Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας , των καινοτόμων δράσεων θεματικών μορφών τουρισμού αλλά και των εναλλακτικών μορφών προβολής του προορισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμμετείχε στη διοργάνωση του 13ου Εθνικού και Διεθνούς Συνεδρίου «Systemic Oragnizational Excellence», που στόχο είχε την προαγωγή και διάδοση της Συστημικής Σκέψης, με την ανάπτυξη συστημικών προσεγγίσεων εφαρμόσιμων σε περισσότερα του ενός παραδοσιακά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, μέσα από τη χρήση και την ανάπτυξη διεθνώς αποδεκτών μεθόδων και μεθοδολογιών.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη στις 2 και 3 Ιουνίου 2017 και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ), υπό την αιγίδα του τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το σημαντικό επιστημονικό γεγονός συνέβαλε σημαντικά στην προβολή του προορισμού σε επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου και αποτελούν opinion makers στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. 100 επιστήμονες βρέθηκαν στη Λακωνία, όπου παρουσίασαν τη μεθοδολογία της συστημικής σκέψης η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων και του τουριστικού τομέα, σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μέσω αυτής έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη κοινών στόχων και στρατηγικής που θα συμβάλλουν στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών.
Η εφαρμογή αφορά κυρίως το δομημένο διάλογο και των μεθοδολογιών μέσω των οποίων οδηγείται κανείς στην απόφαση για την υλοποίηση δράσεων και για το είδος της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση τους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκε από τη θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, η οποία παρακολούθησε την επιστημονική παρουσίαση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών κ. Νικήτα Ασημακόπουλο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συνομίλησε με συνέδρους και φοιτητές.
Η κα Νικολάκου υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη που τόλμησε να επενδύσει οικονομικά στην προβολή του προορισμού και ανέπτυξε τη στρατηγική που ακολουθείται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Επισήμανε ακόμη πως είναι πρωτοπόρα στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και σύναψε σημαντικές συμφωνίες όχι μόνο για την προώθηση – διαφήμιση της Πελοποννήσου, αλλά και για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εξωστρέφειας η κα Νικολάκου τόνισε πως η συμμετοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και η εφαρμογή της έρευνας στη διαχείριση του προορισμού, θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην περαιτέρω πορεία ενίσχυσης του τουρισμού στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διενεργήθηκε επιστημονική παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον δρ. Σωτήρη Βαρελά, ειδικό σύμβουλο σε θέματα τουρισμού, σε ένα εξειδικευμένο workshop των 90 λεπτών, προβάλλοντας τον προορισμό Πελοπόννησος στο ειδικό επιστημονικό κοινό του Συνεδρίου, αλλά και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου που το παρακολούθησαν.
Ο κ. Ασημακόπουλος, καθώς επίσης και ο καθηγητής συστημικής από την Κύπρο κ. Γιάννης Λαούρης, εξήραν τις σημαντικές προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεσμεύτηκαν να προσφέρουν μαθήματα και διαλέξεις σε σημαντικά στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και τοπικούς φορείς για τη μεθοδολογία της συστημικής σκέψης και των στόχων που μπορεί να επιτευχθούν μέσω αυτής.
Η επιτυχία του Συνεδρίου οδήγησε τον κ. Ασημακόπουλο να προτείνει τη διεξαγωγή του το 2018 στο Λουτράκι της Π.Ε. Κορινθίας.