«Οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές μας αποτελούν τον πυρήνα της Προγραμματικής περιόδου 2014 -2020 για την Ευρωπαϊκή Ένωση της καινοτομίας του 2020» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τεχνική σύσκεψη, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, για την εκπόνηση της μελέτης της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, των Επιμελητηρίων, του ΤΕΙ Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του ΕΘΙΑΓΕ και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου έχει ως επίκεντρο τον Περιφερειακό σχεδιασμό, αντίληψη η οποία διαπνέει ήδη το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε την κρισιμότητα των ξεκάθαρων αρχών και στόχων, αλλά και την υιοθέτηση ενός αριθμού συγκεκριμένων αρχών που θα ενσωματώσουν στη στρατηγική τους τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, προκειμένου το πρόγραμμα να επιτύχει.
Ο κ. Τατούλης χαιρέτισε, επίσης, την έναρξη του προγραμματισμού για την ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας, «κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα», και υποστήριξε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά να προκύπτουν από κάτω προς τα πάνω.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, έχει ήδη επενδύσει στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, με τη δημιουργία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έρευνας για τα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα και του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας συνδεδεμένο άμεσα με συγκεκριμένους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Ειδική μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στη συνεργασία της Περιφέρειας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εντός της Πελοποννήσου, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας και ιδίως το ΕΘΙΑΓΕ της Μεσσηνίας, για το οποίο δήλωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να αναλάβει «την ευθύνη στελέχωσης και προσδιορισμού του, με σκοπό να αξιοποιηθεί η δομή αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης στάθηκε στο ζήτημα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, εξειδικευμένων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, «οι οποίοι θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για τη διαχείριση της παρούσας οικονομικής κρίσης».
Στην έναρξη των εργασιών στα τμήματα του οδικού άξονα Τρίπολης – Άστρους, Ελαιοχώρι – Κουμπίλα και Κουμπίλα – Λουλούδι, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 18.000.000 και 5.300.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης 9 και 24 μήνες αντίστοιχα.
«Με το σχεδιασμό μας και το σωστό προγραμματισμό μας βήμα – βήμα και με σταθερό ρυθμό υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό οδικό άξονα πρόσβασης στην παραλιακή Αρκαδία, ο οποίος θα έχει και στρατηγική σημασία γιατί θα συνδεθεί και με τον Ανατολικό παραλιακό άξονα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης από τα ανωτέρω σημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά την έναρξη των εργασιών, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012
Ολοκληρώνεται σταδιακά ο οδικός άξονα πρόσβασης στην παραλιακή Αρκαδία
Αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία ΕΟΖ
«Το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης» χαρακτήρισε το χωροταξικό πλαίσιο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, με τη μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την αναθεώρησή του.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους άξονες, στις προτεραιότητες και στις πολιτικές κατευθύνσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη ανάπτυξή της.
«Η χωροταξική τεκμηρίωση του στρατηγικού σχεδιασμού, η ζωνοποίηση των δραστηριοτήτων στο επίπεδο της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων για προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη στον αναθεωρημένο χωροταξικό σχεδιασμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ειδικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα της χωρικής συνοχής, η οριοθέτηση βιομηχανικών περιοχών, η χωροθέτηση του Δημοπρατηρίου, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική υλοποίησή του, η αξιοποίηση των ακτογραμμών για δημιουργία μαρίνων, καταδυτικών πάρκων και λιμανιών, η διαχείριση των διαφόρων ειδών αποβλήτων, τα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας, η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης οικοσυστημάτων, η ανάπτυξη πράσινης οικονομίας, η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, τα ολοκληρωμένα ΣΧΟΑΠ, ο καθορισμός μεταλλευτικών περιοχών, ο καθορισμός της γης υψηλής παραγωγικότητας και πολλοί ακόμα τομείς.
«Στόχος μας είναι η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου να υιοθετήσει μια προχωρημένη αντίληψη, η οποία θα ενσωματώσει μελλοντικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ήδη έχουν προβλεφθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου» σημείωσε, τέλος, ο Περιφερειάρχης.