Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ο Μητσοτάκης απαντά στους αντιεμβολιαστές με το άρθρο 25 του Συντάγματος

Ο Μητσοτάκης απαντά στους αντιεμβολιαστές με άρθρο του Συντάγματος 

Το άρθρο 25 του Συντάγματος επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στη συνομιλία που είχε στο προεδρικό Μέγαρο με την Κ. Σακελλαροπούλου.

Στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 4 «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ξεπεράσαμε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών χθες. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας αναγκάζει να εντείνουμε και άλλο τις προσπάθειες μας να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας. Δεν μπορεί να περιορίζεται η προσπάθεια μόνο στο κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από κυβέρνηση και ειδικούς. Θα πρέπει να μπουν και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης στο παιχνίδι και πόρτα – πόρτα και να πείσουμε τους καχύποπτους.

.

Σήμερα δόθηκαν κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Γνωρίζετε επίσης ότι ψηφίστηκε στη βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και επιβεβλημένη. Είναι το τελευταίο στάδιο, αποτελεί την τελευταία δυνατότητα που έχουμε στην διάθεσή μας.

Όλοι οι υγειονομικοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Και καθώς αύριο γιορτάζουμε την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα ήθελα να θυμηθώ το άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος που το κράτος καλεί τους πολίτες να κάνουν το χρέος τους δείχνοντας κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη».

Τι αναφέρεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος

Οι αντιεμβολιαστές πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας για τις αντιδράσεις τους ισχυριζόμενοι ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι αντισυνταγματικοί.

«ΣΥΝΤΑΓΜΑ MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Άρθρο 25: (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων)

**1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.

H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.

Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».