Κύριε Τσίπρα, άκουσα με μεγάλη προσοχή την πρώτη σας ομιλία, και πρέπει να πω ότι εξεπλάγην από το ύφος το οποίο υιοθετήσατε όταν επιλέξατε να μιλήσετε για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Φοβάμαι ότι, για άλλη μια φορά, η ομιλία σας χαρακτηρίζεται από θράσος και ψεύδος. Διότι, θέλει πάρα πολύ θράσος, κ. Τσίπρα, εσείς να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι υποτάσσεται στους ξένους, όταν εσείς βάλατε την υπογραφή σας για να πάει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 100 χρόνια.
Εσείς ήσασταν αυτός ο οποίος θα σκίζατε τα μνημόνια. Υπογράψατε 3ο πρόγραμμα, έχοντας οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. 86 δις ευρώ μας στοίχησε αυτή η
ιστορία. Και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κ. Τσίπρα, ήταν αυτή η οποία οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα. Και οδήγησε και στον περιβόητο αυτόματο «κόφτη», τον οποίον - απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι - σκοπεύετε να επεκτείνετε και μετά το 2018, ως ένα μόνιμο μέτρο αιώνιας λιτότητας, για να δεσμεύσετε τη χώρα και μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.
Εσείς, λοιπόν, που μιλούσατε για μονομερείς ενέργειες, ήσασταν οι πρώτοι οι οποίοι συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών. Και μιας και θέλετε να κάνουμε τη σύγκριση και αναφερθήκατε, με ειρωνικό τρόπο, σε μια αποστροφή του λόγου μου, όπου πράγματι είπα ότι εμείς έχουμε τη βούληση να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας ταυτόχρονα και στοχευμένες δαπάνες, με δική μας πρωτοβουλία, να σας θυμίσω ότι πράγματι η προηγούμενη Κυβέρνηση, κ. Τσίπρα, έκανε μονομερείς ενέργειες. Τις έκανε, όμως, σωστά και μελετημένα. Εμείς μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση με δική μας πρωτοβουλία. Και πέντε μήνες μετά, το μέτρο αυτό έγινε μόνιμο. Και ξέρετε γιατί έγινε μόνιμο κ. Τσίπρα; Διότι καταφέραμε και πείσαμε τους πιστωτές μας ότι οι δικές τους προβλέψεις σχετικά με την απώλεια εσόδων από τη μείωση του Φ.Π.Α. ήταν υπερβολικές. Και είχαμε δίκιο. Και αποδείξαμε έμπρακτα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να βοηθήσει τη φορολογική συμμόρφωση και να έχει τελικά ένα θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Και εσείς κάνατε, λοιπόν, μονομερείς ενέργειες. Και τι κάνατε μετά από πέντε μέρες, όχι πέντε μήνες; Στέλνατε επιστολές μετάνοιας. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, επειδή είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε κοινοβουλευτικά μετά την αποστολή της επιστολής του κ. Τσακαλώτου στον Πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Ντάισελμπλουμ, να διαβάσω δύο αποσπάσματα από αυτήν την επιστολή, για να τελειώνουνε, επιτέλους, σε αυτήν εδώ την αίθουσα τα παραμύθια.
Λοιπόν, διαβάζω στα αγγλικά. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται μετάφραση: «As regards the pension measure». Φαντάζομαι ότι τα καταλαβαίνετε, κ. Τσίπρα. Να σας τα μεταφράσω, λοιπόν. Μεταφράζω, λοιπόν, απευθείας στα Ελληνικά: «Όσον αφορά το σχετικό επίδομα, παρακαλώ σημειώστε ότι ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια και θα εξακολουθούμε να δηλώνουμε δημόσια, ότι αυτή είναι μια παροχή η οποία δόθηκε μια φορά, (one of payment), και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης».
