Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Μεγάλη επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων – Αίθουσες φιλοξενίας σε Δήμους – Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο 

Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες στήριξης των πυρόπληκτων της βορειοανατολικής Αττικής, με Δήμους να διαθέτουν χώρους φιλοξενίας, το ΟΑΚΑ να διαθέτει χώρους, ειδική πλατφόρμα να δέχεται αιτήματα, αλλά και συγκεντρώσεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το «Σισμανόγλειο», το «Γεώργιος Γεννηματάς» και το «Σωτηρία» καθώς και οι Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, το Παίδων Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η Μονή Πεντέλης.

Από το ΚΕΠΙΧ (Κέντρο Επιχειρήσεων) Ραφήνας – Πικερμίου ανακοινώθηκε εκκένωση του οικισμού ΔΑΣΑΜΑΡΙ στην Βόρεια Διώνη Πικερμίου.

Η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης. Απευθύνει, θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες, να μην επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν καεί.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Ανοιχτό το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν, στην Κηφισιά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο (η είσοδος στο Κλειστό του Ζηρινείου θα γίνεται από την οδό Άνδρου και Αλέξανδρου Παναγούλη) για τους πληγέντες, ανοιχτές και οι λέσχες του Δήμου Αθηναίων για τους ηλικιωμένους.

Ο Δήμος Κηφισιάς ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 12/8: «Αναλυτικά τα μέτρα του Δήμου Κηφισιάς που έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την ώρα:

•Ανοικτά για όσο χρειαστεί θα είναι το Εντευκτήριο της Εκάλης (Πλατεία Κέννεντι & Λεωφόρος Θησέως) και το Ζηρίνειο κλειστό γήπεδο μπάσκετ (είσοδος από Άνδρου και Αλέξανδρου Παναγούλη) για την υποδοχή και φιλοξενία όλων όσοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

•Συνολικά 30 δωμάτια ξενοδοχείων διατίθενται για τη διαμονή οικογενειών που έχουν ανάγκη (τηλ. επικοινωνίας 2132007252)

•1 Λεωφορείο της ΟΣΥ θα βρίσκεται σταθμευμένο στην Αγία Μαρίνα Εκάλης για ενδεχόμενη μαζική εκκένωση

•Σε συντονισμό με τη ΣΤΑΣΥ θα είναι ανοικτός όλο το 24ωρο ο σταθμός «Κηφισιά» της γραμμής 1 του μετρό για ενδεχόμενη μαζική εκκένωση

•20 οχήματα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας με εθελοντές θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια του Δήμου Κηφισιάς τις βραδινές ώρες

•Ο Δήμος τίθεται σε κατάσταση έκτακτης κινητοποίησης με επιστράτευση εργαζομένων και ανάκληση αδειών

•Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τις καταγεγραμμένες ευπαθείς ομάδες του Δήμου από την Κοινωνική Υπηρεσία για την παροχή οδηγιών.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Ο Δήμος Πεντέλης ενημέρωσε τη Δευτέρα 12/8 για τη φιλοξενία των πολιτών, ότι: «Το κολυμβητήριο, το δημοτικό κατάστημα ΔΚ Πεντέλης και το Δημαρχείο ΔΚ Μελισσίων είναι χώροι που υποδέχονται πολίτες σε ανάγκη και τα οποία διαθέτουν εθελόντρια νοσηλεύτρια για τις πρώτες βοήθειες με φαρμακευτικό υλικό από το φαρμακείο Ξυλάγρα, νερό και τρόφιμα».

Στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής. Ανοιχτό και το κλειστό του Γαλατσίου.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως και το κλειστό της Άνοιξης, αλλά και το γήπεδο μπάσκετ Γραμματικού, θα παραμείνουν ανοιχτά για να δεχθούν ζώα που κινδυνεύουν. Το Δημαρχείο Διονύσου, το Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο παραμένουν ανοικτά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρει: «Το Υπουργείο Υγείας, εκτός από τις άμεσες ενέργειες στο πεδίο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με ιατρό, νοσηλευτή και ψυχολόγο στα σημεία φιλοξενίας που βρίσκονται οι πληγέντες. Οι κινητές ομάδες θα παραμείνουν στα σημεία φιλοξενίας για όσο χρειαστεί.
Με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, επισκεφθήκαμε το Κολυμβητήριο Μελισσίων και το κέντρο ΤΥΠΕΤ στα Μελίσσια όπου φιλοξενούνται πληγέντες και ενημερωθήκαμε για τις ανάγκες των πολιτών και την άμεση ανταπόκριση σε αυτές».

