του τρυγονιού, αφού για τον δυτικό και κεντρικό διάδρομο μετανάστευσης του τρυγονιού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού. Η θήρα του τρυγονιού απαγορεύεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών που βρίσκονται στον κεντρικό και στον δυτικό διάδρομο μετανάστευσης, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να συμμορφωθούν με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη χώρα μας θηρεύονται περίπου 280.000 χιλιάδες τρυγόνια το χρόνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τις χώρες που βρίσκονται στον ανατολικό διάδρομο (Βαλκάνια, μικρασιατικά παράλια και Κύπρο) να θηρευτούν φέτος τα μισά.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να μπει σε εφαρμογή το προσαρμοσμένο όριο κάρπωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα θηρευμένα τρυγόνια δεν θα ξεπεράσουν τα 140.000.
Κόστος
Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος με Υπουργική Απόφαση καθορίζουν και το ύψος του κόστους για όποιον εξέδωσε άδεια θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021. Ο συγκεκριμένος κυνηγός δεν θα επιβαρυνθεί φέτος με τα τέλη του Δημοσίου.
Η μείωση για τις γενικές άδειες για όσους είχαν εκδώσει άδεια το 2020-2021 είναι 60 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 78 ευρώ, για την περιφερειακή 30 ευρώ για τα τέλη και 18 ευρώ για το χαρτόσημο, δηλαδή 48 ευρώ, και για την τοπική 10 ευρώ για τα τέλη και 18 για το χαρτόσημο, δηλαδή 28 ευρώ.
Η μόνη αλλαγή στη ρυθμιστική σε σχέση με την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους είναι η μείωση στο όριο κάρπωσης του τρυγονιού σε 6 τρυγόνια ανά έξοδο, ενώ όσον αφορά την τιμή της άδειας οι κυνηγοί που εκδώσαν άδεια θήρας το 2020 θα απαλλαγούν από τα τέλη του Δημοσίου και του χαρτοσήμου.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Η νέα κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 20 Αυγούστου 2020 και λήγει 28 Φεβρουαρίου 2021. Οι ειδικές ρυθμίσεις αφορούν τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2021. Από 1ης/3 έως 10/3 μόνο σε νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου.
l Επιτρέπεται η θήρα στις ΖΕΠ α) περιοχή Γαλαξιδίου, β) Ορος Φαλακρό και γ) Ορος Ζήρεια, μόνο τις μέρες Σάββατο και Κυριακή.
l Απαγορεύεται η θήρα στη λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια – Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στη Λίμνη Ισμαρίδα, στη Λίμνη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Εβρου καθώς και στην περιοχή του έλους Αρτζάν και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.
l Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
l Περιορίζεται τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15.09.2020 μέχρι και 20.01.2021 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριόχοιρου (Sus scrofa). 3. Επιτρέπουμε το κυνήγι του αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
l Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2020 μέχρι 20.01.2021 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2021 μέχρι 28.02.2021 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι.
l Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2020 – 14.9.2021 στις Περιφερειακές Ενότητες όπου διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου 2 της παρούσης.
l Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.
l Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.
l Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.
l Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην περιοχή που ορίζεται από τις ζώνες Α, ΑΒ1, ΑΒ2, Α1, Β1 του «εθνικού πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς», όπως καθορίστηκαν με την υπ’ αρ. 12365/17-3-2009 (Β’ 159) Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την ειδική για το θέμα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
l Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. 10. Το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον πίνακα θηρευσίμων ειδών της παρούσας απόφασης, με τις παρακάτω εξαιρέσεις: α) Στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου), επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας τις παρακάτω ημερομηνίες: (Τετάρτη) 16.09.2020 και (Κυριακές): 20.09.2020, 27.09.2020, 04.10.2020, 11.10.2020, 18.10.2020, 25.10.2020 και 01.11.2020, συνολικά για οκτώ (8) εξόδους. β) Στις Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α’ ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της ως εξής: Στην Π.Ε (Νομό ) Σάμου από 15.09.2020 έως 30.11.2020 τις ημέρες Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή. Στην Π.Ε (Νομό) Χίου από 15.09.2020 έως 30.11.2020 τις ημέρες Σάββατο – Κυριακή. γ) Παρατείνουμε την ισχύ της παραγράφου (Α) της αριθ. 97734/4284/14.08.2007 απόφασης «Τροποποίηση ρυθμίσεων θήρας» (Β’ 1657) από 20.08.2020 έως 14.09.2020. 11. Απαγορεύεται η θήρα της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) στις ζώνες Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 και Β4 του Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού όπως αυτές είχαν καθοριστεί με την υπ’ αρ. 40390/1-10-2009 κοινή υπουργική απόφαση (Δ΄ 446). 12. Παρατείνεται για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η ισχύς της υπ’ αρ. 161977/2659/19-10-2017 απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περί «Απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή – Ιλισσίων» (Β’ 3885).
ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
1.*Αγριοκούνελο 20/8 – 14/9 15/9 -10/3 Όλες Χωρίς Περιορισμό
2.**Λαγός 15/9 -10/1 Τε-Σα-Κυ 1
- Αγριόχοιρος 15/9-20/1 Τε-Σα-Κυ Χωρίς Περι/σμό
- Αλεπού 20/8-14/9 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Πετροκούναβο 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
ΠΟΥΛΙΑ
Δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά.
- Σιταρήθρα 20/8 – 14/9 15/9-10/2 Όλες 10
- Φάσα 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Αγριοπερίστερο 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Ορτύκι 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες 12
- Τρυγόνι 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες 6
- Τσίχλα 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες 25 (Από όλα τα είδη)
- Δενδρότσιχλα 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες
- Κοκκινότσιχλα 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες
- Γερακότσιχλα 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες
- Κότσυφας 20/8 – 14/9 15/9-20/2 Όλες
- Καρακάξα 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Κάργια 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Κουρούνα 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Ψαρόνι 20/8 – 14/9 15/9-28/2 Όλες Χωρίς Περι/σμό
- Μπεκάτσα 15/9-28/2 Όλες 10
- Φασιανός 15/9-30/12 Τε-Σα-Κυ 1
17.***Πετροπέρδικα 1/10-15/12 Τε-Σα-Κυ 2
18.****Νησιώτικη Πέρδικα 1/10-15/12 Τε-Σα-Κυ 4
ΠΟΥΛΙΑ
Υδρόβια & παρυδάτια
- Σφυριχτάρι 15/9-10/2 Όλες 12 (Συνολικά από όλα τα είδη)
- Κιρκίρι 15/9-31/1 Όλες
- Πρασινοκέφαλη 15/9-31/1 Όλες
- Σουβλόπαπια 15/9-10/2 Όλες
- Σαρσέλα 15/9-31/1 Όλες
- Χουλιαρόπαπια 15/9-31/1 Όλες
- Κυνηγόπαπια 15/9-31/1 Όλες
- Τσικνόπαπια 15/9-31/1 Όλες
- Φαλαρίδα 15/9-10/2 Όλες
- Ασπρομέτωπη Χήνα 15/9-31/1 Όλες
- Νερόκοτα 15/9-31/1 Όλες 10
- Μπεκατσίνι 15/9-31/1 Όλες 10
- Καλημάνα 15/9-31/1 Όλες 10