Για ποια 13η σύνταξη μιλάτε και σήμερα ακόμα; Ψεύδεστε, κ. Τσίπρα. Και σήμερα ψεύδεστε. Και σήμερα, λοιπόν, ψεύδεστε. Κρατήστε την επιστολή να τη μοιράσετε στους συναδέλφους. Βλέπετε κ. Τσίπρα, όταν σας επισήμανα στην πρωτολογία μου ότι άλλα πράγματα λέτε στο εσωτερικό και άλλα πράγματα λέτε στο εξωτερικό, γιατί αυτή η παρατήρηση ήταν απολύτως ακριβής. Και γιατί αυτή η εξοργιστική διγλωσσία, είναι αυτή που σας εμποδίζει τελικά να κλείσετε την αξιολόγηση και θα φέρετε πρόσθετα, πιο επώδυνα μέτρα, για τους Έλληνες πολίτες.
Να έρθω στα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες. Μιλήσατε για κατώτατη σύνταξη 384 ευρώ. Από πότε θα ισχύει αυτή; Εθνική σύνταξη. Από το 2031. Αυτό δεν το είπατε, όμως. Καλό είναι να το επισημαίνετε και αυτό για να μην παραπλανάτε το κοινό το οποίο παρακολουθεί αυτήν τη συζήτηση.
Και εν πάση περιπτώσει, γιατί, κ. Τσίπρα, όλες οι ενώσεις αγροτών και αυτοί οι οποίοι υπέβαλαν το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση, ισχυρίζονται ότι σήμερα το κόστος παραγωγής είναι τέτοιο που καθιστά στην ουσία μη οικονομική την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια, κ. Τσίπρα, ότι ουσιαστικά αυξήθηκαν όλες οι τιμές των πρώτων υλών, επειδή αυξήσατε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια και όχι επειδή καταργήσατε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ασφαλιστική εισφορά του 2022 θα φτάσει 27%. Και όταν κάνατε τους υπολογισμούς σας και ισχυριστήκατε ψευδώς ότι το 85% των αγροτών θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και εισφορές, γιατί δεν είπατε, κ. Τσίπρα, ότι οι εισφορές θα βαίνουν αυξανόμενες από εδώ και στο εξής;
Για κάντε τον υπολογισμό τι θα πληρώσει το 2020, το 2021, ένας αγρότης, ας πούμε, με εισόδημα 9.000 ευρώ. Βεβαίως και θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Θα πληρώσει όμως τόσο περισσότερες εισφορές, που η τελική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και η μισή αλήθεια, κ. Τσίπρα, ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ψέμα στη δική σας την περίπτωση. Για άλλη μια φορά, διαστρεβλώσατε τα στοιχεία.
Ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων: Ξέρετε, αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία είναι και λίγο άχαρη, διότι κάθε φορά προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία και τους αριθμούς. Πλην, όμως, ξέρετε οι αριθμοί θα πρέπει να λένε τελικά την αλήθεια. Και, προφανώς, την αλήθεια μπορεί να μην την πούμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να την πει ο πιο αρμόδιος, ο οποίος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή μας, του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με την απορρόφηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο, ποια είναι τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε, κ. Υπουργέ, η Επιτροπή; Ποια είναι τα στοιχεία που προσκόμισε το Νοέμβριο; Ότι είμαστε προτελευταίοι. Κανένα θαύμα έγινε τους τελευταίους δύο μήνες; Σταματήστε να κοροϊδεύετε πια τους πολίτες. Προτελευταίοι. Μόνο η Μάλτα έχει χειρότερο αποτέλεσμα από εμάς. Πάρτε τα στοιχεία να τα δείτε. Εκτός κι αν είστε θαυματουργός και πετύχατε κάποια τεράστια μεταμόρφωση αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες.
Έρχομαι τώρα, κ. Τσίπρα, στο αγαπημένο σας θέμα, το ζήτημα του Δ.Ν.Τ. και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Έχω, την επιστολή την οποία είχε απευθύνει ο κ. Τσακαλώτος στην κυρία Λαγκάρντ στις 23 Ιουλίου 2015, με την οποία ρητά η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, ζητά από το Δ.Ν.Τ. μια καινούργια δανειακή σύμβαση (new loan facility). Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: Έχετε στείλει άλλη επιστολή στο Δ.Ν.Τ. με την οποία να ακυρώνετε αυτήν την επιστολή; Ναι ή όχι; Έχετε στείλει άλλη επιστολή; Διότι, εφόσον δεν έχετε στείλει άλλη επιστολή, η επιστολή η οποία ισχύει είναι αυτή. Λοιπόν, έχετε ζητήσει εσείς οι ίδιοι τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. Δεν έχετε αλλάξει θέση. Και σταματήστε, επιτέλους, να κοροϊδεύετε τους Έλληνες πολίτες.
Λοιπόν, κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί λέγατε, κ. Τσίπρα, το Σεπτέμβριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε λίγες εβδομάδες; ΤΙ άλλαξε ακριβώς; Ποια δυναμική έχει διαμορφωθεί διαφορετικά όλους αυτούς τους μήνες; Έχει υποχωρήσει κάποιος από τις θέσεις του; Είδατε κάποια διαφοροποίηση στις θέσεις των πιστωτών; Δεν έχω δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άρα, που εστιάζατε την προηγούμενη αισιοδοξία σας; Και γιατί έρχεστε τώρα να λέτε ότι κάποιοι ζητούν παράλογα πράγματα; Δεν σας τα ζητούσαν πριν, κ. Τσίπρα; Λέγατε την αλήθεια το Σεπτέμβριο, όταν ισχυριζόσασταν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα;
Η πραγματικότητα, κ. Τσίπρα, είναι ότι εδώ παίζετε, για άλλη μια φορά, ένα θέατρο. Προσπαθείτε να διαφυλάξετε κάποιο πολιτικό κεφάλαιο, μέσα από τεχνητές συγκρούσεις που αποβαίνουν σε βάρος της χώρας. Κάθε φορά επαναλαμβάνετε το ίδιο σκηνοθετημένο παιχνίδι. Και κάθε φορά η κατάληξη είναι η ίδια. Την πρώτη φορά που το κάνατε, πληρώσαμε πολύ ακριβά τον κ. Βαρουφάκη. Μας φορτώθηκε ένα 3ο Μνημόνιο. Τη δεύτερη φορά που το κάνατε, στην 2η αξιολόγηση, η οποία έπρεπε να κλείσει εντός 2 μηνών και τελικά έκλεισε μετά από 14, μας προέκυψε ο «κόφτης». Για θυμηθείτε, κ. Τσίπρα: Η συζήτηση για τον «κόφτη» είχε μπει στο τραπέζι στην αρχή της πρώτης αξιολόγησης ή μας προέκυψε ξαφνικά τον Απρίλιο του περασμένου έτους; Ήταν, δηλαδή, το τίμημα της μεγάλης καθυστέρησης και αυτού του ιδιότυπου θεάτρου, το οποίο επιλέγετε, κάθε φορά, να παίζετε με τους πιστωτές.
Η πραγματικότητα είναι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Δεν έχετε κανένα σχέδιο για το πως η παραγωγική οικονομία θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί. Και νομίζω ότι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη σημερινή συζήτηση. Δεν άκουσα τίποτα οραματικό, τίποτα πραγματικά θετικό για το πως θα απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών, για το πως θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ελπίδα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι - κόντρα στις δυσκολίες - παλεύουν σήμερα να παράγουν και να πουλούν και να εξάγουν ωραία, ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα.
Έρχομαι τώρα σε ένα ζήτημα το οποίο, πραγματικά, στη θέση σας θα είχα προσπαθήσει με έντεχνο τρόπο να το αποφύγω, στο ζήτημα του Δ.Ο.Λ. Δεν μου λέτε, κ. Τσίπρα - διορθώστε με αν κάνω λάθος - εσείς δεν κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη, τέσσερις τον αριθμό, παρέα με μια γάτα πριν από τις εκλογές; Δεν τις έκανα εγώ. Εσείς τις κάνατε. Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μου, κ. Τσίπρα.
Εσείς, λοιπόν, συναντιόσασταν με μεγάλους εκδότες, μυστικά. Δεν είναι κακό να συναντάει κανείς κάποιον εκδότη. Αλλά το να συναντιέται μυστικά και να αφήνονται υπονοούμενα για διάφορες μεθοδεύσεις, ναι, νομίζω ότι αυτό γεννά κάποια ουσιαστικά ζητήματα. Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Μουλόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, ως τι εμφανίζεται; Τι ρόλο ακριβώς έχει να παίξει ο κ. Μουλόπουλος σε αυτήν την υπόθεση; Μήπως ο ίδιος εκπροσωπεί κάποια μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια; Μήπως ο ίδιος έχει κάποια μεγάλη περιουσία, την οποία θέλει να επενδύσει στον Οργανισμό για να τον σώσει; Και εν πάση περιπτώσει, να το ρωτήσω και αυτό: Υπήρξε συνάντηση, κ. Τσίπρα, μυστική, του κ. Παππά, του κ. Μουλόπουλου και του κ. Ψυχάρη την περασμένη εβδομάδα; Για απαντήστε και σε αυτό. Ρωτάω. Δεν βλέπω τον κ. Παππά εδώ, αλλά θα ήθελα μια απάντηση. Δεν το γνωρίζω, γράφτηκε όμως.
Και επειδή από μυστικές συναντήσεις, έχουμε μάθει μπόλικες, καλό είναι να ξεκαθαρίσετε ποιο είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμιξης στην ενδεχόμενη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος. Διότι πράγματι, έχετε δίκιο να λέτε ότι η επιχείρηση αυτή έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Και προφανώς εάν δεν βρεθεί κάποιος επενδυτής, ο οποίος θα επενδύσει πολλά χρήματα, κατά πάσα πιθανότητα η επιχείρηση αυτή δεν θα επιβιώσει. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι επώδυνο και τραυματικό για τους εργαζόμενους. Αλλά δεν κατάλαβα αυτά τα οποία είπατε, ότι εάν υπάρχει κάποιου είδους διακομματική συναίνεση, μπορούμε να δούμε ένα πλαίσιο, το οποίο να ισχύει για όλες τις εταιρείες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο πιο πολύ αυτό. Διότι, αν είναι πάλι να φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, εμείς σε αυτό, τέτοιες λογικές, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσετε.
Μου έκανε εντύπωση και πρέπει να πω αισθάνθηκα, κ. Τσίπρα, ένα μικρό συναισθηματικό σκίρτημα, όταν μιλήσατε με τρεμάμενη φωνή για τους εργαζόμενους στο Δ.Ο.Λ. Τους εργαζόμενους στα κανάλια, όταν θέλατε να τα κλείσετε, δεν τους σκεφτήκατε κ. Τσίπρα. Δεν είδα το ίδιο συναισθηματικό ενδιαφέρον, όταν θέλατε να κλείσετε τα κανάλια.
Κλείνω, κ. Τσίπρα, με το αγαπημένο σας θέμα, το οποίο θέλετε - φαίνεται - κάθε φορά που βρισκόμαστε, να το επαναφέρετε στο δημόσιο διάλογο. Επαναλάβατε, για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ψέμα. Ότι η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει στην εξουσία θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο. Θα κάνουμε κάποια στιγμή - γιατί έχουμε καταθέσει και μια επίκαιρη ερώτηση - μια αναλυτική συζήτηση για το τεράστιο όργιο παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων, το οποίο δρομολογεί η δική σας η Κυβέρνηση και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες κ. Τσίπρα. Και αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν έρθει η ώρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Και προσέξτε καλά, σας προειδοποιώ. Σας προειδοποιώ να μην αγνοείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Να μην παρεμβαίνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως κάνουν Υπουργοί σας, δίνοντας κατευθύνσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο ρητά απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν και κλείνω με αυτό: Απολύσεις δεν θα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Αλλά, ναι, θα γίνει κ. Τσίπρα μια απόλυση. Και αυτή θα είναι η δική σας, από τον Ελληνικό λαό. Αυτή η απόλυση θα γίνει και θα γίνει και πολύ σύντομα.