Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακός – Νότιγχαμ Φόρεστ 3-4: «Φλόγες» μπροστά και «φθηνά» γκολ πίσω! / Συγκίνηση στο «Γ. Καραϊσκάκης» | Τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του «Θρύλου» στον αγωνιστικό χώρο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκης: «Φέραμε τα κύπελλα εκεί που ανήκουν, στον ναό μας» 

 Ολυμπιακός – Νότιγχαμ Φόρεστ 3-4: «Φλόγες» μπροστά και «φθηνά» γκολ πίσω! 

 

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 3-4 από το… ξαδερφάκι του, τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Καραϊσκάκη, δεχόμενος τέσσερα γκολ – παραδείγματα προς αποφυγήν και έχοντας επιθετικά σε καλή βραδιά τους σκόρερ Ζέλσον και Βέλντε που άφησαν ξανά τη σφραγίδα τους και μπόλικες υποσχέσεις για τα... προσεχώς! 

Με 4-3-3 πήγε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κόντρα στη Νότιγχαμ. Ο Τζολάκης στα γκολπόστ, οι Κοστίνια, Ρέτσος, Πιρόλα και Αποστολόπουλος στην τετράδα της άμυνας, οι Στάμενιτς (ντεμπούτο ο Νεοζηλανδός) και Έσε στα χαφ, ο Ζέλσον από τα δεξιά και ο Μασούρας από τα αριστερά, με τον Τσικίνιο πίσω από τον Κωστούλα.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με σκοπό να πάρει εκείνος την κατοχή, όπως έκανε δηλαδή και στα προηγούμενα φιλικά. Η Νότιγχαμ, όμως, είχε αρκετές «απαντήσεις». Οι Άγγλοι κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα, αντιδρούσαν σωστά στην πίεση που επιχειρούσαν να ασκήσουν οι

Πειραιώτες, αλλά κατάφεραν να βρουν δίχτυα από στατική φάση. Μία κακή εκτίμηση όλης της ερυθρόλευκης άμυνας και χάρη στο… βόλεϊ με το κεφάλι που έπαιξε η Νότιγχαμ, ο Γέιτς από κοντά νίκησε τον Στάμενιτς στον αέρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 15’. Ο Ζέλσον ήταν εκείνος που προσπαθούσε να δώσει έναν καλό επιθετικό τόνο στον Ολυμπιακό, δείχνοντας ότι είναι ένας πονοκέφαλος για την αγγλική άμυνα. Εν τέλει, κατάφερε στο 24’ να αξιοποιήσει την πάσα του Κοστίνια και με μία έξοχη ενέργεια, αφού έπιασε κορόιδο τον Μουρίγιο, έφερε την μπάλα από το δεξί στο αριστερό και πλάσαρε εύστοχα για το 1-1. Ο Ολυμπιακός άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, η Νότιγχαμ όμως και πάλι είχε απαντήσεις! Μία φορά μόνο δεν αντέδρασαν σωστά οι αμυντικοί της Φόρεστ, αλλά ο Μασούρας ενώ τα έκανε όλα καλά κλέβοντας την μπάλα στη μεσαία γραμμή, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Σελς έκανε το ψηλοκρεμαστό πλασέ κι έστειλε την μπάλα άουτ (34’). Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πήγαιναν ισόπαλες στα αποδυτήρια, ήρθε ένα φθηνό λάθος του Τζολάκη που σε ένα φάουλ βγήκε να διώξει με τη γροθιά, αλλά η μπάλα έφυγε πλάγια και βγήκε σε ασίστ στον Γουντ που έγραψε το 1-2 στο 43’. Από τη μία λοιπόν ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα γκολ – ποίημα και από την άλλη δέχτηκε δύο γκολ που θα διδάσκονται σε σεμινάρια για το τι δεν πρέπει να κάνουν οι τερματοφύλακες και οι αμυντικοί!

