Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων στην 8η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

  

Ελληνικές συμμετοχές σε 7 διαφορετικά αθλήματα περιλαμβάνει το Σάββατο (03/08) στην 8η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024", 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 8η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

10:00 (ΕΡΤ3) 1η ημέρα προκριματικών σκιτ γυναικών: Εμμανουέλα Κατζουράκη

Η πρώτη μέρα του προκριματικού σκιτ γυναικών έφτασε στο τέλος της, με την Εμμανουέλα Κατζουράκη να κάνει εξαιρετική εμφάνιση τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ολοκλήρωσε τη σημερινή προσπάθειά της με 72/75 βολές (24/25, 24/25 και 24/25), κάτι που της δίνει πολλές ελπίδες για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος, καθώς οι πρώτες έξι αθλήτριες περνάνε στο μεγάλο ραντεβού, το οποίο θα διεξαχθεί στις 4/8.

10:00 (ΕΡΤ3) 2η ημέρα προκριματικών σκιτ ανδρών: Μάκης Μίτας / Μπάμπης Χαλκιαδάκης

Οι δυο Έλληνες αθλητές δεν κατάφεραν να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού της σκοποβολής, με τον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή να τερματίζει στην 11η θέση, μένοντας εκτός εξάδας.

Ο Μάκης Μήτας δεν κατάφερε στην δεύτερη μέρα των προκριματικών να μπει στους κορυφαίους 6 αθλητές του σκιτ, τερματίζοντας στην 11η θέση. Είχε 121 εύστοχες βολές από τις 125 και ολοκλήρωσε την θέση του στα προκριματικά, ενώ ο Χαράλαμπος  Χαλκιαδάκης είχε 118 εύστοχες βολές και με αυτό το σκορ κατέλαβε την 19η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

12:30 (ΕΡΤ1) τελικός σκιφ ανδρών: Στέφανος Ντούσκος

Με την 6η θέση συμβιβάστηκε ο Στέφανος Ντούσκος στον τελικό του σκιφ, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με επίδοση 7:02.05. Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του Τόκιο, αν και βρέθηκε στην 3η θέση στα 1.000 μέτρα, είδε τον Νεοζηλανδό Τόμας Μάκιντος να τον προσπερνά στα 1.500, αλλά από 4ος εν τέλει πέρασε 6ος και τελευταίος τη γραμμή του τερματισμού.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γερμανός Όλιβερ Τσάιντλερ (6:37.57), το ασημένιο ο Λευκορώσος Γιαουχένι Ζαλάτι (6:42.96) και το χάλκινο μετάλλιο ο Σάιμον Φαν Ντορπ (6:44.72).

 

ΣΤΙΒΟΣ

11:10 (ΕΡΤ2) προκριματικά άλματος επί κοντώ ανδρών: Εμμανουήλ Καραλής

Ο Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντό με μια εξαιρετική εμφάνιση πέρασε στον μεγάλο τελικό της Δευτέρας (05/08) και βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για το μετάλλιο.

Ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε την πρώτη του προσπάθεια στα 5 μέτρα και 60 εκατοστά. Στο εν λόγω ύψος δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα, μιας και έφτασε περίπου μισό μέτρο πάνω από τον πήχη. Κάπως έτσι, έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. 

Στη συνέχεια, ο πήχης ανέβηκε στα 5 μέτρα και 70 εκατοστά, μιας και αρκετοί αθλητές βρέθηκαν σε καλή κατάσταση. Εκεί, ο 24χρονος έκανε μία… επανάληψη όσων προηγήθηκαν, περνώντας εκ νέου πολύ εύκολα. Ωστόσο, συνολικά 14 αθλητές βρέθηκαν να συνεχίζουν μετά το τέλος των προσπαθειών, επομένως ο πήχης ανέβηκε εκ νέου.

Το νέο του ύψος ήταν τα 5 μέτρα και 75 εκατοστά. Ο Καραλής όμως ούτε εκεί είχε κάποιο πρόβλημα. Ο “Μανόλο” πέρασε και αυτό το ύψος χωρίς μεγάλη δυσκολία. Κάπως έτσι ουσιαστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή στον μεγάλο τελικό και ετοιμάζεται να διεκδικήσει την άνοδό του για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό βάθρο.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

12:00 (ΕΡΤ3) προκριματικά 50μ ελεύθερο γυναικών: Νόρα Δράκου (10η σειρά) 

Για μία θέση η Νόρα Δράκου έμεινε εκτός ημιτελικών των 50μ. ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, στην τέταρτη συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, τερμάτισε πέμπτη στην 10η και τελευταία προκριματική σειρά με 24.80 και στο σύνολο κατετάγη 17η, οκτώ εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τη Βρετανή Αννα Χόπκιν και την Ολλανδή Βάλερι Φαν Ρουν, που ήταν οι τελευταίες που προκρίθηκαν με επίδοση 24.72.

