Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ: Αφού είχαν «νικήσει» τι διαπραγματεύονται σήμερα;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η υπόθεση της ΔΕΗ και της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις – την ώρα που η χώρα παραπαίει και ασφυκτιά – είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η διαπραγμάτευση για το θέμα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας είχε τελειώσει τον Ιούλιο του 2014 με την ψήφιση του νόμου για την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ».
Τότε, είχε συμφωνηθεί η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» από την πώληση του 30% της ΔΕΗ, με τίμημα 5 δις, τα οποία θα επανεπενδύονταν στην «Μεγάλη ΔΕΗ», αλλά και θα αποτελούσαν το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να μην υπάρξουν αυξήσεις ρεύματος. Η «Μικρή ΔΕΗ» ήταν μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία θα δημιουργείτο  με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.

Ήταν τότε που ο κ. Τσίπρας είχε φορέσει τα… φυσεκλίκια του και είχε ανέβει στο Αμύνταιο, κηρύσσοντας την επανάσταση, προσπαθώντας να προκαλέσει δημοψήφισμα (!) και διακηρύσσοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελούσε κόκκινη γραμμή.
Σήμερα, κινδυνεύει με ξεπούλημα ολόκληρη η ΔΕΗ, ενώ παριστάνουν ότι δίνουν μάχη για να μεταφερθεί το 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο (λες και το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί τμήμα του αιωνόβιου υπερταμείου που οι δανειστές ζήτησαν και αυτοί υπέγραψαν).
Και επιπλέον, τους πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ!
Η «επανάσταση» συνεχίστηκε και μετά την επέλασή τους στην εξουσία. Με σύνθημα την δημόσια ΔΕΗ πήγαν στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, με το ίδιο σύνθημα πήγαν και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Μετά, τα υπέγραψαν όλα! Λέγοντας, βέβαια, τα αντίθετα.
Τον Ιούνιο του 2016, σε non paper υπό τον τίτλο «Τι πέτυχε η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», έλεγαν:
-Ακυρώνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και η ιδιωτικοποίηση του, στρατηγικής σημασίας, Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Φυσικά, ουδέν ψευδέστερον. Το μόνο που κατάφεραν είναι να ακυρώσουν τη συμφωνία με την αζέρικη SOCAR (που έφυγε τρέχοντας), με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ αποτελεί μέρος της συμφωνίας και το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώνει τις προάλλες την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
-Ακυρώνεται η δημιουργία και πώληση της «Μικρή ΔΕΗ». Φυσικά, αυτό θα οδηγήσει σε πραγματικό ξεπούλημα της ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς τα συμφωνημένα 5 δις του Ιουλίου 2014, αλλά με μηδέν ποσό!
-Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα. Φυσικά, ψέμα και αυτό.
-Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, ενός ειδικού και προσωρινού μηχανισμού, επιδιώκεται η ομαλή προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα για τα ανώτατα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Φυσικά, η «μέθοδός» τους δεν απέδωσε.
Όλα αυτά τα έλεγαν στις 3 Ιουνίου 2016, ενώ είχε ήδη εκδοθεί το ΦΕΚ της 25ης Μαΐου 2016, όπου αναφέρονται σαφώς όλα όσα πάνε για αποκρατικοποίηση – τα περισσότερα στον ενεργειακό τομέα:  66% του ΔΕΣΦΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ, το 35% που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ (από το 51% που κατέχει το Δημόσιο), το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% του ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%), τα ΕΛΤΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 90%).
Εκείνη ακριβώς την ημέρα, στις 25 Μαΐου 2016, «πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος», δηλαδή του τότε υπουργού Π. Σκουλέτη, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:
«Οι αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ»!
Την επομένη, ο κ. Σκουρλέτης το τερμάτισε: Σε συνάντησή του με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «ενημέρωσε» για την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ» (σωστά γιατί είχε μόλις δώσει ολόκληρη τη ΔΕΗ!) και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ (ενώ, ως γνωστόν, από το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 17% βρισκόταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ)!
Τι πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά
Η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε το μοντέλο της «Μικρής ΔΕΗ», για να ξεπεραστεί ανώδυνα η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, (απέναντι στην Κομισιόν), που επιβάλει να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας.
Η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε εφαρμοστεί με επιτυχία σε 19 κράτη-μέλη της ΕΕ, με πιο επιτυχημένο παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, όπου η ENEL, μετά την αποκρατικοποίησή της παραμένει η μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας της χώρας και έχει επεκταθεί σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν  στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.
Τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση (υπουργός Γ. Μανιάτης) είχε ψηφίσει και τα ακόλουθα ευεργετικά:
-Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.
-Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.
-Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
-Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
-Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.  Δηλαδή, το ο 30% της πώλησης θα αφορούσε οριζόντια το ενεργητικό και το παθητικό των πελατών και των δανείων
Με το σχέδιο αυτό η ΔΕΗ θα έλυνε τα προβλήματά της, που σήμερα έχουν διογκωθεί επικίνδυνα:
-Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση θα πήγαιναν στην ίδια την επιχείρηση. H ΔΕΗ θα μπορούσε να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα για να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις.