Ο Δήμος Μαραθώνα

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα 12/8 ο Δήμος επισήμαινε ότι: «Τα εναέρια μέσα, που επιχειρούν απ’ το πρωί, έχουν ρίξει το βάρος τους στην Ανατολή της Νέας Μάκρης, όπου κατευθύνεται η φωτιά και όλα τα οχήματα που δεν επιχειρούσαν έχουν μεταφερθεί στο σημείο. Παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν με το μήνυμα του 112 που στάλθηκε πριν από λίγο και να εκκενώσουν άμεσα προς Νέα Μάκρη.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης παραμένει αδιάκοπα ανοιχτό για το κοινό, ως κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, ενώ ανοιχτό για το κοινό είναι και το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης.

Τα κατοικίδια μεταφέρονται στο κτήμα Βούλας Ζουμπουρλή, στην Παραλία Μαραθώνα».

Βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης

Την Τρίτη 13/8 ο Δήμος Μαραθώνα ανακοίνωσε πως: «Οι συμπολίτες μας που χρειάζονται να προσκομίσουν βεβαίωση για την αδυναμία τους να μετακινηθούν σήμερα Τρίτη 13/8/2024, προς και από τα όρια του Δήμου Μαραθώνος, μπορούν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το σχετικό έντυπο που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση.
Η “Εθελοντική Κουζίνα Νέας Μάκρης” και η ομάδα “The Love Van” ετοιμάζουν ήδη και από τις 18:30 θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν περισσότερες από 500 μερίδες συσκευασμένου φαγητού, που θα μεταφερθούν σε Πυροσβέστες και εθελοντές επί του πεδίου, ή θα μπορούν να πάρουν μαζί τους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη λόγω της πυρκαγιάς.
Σε όλους θα προσφερθούν επίσης και εμφιαλωμένα νερά -στην Πλατεία, αλλά και από το Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης. Αύριο η δράση θα επαναληφθεί στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης».

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, τη Δευτέρα 12/8 είχε ανακοινώσει ότι υποδέχεται τον κόσμο που απομακρύνεται από τις οικίες του, στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγίου Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.

Την Τρίτη 13/8 η μεγάλη ανάγκη χρήσης νερού στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης από πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, οδήγησε το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου σε έκτακτη ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει, υπάρχει πιθανότητα το δίκτυο να μην ανταποκρίνεται και παρακαλεί όλους τους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση, περιορίζοντας την κατανάλωση μόνο για οικιακή χρήση.

Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας κατέπλευσαν τη Δευτέρα τα πλοία superrunner jet, andros queen και Θεολόγος Π, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής για τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ακολούθως την Τρίτη 13/8 άνοιξε κανονικά το λιμάνι της Ραφήνας για τον απόπλου και τον κατάπλου όλων των πλοίων.


Ο Δήμος Βριλησσίων το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι: «ανοίγει και το Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων συμπολιτών μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική.

Το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου θα παραμείνει ανοιχτό για όσο χρειαστεί αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ ανοιχτές είναι και δύο κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Βριλησσίων στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (στη συμβολή Π. Μπακογιάννη και Πλαταιών) αλλά και στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων επί της οδού Κισσάβου 11. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που χρειαστεί οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων στο τηλ 6942475475».

Μιλώντας στο EΡΤΝews o δήμαρχος Βριλησσίων Ιωάννης Πισιμίσης τόνισε ότι θα υπάρχει και νοσηλευτική υποστήριξη σε όσους παραμείνουν στους συγκεκριμένους χώρους.

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας 12/8, όπου ο Δήμος Βριλησσίων τόνισε πως: Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την πόλη μας ανοιχτό για τους συμπολίτες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είναι το Δημαρχείο Βριλησσίων επί της οδού Δημητρίου Βερνάρδου 23 και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών. Λόγω των πυκνών καπνών το Κλειστό Γυμναστήριο των Βριλησσίων και η αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο αυτές τις δύσκολες ώρες. Για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας οι συμπολίτες μας μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 69727669914 και 2132050560.

