Καμία αναφορά δεν έγινε σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι "υποτιμητικές επισημάνσεις" για την Ελλάδα, όπως τις χαρακτήρισαν αρκετοί ομογενείς, από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ.
Με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη της ομογένειας υποστήριξαν -στην πλειοψηφία τους- ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, "εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη" και όπως είπε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απέδειξε ότι "στηρίζει την Ελλάδα σ' αυτήν τη σκληρή δοκιμασία της". Αντίθετα, "κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι θέσεις του κ. Ρόμνεϊ για τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό", όπως ανέφερε ο Νίκος Λαρυγκάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσιγκτον.
Οι φετινές εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου (την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, όπως πάντα), όχι μόνο για την εκλογή προέδρου, αλλά και για 33 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία (εξαετής θητεία) και για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διετής θητεία). Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, διατηρώντας την πλειοψηφία στη Γερουσία και χάνοντάς την στη Βουλή.
Η ΑΧΕΠΑ (Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση) αξιολόγησε τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, με βάση την πολιτική τους και τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, όπως: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η ονομασία της πΓΔΜ και οι θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα λοιπόν με την αξιολόγηση της ΑΧΕΠΑ -που βρίσκει σύμφωνα και αρκετά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας- εκείνος που πρωτοστατεί στη Γερουσία σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μαζί με τη Ρεπουμπλικανή ομογενή γερουσιαστή, Ολυμπία Σνόου, η οποία είχε ανακοινώσει πριν από αρκετό καιρό ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει θέση στη Γερουσία στις εκλογές της Τρίτης. Η κ. Σνόου -το μοναδικό άτομο ελληνικής καταγωγής στην αμερικανική Γερουσία- θεωρείται από τις "λογικές και μετριοπαθείς" φωνές του κόμματός της και σε ορισμένες περιπτώσεις στήριξε νομοσχέδια που προωθούσε η κυβέρνηση Ομπάμα.
Ο καταγόμενος από τα Καλάβρυτα Μιχάλης Γιάνναρης, πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του για τις εκλογές του 2012, δήλωσε στο ότι "παραδοσιακά, οι Δημοκράτες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό διαπιστώνεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και πρακτικές, δίνοντας βαρύτητα στο διεθνές δίκαιο. Επομένως, στα ελληνικά θέματα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έχει πάντα καλύτερες θέσεις και ο πρόεδρος Ομπάμα απέδειξε πόσο πολύ στήριξε την Ελλάδα".
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Γιάνναρης θεωρεί ότι "είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση που θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ, τόσο τις ΗΠΑ, όσο και ολόκληρο τον κόσμο".
Ο Τζον Συτιλίδης, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διδάσκοντας τους νέους διπλωμάτες στο Ινστιτούτο Ξένων Υπηρεσιών για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΜΠΕ αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ για τα ελληνικά θέματα, υποστήριξε ότι "δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο υποψηφίων".
Ο κ. Συτιλίδης ανέφερε ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε αυτό που θα έκανε κάθε Αμερικανός πρόεδρος, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για να υπάρχει μια υγιής Ευρωζώνη και με την Ελλάδα να παραμένει μέλος, αποφεύγοντας κατά αυτό τον τρόπο άτακτη κατάρρευση και επέκταση της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σ' όλο τον κόσμο. Αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύω ότι θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Αν εκλεγεί ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ νομίζω ότι λίγο- πολύ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική, ίσως με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και προσέγγισης".
Ο επίσης Καλαβρυτινός Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, αναφερόμενος στις θέσεις των δύο υποψηφίων έναντι των ελληνικών θεμάτων, διατύπωσε την άποψη ότι "οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, η μοναδική αναφορά στην Ελλάδα υπήρξε αρνητική και απαξιωτική ως προς την πορεία της οικονομίας της χώρας και προήλθε από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες η στάση των Δημοκρατικών είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα, ενώ από την εποχή του Νίξον μέχρι και του Μπους οι παρεμβάσεις των Ρεπουμπλικανών υπήρξαν κυρίως αρνητικές στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος".
thebest.gr