Στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
«Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε παράλληλα, ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη
της ειρήνης.
Ο κ. Τραμπ έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του και τόνισε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι σκοπεύει «να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας».
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι εντός των επόμενων ημερών, ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ζήτησε, επίσης, να επικρατήσει «ηρεμία» μετά την ανακοίνωσή του αυτή και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι με την απόφασή του αυτή «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των διαφιλονικούμενων συνόρων.
«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο κ. Τραμπ, κλείνοντας την ομιλία του.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό ειρηνευτικό ρόλο τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτό τον ιστορικό ρόλο στην ειρήνευση με το Ισραήλ.
«Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.
Τις περασμένες ημέρες, οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «λυπηρή» απόφαση.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Παρίσι δεν τη στηρίζει. Όπως επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.
Άμεση ήταν η αντίδραση και από πλευράς Τουρκίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για μια «ανεύθυνη ενέργεια των ΗΠΑ».
Την ενόχλησή της εξέφρασε και η Αίγυπτος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρει ότι απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ.
Η Χαμάς διαμήνυσε με τη σειρά της ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτησε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.
Διαβεβαίωσε δε, ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.
cnn.gr