Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας

 

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Το μέλλον της Ευρώπης και η διεύρυνση της ΕΕ, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η παράνομη μετανάστευση, η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι προτεραιότητες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2024 στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτριος Καιρίδης, καθώς και τα μέλη της κύριοι Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Δημήτριος Μάντζος.

 

Ο κ. Καιρίδης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης το οποίο απαιτεί ισορροπημένη προσέγγιση, καλύτερη προστασία των συνόρων, περισσότερες επιστροφές, περισσότερη συνεργασία κατά των διακινητών, αλλά και νόμιμους δρόμους για τη μετανάστευση σύμφωνα με τις ανάγκες της Ε.Ε.. Επίσης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση του 2016 από το 2019 και πρόσθεσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια επιστροφή αιτούντος άσυλο από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. σε θέματα ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, ο κ. Καιρίδης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και όχι την αντίθεση ή τον ανταγωνισμό και ειδικά όταν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ή δεν είναι πρόθυμο να δράσει. Παράλληλα, τόνισε την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του κ. Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας «κοινής ασπίδας» η οποία θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή τη σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.  

Στην παρέμβασή  του για το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., ο κ. Δ. Καιρίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της Διεύρυνσης της ΕΕ και ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της εθνικής κυριαρχίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο κ. Τσαβδαρίδης στην τοποθέτησή του είπε ότι  η Ελλάδα βρισκόμενη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου επιβαρυμένη με το έργο της φύλαξης τους, συνεχίζει να υπενθυμίζει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί και δεν είναι μόνο εθνικό. Τόνισε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και στη σημασία της εφαρμογής του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που θα πρέπει να βασίζεται στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Ο κ. Μάντζος στην παρέμβασή του ανέφερε ότι, μισό αιώνα μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού, η Κύπρος παραμένει ακόμα διαιρεμένη και άσκησε κριτική στην Τουρκία η οποία συνεχίζει να μιλάει για δυο κράτη. Επεσήμανε ότι μπροστά σε μια τέτοια επιθετικότητα και ρεβιζιονισμό, είναι περισσότερο από προφανές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα  για την άμυνά της. Στο θέμα της διεύρυνσης ο κ. Μάντζος  σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να διευρυνθεί διασφαλίζοντας ωστόσο ότι όλα τα κράτη μέλη μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Υπογράμμισε δε ότι πρόσφατα συνέβησαν ανησυχητικά περιστατικά στην Αλβανία σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη Βόρεια Μακεδονία, στην οποία μετά  την πολιτική αλλαγή διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος ολίσθησης της χώρας στο εθνικιστικό της παρελθόν υπονομεύοντας την Ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά και για την Τουρκία, όπου σημειώνεται οπισθοδρόμηση στις δημοκρατικές αξίες και σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Νοτίων Χωρών όπου συζητήθηκε ο διορισμός του νέου Επιτρόπου για τη Μεσόγειο και έγιναν προτάσεις για τα θέματα που θα πρέπει να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του. Συζητήθηκε επίσης η διεύρυνση του σχήματος της άτυπης συνάντησης με την προσθήκη της Κροατίας και της Σλοβενίας στο πρότυπο του κυβερνητικού σχήματος.