Ανοίγουν την Δευτέρα 12 Απριλίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και το λιανεμπόριο στην Αχαΐα και την Θεσσαλονίκη με περιορισμούς ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς από Δευτέρα 12 Απριλίου αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away.
Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Παράλληλα ανακοίνωσε από 12 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.
Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο είπε ότι αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:
Για επιφάνειες έως 500 τμ ένα άτομο ανά 25 τμ, για επιφάνειες άνω των 500 τμ, κάθε 100 τμ πλέον των 500 τμ, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα
Πιο αναλυτικά:
- Στην Θεσσαλονίκη τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away και όχι με click inside.
- Στην Αχαΐα τα καταστήματα λειτουργούν με click away και click inside
Σημειώνεται, ότι το click away πραγματοποιείται με τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8μ.μ.
- Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής) και παραλαβή από έναν (1) πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
- Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
- Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.
- Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
- Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
- Αποστολή SMS στο 13032 με χρονική διάρκεια τριών (3) ωρών
Επίσης, το click inside πραγματοποιείται με τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ
- Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής.
- Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
- Αποστολή SMS στο 13032 με χρονική διάρκεια τριών (3) ωρών
- Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία.
- Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά) στους εξωτερικούς χώρους.
- Υποχρεωτική η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων.
Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ρωτήθηκε αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα.
«Απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα, ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή» απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμικό φαινόμενο.
«Και μείς θα θέλαμε να ήταν ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένοι στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί , κάποιες κλειστοί διότι αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κομμάτι που αφορά στο τρίτο κύμα” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Το θέμα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή
Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Χαρδαλιά όταν ρωτήθηκε εάν θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες μέχρι τις 14 Μαϊου, λόγω τουρισμού, ακόμη κι αν έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίου. “Απέχουμε αρκετές εβδομάδες και για εμάς το πρωτεύον είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και να παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις” είπε.
Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε: “Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Μην ξεχνάμε την επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει, όχι όμως σε επίπεδο επίσημης συζήτησης, για ψηφοφορία ή κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που το συζητάμε μεταξύ μας. Θα θέλαμε, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία οπότε αυτό που αντανακλάται αυτή τη στιγμή είναι μια αβεβαιότητα στο πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες. Και θα πρέπει να το δούμε πιο κοντά στο Πάσχα”.