Σε εμπλοκή πολιτικού προσώπου έπεσε ο ο εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης που χειρίζεται την υπόθεση του C4i και συγκεκριμένα την ανάθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου ένα μήνα μάρτυρας προσήλθε αυτοβούλως και φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας σε δωροδοκία πολιτικό, μέλος του τότε ΚΥΣΕΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστικός
λειτουργός αναμένεται να διαβιβάσει τις επόμενες ημέρες τη δικογραφία στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τους πρώην πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη καθώς και πρώην στελέχη του υπουργείου θα κλητεύσει τις επόμενες ημέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η δικογραφία για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C4i.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι της αμερικανικής εταιρίας SAIC προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο οι δύο υπουργοί καθώς επίσης και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (την περίοδο 2006-2007) Κωνσταντίνος Αιλιανός αλλά και ο τότε νομικός Σύμβουλος του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τότε υπουργό Εσωτερικών, δεν προβλέπεται η διατύπωση αντίστοιχου αιτήματος λόγω του αξιώματος που κατέχει σήμερα.
Η πλευρά της αμερικανικής εταιρίας, στην οποία ανατέθηκε το 2003 το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων με υπεργολάβο του έργου την Siemens, ζήτησε την κλήτευση των δύο πρώην υπουργών καθώς σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισαγγελική πρόταση, αναφέρεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, «προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές». Επίσης η αμερικανική πλευρά εστιάζει και σε σημείο του βουλεύματος που αναφέρει πως οι εκπρόσωποι της εταιρίας προκάλεσαν την απόφαση των υπουργών «με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν».
Στην υπόθεση της παραλαβής και τροποποίησης των συμβάσεων για το επίμαχο σύστημα ασφαλείας, για την οποία δικάζονται δεκαοκτώ πρόσωπα, διαπιστώνεται ζημιά του Δημοσίου ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Άγρια κόντρα στη Βουλή
Επίθεση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) εξαπέλυσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, κατηγορώντας την για προσπάθεια να εμποδίσουν την έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.«Η ιστορία αφορά όχι την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής. Μην τα σκαλίζουν τώρα γιατί δεν τους συμφέρει. Γιατί ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν 5 δισ. άντε 10 δισ., ενώ στα 30 δισ. και πάνω έφθασε το κονδύλι. Γίνεται προσπάθεια να εμποδίσουν την έρευνα που γίνεται. Το ίδιο έγινε και με την υπόθεση Novartis. Να θυμίσω ότι τρίτη φορά προσπάθησαν να εμποδίσουν την έρευνα. Χθες το συμβούλιο είπε ότι η έρευνα συνεχίζεται κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Απαντώντας ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε τον κ. Παπαχριστόπουλο «καθ’ έξιν συκοφάντη».
«Μας εγκάλεσε γιατί ασκήσαμε τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά μας καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό για να μάθουμε τι έγινε με το βούλευμα 1732/2017 του Συμβουλίου Εφετών. Γιατί δεν ήρθε στη Βουλή; Αν έπρεπε να πάει στην Αρχή Καταπολέμησης “μαύρου” χρήματος. Θα δούμε την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της εισαγγελίας. Εμείς δεν εμπλέξαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του την οποία αναπαράγει ο εκπρόσωπος του κ. Καμμένου. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή, δεν επιτρέπεται να είναι μονόφθαλμη γιατί μάθαμε ότι ανοίγουν λογαριασμοί χωρίς να υπάρχουν δικογραφίες», σχολίασε ο κ. Κουτσούκος.