«Εδώ δεν είναι Γιουροβίζιον για να μας αρκεί η Κύπρος, όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες του πολιτικού κόμου ο οποίος δεν αντιμετώπισε το θέμα για δεκαετίες.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού συνέδεσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τα Βαλκάνια.
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, είπε: θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την πορεία της; «Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» συνέχισε. Στήριξε τη συμφωνία, αλλά προσέθεσε ότι η γλώσσα θα έπρεπε να είναι «μακεντόνσκι» και η ιθαγένεια θα έπρεπε να είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».
Θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς στα απόρρητα έγγραφα, σημείωσε απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος ως επιχείρημα στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. « Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με την υπάρχουσα κυβέρνηση».
Πρέπει να απολογηθούν όσοι ταυτίζονται με τους φασίστες, συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι βουλευτές που ήταν στα συλλαλητήρια δεν αντέδρασαν σε ακροδεξιά συνθήματα. Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη, συγκέντρωσε τα πυρά του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και αναρωτήθηκε ποιες είναι οι αρχές του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει βάλει τόσε κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του, τόνισε.
«Έχω στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου» εξήγησε τη στάση του. «Δε θα αλλάζω τις απόψεις μου επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα» ξεκαθάρισε. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική και στη στάση της αντιπολίτευσης. Για πολλούς κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση της ΝΔ, γιατί οι παραχωρήσεις στα άκρα τα δυναμώνουν, υπογράμμισε.
«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας» κατέληξε, σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.