Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα ο φίλος και ομοϊδεάτης του Τσίπρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχασε τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου 2015, αλλά έριξε μέσα στη Βουλή τον πρώην πρωθυπουργό Ραχόι. Στις εκλογές εκείνες ο Ραχόι είχε αποσπάσει 123 έδρες (από τις 350 του ισπανικού κοινοβουλίου) και ο Σάντσεθ 90.
Αλλά ο Σάντσεθ δεν είχε δεχθεί να συνεργαστεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς αυτό που επεδίωκε ήταν να συνεργαστεί με τους Podemos, που είχαν εξασφαλίσει 69 έδρες, και τα μικρότερα αριστερά κόμματα «Compromis» και «Izquierda Unida».
Τον Ιούνιο του 2016 έγιναν νέες εκλογές, όπου πάλι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ ήλθε δεύτερο – με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι να πρωτεύει. Μάλιστα, αυτή τη φορά ο Ραχόι αύξησε τις έδρες του στης 137 και ο Σάντσεθ είδε τη δύναμή του να μειώνεται στις 84 έδρες.
Αλλά και πάλι ο Σάντσεθ δεν συνεργάστηκε, με αποτέλεσμα ο Ραχόι να μην εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να πέσει μέσα στο κοινοβούλιο.
Και τελικά ο Σάντσεθ εξασφάλισε την δεδηλωμένη και σχημάτισε κυβέρνηση με έναν ετερόκλητο συνασπισμό, με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και των Βάσκων εθνικιστών.
Έτσι, ο Σάντσεθ βρέθηκε όμηρος όλων αυτών – και κυρίως των Καταλανών αυτονομιστών.
Οι τελευταίοι ασκούν αφόρητες πιέσεις στον Σάντσεθ, απειλώντας να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σάντσεθ.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο Σάντσεθ πρότεινε τον διορισμό ενός εισηγητή στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αμέσως ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης – κουρελού του Σάντσεθ, με τους διαδηλωτές να τον κατηγορούν για προδοσία, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις των αυτονομιστών και ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.
Σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών η Πλατεία Κολόμβου στη Μαδρίτη. Και κεντρικό σύνθημα «Για μια ενωμένη Ισπανία, εκλογές τώρα!».
Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο επικεφαλής της περιφέρειας της Καταλονίας Κιμ Τόρα κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό να συμφωνήσει εντός ενός μηνός σε έναν μηχανισμό για την αυτοδιάθεση της περιφέρειας, ειδάλλως το κόμμα του θα απέσυρε τη στήριξη προς τον Σάντσεθ στο κοινοβούλιο.
«Εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για τον μηχανισμό έως τον Νοέμβριο, τότε τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα εγγυώνται πλέον τη σταθερότητα στο ισπανικό κοινοβούλιο στον κύριο Πέδρο Σάντσεθ», είχε δηλώσει ο Κιμ Τόρα στο καταλανικό κοινοβούλιο.
Τότε, η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την Καταλονία για αυτοδιάθεση και παραμένει επικεντρωμένη στη διεξαγωγή διαλόγου με την περιφέρεια, για την επίλυση της κρίσης.
Ωστόσο, νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Σάντσεθ είχε υποσχεθεί στους Καταλανούς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο καθεστώς για την επαρχία τους που θα τους προσφέρει περισσότερη αυτονομία, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.
Παίζοντας με τις λέξεις, ο Σάντσεθ είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα για την αυτονομία, αλλά όχι για την αυτοδιάθεση.
Με δεδομένο, όμως, ότι η Καταλονία απολαμβάνει ήδη καθεστώς ευρείας αυτονομίας από το 2006, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο επίσης σοσιαλιστής Θαπατέρο – κάτι που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο του 2010, αλλά ενίσχυσε τις αποσχιστικές τάσεις – είναι βέβαιο ότι κάθε παραχώρηση αυτή τη στιγμή οδηγεί σε αυτονομία της επαρχίας.
Αυτά για όσους μας ζαλίζουν το κεφάλι για το πόσο καλές είναι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας.
Αυτά για όσους μας ζαλίζουν το κεφάλι για το πόσο σταθερές είναι οι κυβερνήσεις των ετερόκλητων προθύμων.
Αυτά για όσους δήθεν οργίζονται όταν γίνονται αναφορές σε «καταλανοποιήσεις» και αυτονομιστικά κινήματα.
Συμπέρασμα: Οι αρχομανείς τύπου Τσίπρα και Σάντσεθ δεν διστάζουν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την αρτιμέλεια των χωρών τους για να διατηρηθούν στην εξουσία!
Ακρωτηριασμοί στην υπηρεσία της καρέκλας…
elzoni.gr