Το βαθύ δημοκρατικό καθήκον όλων να ενισχύσουν και να στηρίξουν παντοιοτρόπως την ύπαρξη των εφημερίδων και την όσο πιο έγκυρη και αδέσμευτη λειτουργία των δημοσιογράφων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης με την ευκαιρία της απονομής του Ελληνογερμανικού Δημοσιογραφικού Βραβείου Ελένη Βλάχου, σήμερα, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ο κ. Βούτσης απένειμε βραβείο στον κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο και τιμητική διάκριση στον κ. Σταύρο Τζίμα και συνεχάρη την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα για τη θεσμοθέτηση του Βραβείου Ελένη Βλάχου, καθώς και τον Γερμανό πρέσβη κ. Jens Plötner.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομα της Ελένης Βλάχου, υπενθυμίζει τη θαρραλέα, συμβολική κίνησή της να κλείσει την εφημερίδα Καθημερινή κατά τη διάρκεια της χούντας, γεγονός ευρύτερο από την παράταξη την οποία με συνέπεια, επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά, υπηρέτησε.
Με την αφορμή αυτή, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τιμώνται οι δημοσιογράφοι, που μετά τους στρατιωτικούς έχουν τα περισσότερα θύματα ως επαγγελματικός κλάδος κάθε χρόνο. Όπως υπογράμμισε, σήμερα που όλα θεωρούνται ότι λειτουργούν με αυτοματισμούς και δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία, υπάρχουν λειτουργοί της ενημέρωσης οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, των εκρήξεων, των συμβάντων σε όλον τον κόσμο κι έχουν πάρα πολλά θύματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το σκεφτόμαστε αυτό, ακόμα και αν κάνουμε αυστηρή κριτική στα δεδομένα της δημοσιογραφίας, τόνισε.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τη σημερινή εποχή, που ο Τύπος ιδιαίτερα, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση εκ των πραγμάτων, για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους, «είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε παντοιοτρόπως το να υπάρχουν εφημερίδες, το να λειτουργούν δημοσιογράφοι και να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο έγκυρα και αδέσμευτα μπορούν και θέλουν. Κι αυτή η υποστήριξη πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κομματικές, ιδεολογικές απόψεις, από το πώς γράφει κανένας, από το πόσο σκληρή κριτική ασκεί, από το πού είναι τοποθετημένος, από το ποιο στρατόπεδο υπηρετεί και εξυπηρετεί». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι εφημερίδες αποτελούν «ανάσες για τη Δημοκρατία, που δεν πρέπει να λιγοστεύουν» και είναι «βαθύ δημοκρατικό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να πετύχουμε κιόλας, ο κόσμος να αποκτήσει μια κουλτούρα που να λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε όσους θέλουνε τις εφημερίδες μόνο για την εξυπηρέτηση κάποιων ιδιοτελών επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων».
«Εάν είμαστε κοντά στους δημοσιογράφους», είπε ο κ. Βούτσης, «κοντά στα εγχειρήματα, από τα συνεταιριστικά μέχρι τα άκρως και οριακά επιχειρηματικά, και στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται και οι θεσμικές ρυθμίσεις, ενισχύσεις, στηρίξεις, δεσμεύσεις, θα αποτραπεί, σ’ ένα βαθμό έστω, η χειραγώγηση του Τύπου».
Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης