Το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμπα έπλεξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης των δύο ανδρών, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη ο Ομπάμα αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, καθώς και την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
Ζήτησε, δε, εκ νέου, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ μίλησε και για την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αφού είπε «Καλησπέρα» στα ελληνικά αναφέρθηκε στις επιρροές των αρχαίων Ελλήνων στους προγενέστερούς του προέδρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ και για τη σημερινή τους συνεργασία.
Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός τού περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.
Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται σε θετικό δρόμο. Παράλληλα, παρείχε στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την «πολυπόθητη» δήλωση στήριξης στην προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι ίσως είναι η στιγμή για να γίνει αυτό και στέλνοντας μήνυμα προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που, όπως είπε, έχουν τη δική τους ατζέντα και τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» εκτίμησε.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» εκτίμησε.
Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη ότι πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν οι ορθότερες, ωστόσο η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές.
Με τη σειρά του, απαντώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, δε, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ερώτηση και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τα αίτια της νίκης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «Μια ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ ως υποψήφιο προεκλογικά και είπε πως δεν περιμένει, τουλάχιστον άμεσα, υπάρξει κάποια αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Τι είπαν Ομπάμα και Τσίπρας στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου
Τι είπαν Ομπάμα και Τσίπρας στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την φιλιά των δύο λαών συζητώντας ωστόσο για ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα όπως την οικονομία και το Κυπριακό.
«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:«Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν αυτά τα ζητήματα- Είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα.Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρωπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα – Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιο – Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό».
Και κατέληξε: «Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν όλα αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα».
«Θα είμαι σύντομος, ήδη έκανα δηλώσεις και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη θερμή υποδοχή. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για όσα έχει πετύχει» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε λέγοντας : «Ζούμε μία περίοδο προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης. Θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή στη γενέτειρα της Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».