Ανοιχτό το Γυμναστήριο στην Αγία Παρασκευή – Απαγόρευση πρόσβασης στον Υμηττό

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής άνοιξε από τη Δευτέρα και όσο χρειαστεί, το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 & Κανάρη, είσοδος από Αμοργού, Αγία Παρασκευή), για τη φιλοξενία πυρόπληκτων. Σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Εν τω μεταξύ σε επιφυλακή παραμένει όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό, για προληπτικούς λόγους.

Προληπτική εκκένωση στην περιοχή Πάτημα ΙΙ, Χαλανδρίου που συνορεύει με τη Νέα Πεντέλη, έκανε τη Δευτέρα ο Δήμος Χαλανδρίου μεταφέροντας του κατοίκους στο αθλητικό κέντρο «Νίκος Πέρκιζας».

Την Τρίτη 13/8 το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 1535 (Χαλκίδα – Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στο τμήμα μεταξύ Πολυδενδρίου-Χαλκίδας. Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια.


Ο Δήμος Γαλατσίου για τη δημιουργία σταθμού πυρόπληκτων ζώων

Σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, την Τρίτη 13/8 αναφέρει: «Τώρα που τελείωσε η δύσκολη μάχη με την πυρκαγιά στην Αττική, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Γαλατσίου, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιου και την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, έχει από την Κυριακή το βράδυ διαθέσει τον χώρο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) για τη δημιουργία σταθμού πυρόπληκτων ζώων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, αντιλαμβανόμενος άμεσα την ανάγκη για υποστήριξη των πυρόπληκτων ζώων, ενεργοποίησε ταχύτατα τις διαδικασίες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Με τη δική του καθοριστική παρέμβαση, το ΠΑΛΑΙ άνοιξε τις πόρτες του για άλλη μια φορά, προσφέροντας καταφύγιο σε 156 πυρόπληκτα ζώα.

Ο Δήμος Γαλατσίου, υπό τη διαχείριση της Dog’s Voice και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), εξασφάλισε την κατάλληλη φροντίδα και φιλοξενία για αυτά τα ζώα, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Οι Γαλατσιώτες, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, στηρίζοντας τα πυρόπληκτα ζώα με κάθε δυνατό τρόπο – είτε με εθελοντική εργασία, είτε με παροχή τροφών και εξοπλισμού.

Όσοι επιθυμείτε να συνδράμετε σε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Dog’s Voice στα τηλέφωνα 6987478295, 6943886569, 6971849862, 6984891906 για να ενημερωθείτε σχετικά με τις υπάρχουσες ανάγκες».

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, ο μηχανισμός του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την προστασία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις δομές που εποπτεύονται από το Υπουργείο και βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν ή απειλούνται από τις φωτιές.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά και τις σχετικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, άμεσα κινητοποιηθήκαμε με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ταχύτατα και με ασφάλεια 32 μικρά παιδιά και 10 εργαζόμενοι από τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, που αποτελεί υπηρεσία του Κέντρου Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».

Τα παιδάκια ηλικίας έως 5 ετών μαζί με τους φροντιστές τους, φιλοξενούνται πλέον στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού “Η Μητέρα” στο Ίλιον.

Παράλληλα υπήρξε ετοιμότητα και σχεδιασμός σε περίπτωση ανάγκης και για την εκκένωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στα Μελίσσια όπου φιλοξενούνται 57 περιθαλπόμενοι και τους παρέχουν φροντίδα 20 εργαζόμενοι.

Ειδικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί  για τις κατασκηνώσεις της  Νέας Μάκρης/ Αγίου Ανδρέα και Κερατέας.

Στη Νέα Μάκρη σε συνεργασία με το Δήμο, προετοιμάζονται οι οικίσκοι για τη φιλοξενία είτε πυροσβεστών είτε κατοίκων της περιοχής εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Μεταθέτουμε εξάλλου για λίγες μέρες την έναρξη της επόμενης κατασκηνωτικής περιόδου για 300 Άτομα με Αναπηρία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην περιοχή.

Η παιδική κατασκήνωση της Κερατέας βρίσκεται σε λειτουργία και φιλοξενεί αυτή την ώρα 240 παιδιά. Έχουμε διασφαλίσει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί συμπολίτες μας οι οποίοι ίσως χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους».