Αποτελούσε υποχρέωση του επενδυτή η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.
Μέσω των έργων αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων από τον επενδυτή θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.
Επιπλέον, με αυτό το σχέδιο θα αποφεύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – κάτι το οποίο τώρα δεν θα αποφευχθεί. Κι’ αυτό, διότι με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα κατείχε την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα.
Ως γνωστόν, έτσι κι’ αλλιώς η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και σ’ αυτήν ανήκει τώρα 100% ο ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή σε μια Ανώνυμη Εταιρία.
Τον καιρό που έκανε την επανάστασή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ισχυρίζονταν πως η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» θα οδηγούσε στην κατάργηση του Κοινωνικού Τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες.
Έλεγαν ψέματα, αφού το Κοινωνικό Τιμολόγιο επιβάλλεται από το Κράτος και στη ΔΕΗ και το ίδιο θα συνέβαινε και στη «Μικρή ΔΕΗ». Διότι δεν αποτελεί απόφαση της ΔΕΗ, αλλά νομοθετείται από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Και το Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν επιβαρύνει τη ΔΕΗ αλλά τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Έλεγαν επίσης ότι θα εκχωρούνταν τα δίκτυα πόλεως. Ψέμα κι’ αυτό, καθώς αυτά ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και δεν αποκρατικοποιείται.
Από τότε, τα έδωσαν όλα και τώρα παριστάνουν ότι διαφωνούν με τους «θεσμούς»!
Η πραγματικότητα είναι πως:
-Στην Έκθεση της Κομισιόν για το κλείσιμο της Πρώτης Αξιολόγησης (Ιούνιος 2016), υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, με περιορισμό του ολιγοπωλίου, πώληση των μετοχών που διαθέτει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και μεταφορά της ΔΕΗ στην ΕΔΗΣ, η οποία θα υπάγεται στο Υπερταμείο, το οποίο (όπως ρητώς αναφέρεται) θα βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας του κράτους (at arm’s length, για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει).
-Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 (εκεί όπου τα υπέγραψαν όλα – υπερταμείο, κόφτη, όλα τα δάνεια στα κοράκια, κατάργηση του ΕΚΑΣ, φόρους κλπ) και στις σελίδες 30,31 και 32, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Ενέργεια, όπου αναφέρονται τα του ΑΔΜΗΕ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ, αγορά αερίου. Στο κεφάλαιο περί Ιδιωτικοποιήσεων γίνεται σαφής αναφορά στην θεσμοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ως επικαιροποίηση του Σχεδίου που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 (επί… επαράτου δηλαδή), με σκοπό να εξασφαλισθούν 2,5 δις το 2016, 2,2 το 2017 και 1,1 το 2018. Όχι μόνο γίνεται λεπτομερής αναφορά στα μελλούμενα, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν από πριν υπογράψει τι θα συμφωνήσουν στο ΚΥΣΟΙΠ και τι θα νομοθετήσουν. Εκεί προβλέπεται και η μεταφορά υπό την εποπτεία του Υπερταμείου (The Fund, επί το συριζανελικότερον και οργουελικότερον) του ΤΑΙΠΕΔ με όλα τα υπάρχοντά του – άρα και του 17% της ΔΕΗ).
Επίσης, το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προβλέπει ότι οι δημοπρασίες για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020.
Μετά από όλα αυτά, στις 4 Ιουνίου 2016, ο κ. Σκουρλέτης έλεγε σε συνέντευξή του στην «Αγορά», έλεγε: «Η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων. Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)».
Τέλος, υπενθυμίζω ότι ενόψει ευρωεκλογών, από την Κοζάνη, στις 4 Μαΐου 2014, ο κ. Τσίπρας είχε πει:
«Το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, όμως, ας το γνωρίζουν, σταματά στα τέλη Μαΐου. Μικρή ΔΕΗ δεν θα υπάρξει. 25 Μαΐου θα υπάρχει μόνο μικρή ΝΔ και μικρό ΠΑΣΟΚ. Η δική μας θέση είναι κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θεωρούμε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας, έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας. Αποτελεί χάρισμα, εκποίηση και σκάνδαλο η οποιαδήποτε απόπειρα να δοθεί σε ξένα χέρια η περιουσία του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των κατοίκων της περιφέρειας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν -μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό- για να μη περάσει αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα κατά της δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας. Οι εντολοδόχοι της τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την σημαντικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Καλούμε, λοιπόν, από εδώ από την ενεργειακή καρδιά της χώρας, όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλο τον Ελληνικό λαό, να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό το μέγα έγκλημα».
Κατά μια ειρωνεία της τύχης, ακριβώς δυο χρόνια αργότερα, στις 25 Μαΐου 2016 εκδόθηκε το ΦΕΚ για την πώληση των ενεργειακών εταιριών!
Και επιτέλους! Τι διαπραγματεύονται και πού διαφωνούν, αφού είχαν – κατά Σκουρλέτη – «νικήσει» από τον Ιούνιο του 2016;

elzoni.gr