Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και τη Δευτέρα 02/08 σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς, ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 46.3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη, Φθιώτιδας.
Η καταγραφή αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Από τα ισχυρότερα των τελευταίων δεκαετιών το «επικίνδυνο» φετινό κύμα καύσωνα
Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Παράλληλα, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.
Αναλυτικά, η ανάρτηση της ΕΜΥ αναφέρει: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».
Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:
Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου
Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο.
Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την
εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο
«κύματα» καύσωνα
χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες).
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, στη βόρεια Ελλάδα καταγράψαμε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.
Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
eleftherostypos.gr