Η Δράκου είναι πρώτη επιλαχούσα και θα περιμένει αν υπάρξει κάποια απόσυρση, ώστε να συμμετάσχει το βράδυ στον ημιτελικό, για δεύτερη φορά στην καριέρα της.

Μακράν κορυφαία του προκριματικού ήταν η Σάρα Σιέστρεμ από τη Σουηδία, που έκανε 23.85 και βάζει… πλώρη για δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι. Εκτός ημιτελικών έμεινε η Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ, που το 2016 στο Ρίο ήταν Ολυμπιονίκης στα 100μ. ελεύθερο και δεύτερη στα 50μ.


12:30 (ΕΡΤ3) προκριματικά 1.500μ ελεύθερο ανδρών: Δημήτρης Μάρκος (1η σειρά)

Κοντά στο ατομικό ρεκόρ του κολύμπησε ο Έλληνας πρωταθλητής στα προκριματικά των 1.500μ. ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες "Παρίσι 2024".

Ο Δημήτρης Μάρκος πήρε την 1η θέση στην πρώτη σειρά του αγωνίσματος με 15:11.19 (έχει 15:07.61) και ολοκλήρωσε την παρουσία του στην διοργάνωση με μία αρκετά καλή κούρσα. Η θέση του συνολική κατάταξη είναι η 19η, με 30 δευτερόλεπτα να τον χωρίζουν από την πρόκριση.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

12:00 (ΕΡΤ Sports 2) ποδηλασία δρόμου ανδρών: Γιώργος Μπούγλας

Ο Ρέμκο Εβένεπουλ αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο της ποδηλασίας δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μετά το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, ο 24χρονος Βέλγος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στον αγώνα δρόμου, καλύπτοντας τα 273 χιλιόμετρα της διαδρομής σε 6 ώρες, 19 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ποδηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων που ένας αθλητής κάνει το “νταμπλ” στα αγωνίσματα δρόμου. Ο Εβένεπουλ, παρότι χρειάστηκε να κάνει αλλαγή ποδηλάτου λίγο πριν τον τερματισμό, άφησε ένα λεπτό και έντεκα δευτερόλεπτα πίσω του τον Γάλλο Βαλεντέν Μαντουά, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση του βάθρου. Το χάλκινο μετάλλιο κρίθηκε σε μαζικό σπριντ επτά αναβατών, που βρήκε νικητή τον Γάλλο Κριστόφ Λαπόρτ.

Στον αγώνα εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Γιώργος Μπούγλας, ο οποίος τερμάτισε στην 75η θέση, μεταξύ 90 αθλητών που βρέθηκαν στην εκκίνηση στην αρχή του αγώνα. Ο αθλητής κατέγραψε χρόνο 6:45.33.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

13:05 (ΕΡΤ1) 4η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Κροατία – Ελλάδα 

Την πρώτη ήττα της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού γνώρισε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών. Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πλήρωσε την κάκιστη άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου και έχασε 14-13 από την Κροατία, παρά το γεγονός ότι έπαιξε για τέσσερα λεπτά στην τελευταία περίοδο με αριθμητική υπεροχή, λόγω αποβολής του Μπίλιακα για βιαιοπραγία. 

Η ελληνική ομάδα υποχώρησε πλέον στην τρίτη θέση του Α΄ ομίλου και θα επιδιώξει να ανέβει τουλάχιστον δεύτερη, με νίκη επί της Ιταλίας (5/8, 16:10), στο τελευταίο παιχνίδι της Α΄ φάσης. Ο Αργυρόπουλος ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, αλλά στη συνέχεια οι Κροάτες εκμεταλλεύθηκαν κάποια κενά στην ελληνική άμυνα και πέτυχαν τρία αναπάντητα γκολ, με τον Πόπαντιτς να αποκρούει μάλιστα πέναλτι του Βλαχόπουλου (στο 2-1). Ένα νέο πέναλτι που κέρδισε ο Κάκαρης και αξιοποίησε ο Γενηδουνιάς κι ένα γκολ του Παπαναστασίου επέτρεψαν στην εθνική να επαναφέρει γρήγορα την ισορροπία.