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη Δευτέρα 12/8 ότι: «αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους αναβάλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, παρακαλούνται οι γονείς να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694».

Επαναλειτουργούν οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα από 14/8

Ακολούθως, την Τρίτη 13/8 ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει ότι «οι Παιδικές Κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής ανοίγουν ξανά από αύριο, Τετάρτη 14 Αυγούστου, καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Η Δ’ περίοδος των κατασκηνώσεων θα φιλοξενήσει συνολικά 300 παιδιά. Η περίοδος θα ολοκληρωθεί με την αναχώρηση των παιδιών τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024».

Επίσης την Κυριακή ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι: «ανοίγει στις 8 μ.μ. τη Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372), η οποία θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2012334.

Επιπλέον, δυο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα Αττικής».

Λόφοι και άλση της Αθήνας υπό επιτήρηση

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 13/8 αναφέρεται πως: «Η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών στο πλαίσιο επιφυλακής Πολιτικής Προστασίας και σε εφαρμογή των οδηγιών/εντολών της Γ.Γ.Π.Π. και του Αυτοτελούς Τμήματος Π.Π. του Δήμου Αθηναίων διαθέτει κλιμάκια πυρασφάλειας όλο το 24ωρο για την προστασία στους λόφους και τα άλση.

Εποχούμενες περιπολίες δικύκλων, περιπολικών οχημάτων και Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drone) καταβάλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μέρα και νύχτα, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα , το Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας παραμένει σε πλήρη λειτουργία για την επικοινωνία με το Πυροσβεστικό Σώμα».

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

O Δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως «συγκεντρώνει από σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στις πληγείσες περιοχές και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης:
· Εμφιαλωμένο Νερό
· Φυσιολογικό Ορό
· Φυσικά Δάκρυα – Pulvo
· Κεραλοιφή για εγκαύματα
· Τρόφιμα Μακράς Διαρκείας
· Μωρομάντηλα

Για τους τετράποδους φίλους μας συγκεντρώνει:
· Συσκευασμένη τροφή
· Τροφή για κουτάβια
· Cool mats
· Πάνες
· Σεντόνια
· Λουριά οδηγούς

Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00π.μ έως και τις 22:00μ.μ., το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00π.μ έως τις 14:00μ.μ.
Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Λόγω των εξελίξεων και των καιρικών συνθηκών ο Δήμος Βύρωνα ανακοίνωσε ότι: «Απαγορεύεται η αφή κανδηλιών στο Κοιμητήριο Βύρωνα, λόγω καιρικών συνθηκών την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024».

Οδηγίες και μέτρα προστασίας των πολιτών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Συνδρομή της Ο.ΣΥ. στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Κηφισιάς, η Ο.ΣΥ. Α.Ε., σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνέδραμε στο έργο της αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου στην βορειοανατολική Αττική με μια υδροφόρα και ένα 12μετρο λεωφορείο με οδηγό, που τη Δευτέρα 12/8 βρέθηκαν στην Αγία Μαρίνα Κηφισιάς.

Παράλληλα, μηχανήματα έργου αλλά και λεωφορεία της Εταιρείας είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά-απομάκρυνση πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται αλλά και προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας.

Mετρα στήριξης των πληγέντων

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές, ενώ αποστέλλονται άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε την αναλυτική δέσμη των μέτρων στήριξης.


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων χρηστών

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό, αποφασίστηκε αρχικά τη Δευτέρα 12/8 ο άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.


Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.


Συγκέντρωση τροφίμων και Υγειονομικού υλικού από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακαλεί και προσκαλεί τους συμπολίτες μας για συλλογή τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων μας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον Ε.Ε.Σ. είναι:

· Αλεύρι
· Ζυμαρικά
· Όσπρια
· Γάλα Εβαπορέ – Σκόνη Γάλακτος (για παιδιά)
· Κονσέρβες ( παντός τύπου)
· Δημητριακά
· Παξιμάδια
· Γάζες Βαζελινούχες Αποστειρωμένες
· Λιπαντικές Σταγόνες / Κολλύρια Ματιών
· Φυσιολογικός Ορός Ματιών

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων:
Κεντρικά Γραφεία Ε.Ε.Σ. Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι
Κεντρικές Αποθήκες του Ε.Ε.Σ. Άστρους 111-113, Κολωνός
Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825