Στο ίδιο έργο θεατές και στο δεύτερο ημίχρονο! Πάλι γκολ από στατική φάση πέτυχε η Νότιγχαμ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε δεχτεί ούτε ένα στα προηγούμενα έξι φιλικά και απόψε δέχτηκε τρία μαζεμένα! Πάλι ο Γέιτς έκανε τη ζημιά, έπειτα από πανέξυπνη εκτέλεση φάουλ του Άντερσον που βρήκε αρχικά στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Γουντ δεν κατάφερε να κοντρολάρει σωστά, η μπάλα βρέθηκε στα πόδια του Γέιτς που έγραψε το 1-3 στο 61’. Ο κόουτς των Άγγλων, Νούνο Εσπίριτο προχώρησε σε αρκετές αλλαγές, φρέσκαρε την ενδεκάδα του και αυτό φάνηκε από την έκρηξη που είχε ο Ελάνγκα που μπήκε στο 57’ και στο 68’ πέρασε σαν σταματημένους τους Μπακούλα και Αποστολόπουλο, πλασάροντας εύστοχα τον Τζολάκη για το 1-4 κι ενώ η μπάλα κόντραρε λίγο στον Πιρόλα. Ο Μεντιλίμπαρ προχώρησε στη συνέχεια και εκείνος με τη σειρά του σε αρκετές αλλαγές. Έβαλε μέσα τους Ροντινέι, Βέλντε, Ορτέγκα και Γιάρεμτσουκ και ο Ολυμπιακός ανέβασε την έντασή του και κατά συνέπεια είχε ένα εντελώς διαφορετικό επιθετικό πρόσωπο. Στο τελευταίο 25λεπτο η παρουσία των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών συν τους Ζέλσον και Τσικίνιο που βοήθησαν επιθετικά, οι Πειραιώτες κατάφεραν να μετατρέψουν το 1-4 σε 3-4 χάρη στα τέρματα των Ζέλσον (78’) και Βέλντε (88’), ενώ θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν κιόλας στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων μετά από έξοχη σέντρα του Ροντινέι και εξ επαφής κεφαλιά του Γιάρεμτσουκ που κατέληξε άουτ. Ο Βέλντε που είχε δοκάρι στη φάση του 2-4, έδειξε και σήμερα ότι έχει προσαρμοστεί σε απόλυτο βαθμό και παράλληλα την στενή του σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Ολυμπιακός λοιπόν στο τελευταίο 25λεπτο ήταν ο Ολυμπιακός που βλέπαμε στα προηγούμενα φιλικά, μολονότι η Νότιγχαμ δικαιολογήθηκε ότι η πτώση της απόδοσής της οφειλόταν σε αρκετές αλλαγές του Νούνο στην ενδεκάδα. Ωστόσο, από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι όσα είδαμε έως το 70’ δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε ανεπίτρεπτα γκολ, αλλά σίγουρα η εικόνα που είχαν οι Πειραιώτες μετά την είσοδο των τεσσάρων, ήταν αυτή που θέλει να βλέπει ο Μεντιλίμπαρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Κοστίνια (70’ Ροντινέι), Ρέτσος, Πιρόλα, Αποστολόπουλος (70’ Ορτέγκα), Στάμενιτς (62’ Μπακούλας), Έσε, Τσικίνιο, Μάρτινς, Μασούρας (70’ Βέλντε), Κωστούλας (70’ Γιάρεμτσουκ).

ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ: Σελς, Αϊνα (82’ Τόφολο), Μουρίγιο (82’ Μιλένκοβιτς), Μπολί (75’ Ομομπαντιντέλε), Γουίλιαμς (82’ Μορέιρα), Σανγκαρέ (57’ Ντανίλο), Άντερσον (72’ Ζότα Σίλβα), Γκιμπς-Γουάιτ (57’ Ελάνγκα), Ντομίνγκες (57’ Χάντσον – Οντόι), Γέιτς, Γουντ (72’ Αβονίγι)

 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πριν από την σέντρα του φιλικού του Ολυμπιακού απέναντι στην Νότιγχαμ Φόρεστ, μπήκε στο γήπεδο με τα 2 ευρωπαϊκά τρόπαια των «ερυθρόλευκων» δηλώντας ότι τα 2 κύπελλα ήρθαν στο μέρος που ανήκουν, στο ναό του Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Συγκεκριμένα στην πρόβα τζενεράλε του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών μαζί με τον προπονητή της ομάδας Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπάρ έκανε την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο με το τρόπαιο του Conference League, αλλά και του Youth League, εν μέσω αποθέωσης. 

Αυτή είναι αλώστε η πρώτη φορά που τα 2 κύπελλα Ευρώπης εμφανίζονται στην έδρα του Ολυμπιακού, σε μια ιστορική στιγμή για τον σύλλογο.

Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε τον λόγο αναφέροντας:

«Φέραμε τα κύπελλα εκεί όπου ανήκουν, στον ναό μας, το “Γ. Καραϊσκάκης”. Από σήμερα ξεκινάμε για νέες περιπέτειες με νέα όνειρα και με νέες προσδοκίες. Είμαστε μια οικογένεια και πάμε για ακόμα μεγαλύτερα τρόπαια. Να είστε καλά, συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους προπονητές μας και περιμένουμε ακόμα περισσότερα, στη Βραζιλία (σ.σ. στο Διηπειρωτικό που θα συμμετάσχει η Κ19), στο πρωτάθλημα και στην ευρωπαϊκή μας πορεία».