Ο αγώνας

Το δεύτερο οκτάλεπτο ξεκίνησε με χαμένο πέναλτι (δοκάρι) του Ζούβελα και τους διεθνείς μας να ανεβάζουν πολύ την αποδοσή τους στην άμυνα, με τον Σκουμπάκη ιδιαίτερα να έχει… καταπιεί τους αντίπαλους φουνταριστούς (Βρλιτς και Λόντσαρ). Η εθνική έχασε τρεις σερί επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, αλλά βρήκε τελικά το γκολ με μία έξοχη συνεργασία των δύο νεότερων παικτών του ρόστερ (ασίστ του Γκίλλα, γκολ του Καλογερόπουλου από κοντά), για να πάρει τη… σκυτάλη ο Φουντούλης, που “έγραψε” το 5-3 σε παίκτη παραπάνω. Ο Χάρκοφ διέκοψε το “γαλανόλευκο” σερί, αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου ο Νικολαΐδης κέρδισε αποβολή και ο Βλαχόπουλος αποκατέστησε τη διαφορά των δύο τερμάτων (6-4).

Το μομέντουμ της εθνικής εξανεμίστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό στην τρίτη περίοδο: δύο διαδοχικά γκολ του Μάρινιτς Κράγκιτς και -ακόμη- ένα χαμένο πέναλτι (αυτή τη φορά από τον Φουντούλη, που του γλίστρησε η μπάλα) έφεραν το ματς στα ίσια. Οι Κροάτες βρήκαν καλά σουτ, τόσο στα ίσια όσο και στον παίκτη παραπάνω, η ελληνική άμυνα έπαψε να λειτουργεί και η κατάσταση ανατράπηκε πλήρως. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δέχθηκε στο τρίτο οκτάλεπτο επτά γκολ (!) και βρέθηκε πίσω με 11-9.

Η Κροατία είχε πλέον τον έλεγχο, κέρδισε και το σπριντ της τέταρτης περιόδου και ξαφνικά, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, ο Μπίλιακα γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Αργυρόπουλο και αποβλήθηκε για βιαιοπραγία. Στο τετράλεπτο που αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω, η εθνική κατάφερε να ισοφαρίσει 12-12, αλλά στο ενδιάμεσο έχασε τον Αργυρόπουλο, που αποβλήθηκε με αντικατάσταση. Οταν ολοκληρώθηκε ο χρόνος της αποβολής, ο Χάρκοφ με δύο γκολ σε παίκτη παραπάνω έδωσε το προβάδισμα στους πρωταθλητές κόσμου, που το κράτησαν ως το τέλος, παρά τη μείωση του σκορ από τον Βλαχόπουλο. Η ελληνική ομάδα είχε μία επίθεση δέκα δευτερολέπτων στο τέλος, αλλά η λάθος συνεννόηση Παπαναστασίου και Βλαχόπουλου δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί προσπάθεια, σε συνθήκη επτά εναντίον έξι (είχε προωθηθεί ο Ζερδεβάς).

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 1-3, 7-3, 3-4

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ιβιτσα Τούτσακ): Μπίγιατς, Μπούριτς, Φάτοβιτς 3, Λόντσαρ 1, Γιόκοβιτς 1, Μπούκιτς 1, Βουκίσεβιτς 1, Ζούβελα, Μάρινιτς Κράγκιτς 3, Βρλιτς, Μπίλιακα, Χάρκοφ 4, Πόπαντιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 1, Καλογερόπουλος 2, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 2, Γκίλλας, Αργυρόπουλος 2, Παπανικολάου, Κάκαρης, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

16:45 (ΕΡΤ3) 2η ημέρα 470 μεικτού: Αριάδνη Σπανάκη / Οδυσσέας Σπανάκης (3η και 4η κούρσα).

Με την 17η θέση στην τέταρτη ιστιοδρομία ολοκλήρωσαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης τις σημερινές προσπάθειές τους στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα υποχώρησε στην 13η θέση της γενικής κατάταξης με 30 βαθμούς ποινής, καθώς “πέταξαν” την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή τους.

Οι Λάρα Φαντλάου/Λούκας Μερ από την Αυστρία επικράτησαν στην τέταρτη ιστιοδρομία των 470, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Άντον Ντάλμπεργκ/Λοβίσα Κάρλσον από τη Σουηδία και οι Τζόρντι Τσάμαρ Ερνάντεθ/Νόρα Μπρούγκμαν Κάμποτ από την Ισπανία.

Οι Κέιτζου Οκάντα/Μίχο Γιοσιόκα από την Ιαπωνία προηγούνται στη γενική κατάταξη με 5 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν οι Φαντλάου/Μερ με 9 και οι Ντάλμπεργκ/Κάρλσον με 10 βαθμούς ποινής.